Geleneksel Tıraş Forumları
Evde Zeytin Nasıl Yapılır? - Baskı Önizleme

+- Geleneksel Tıraş Forumları (http://www.geltir.com)
+-- Forum: BEYİN FIRTINASI (http://www.geltir.com/forumdisplay.php?fid=35)
+--- Forum: Tıraş Dışı (http://www.geltir.com/forumdisplay.php?fid=37)
+--- Konu Başlığı: Evde Zeytin Nasıl Yapılır? (/showthread.php?tid=11620)



Evde Zeytin Nasıl Yapılır? - Yagmurari - 03/01/2020

Herkese merhaba. kahvaltılık için ilk alınan şeylerden biri zeytindir. Evde yapımı aslında o kadar da zor olmayan zeytinin nasıl yapıldığını anlatmak istedim. İnternetten edindiğim bilgilerle tabiSmile aslında ben egede yaşıyorum ve bahçemiz var bu yüzden şanslıyım. Fakat nerede olursanız olun yapabileceğiniz bir şey bu. İlgililere şimdiden kolay gelsin Smile

YEŞİL ZEYTİNİN PÜF NOKTALARI

Yeşil zeytin, zeytinlerin olgunlaşmaya ilk başladığı dönemde toplanan mahsulle yapılır. Siyah zeytin kadar uzun ömürlü olmadığı için kısa sürede tüketilmesi gereken yeşil zeytin, çizme, kırma ve bütün zeytin olmak üzere üçe ayrılır.

Çizme ya da çizik zeytin için zeytinin etli kısımlarına çekirdeğine kadar gelecek şekilde bıçakla bir çizik atılır. Kırma zeytin ise genelde zeytinlerin iki taş arasında hafifçe ezilerek etinin çekirdeğinden ayrılmasının kolaylaştırılması demektir. Kırma zeytin daha kısa sürede yenebilir kıvama gelir ancak yumuşayıp kıvamını kaydetmesi de aynı şekilde hızlı olur.

Bütün zeytin çizmeden ve kırmadan sadece temizlendikten sonra kurulmuş zeytine verilen addır ve diğer yeşil zeytinlere nazaran daha buruk, acımsı bir tadı olur. Çünkü çizme ve kırma zeytinin acı suyunun çıkmasını kolaylaştırır.

YEŞİL ZEYTİN NASIL YAPILIR?

Evde ilk kez yeşil zeytin yapacaksanız daha küçük miktarları deneyebilirsiniz. Ancak standart bir 5 litrelik kavanoz için 3 ila 3,5 kilogram zeytine ve yaklaşık 1 kilogram kaya tuzuna ihtiyacınız olacak.

Yapılış aşamasında öncelikle zeytinlerinizi iyice temizleyin. Ezik ve çürük olan zeytinler diğerlerinin de bozulmasına neden olacağı için iyice ayıklanmalıdır. Zeytinlerin yaprak ve saplarını da temizledikten sonra hepsini iyice yıkayın. Güzelce çizdiğiniz zeytinlerinizi kavanoza doldurun. Üzerini de kaya tuzu eklenmiş suyla aldığı kadar tamamlayın. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp zeytinlerinizi güneş görmeyen serin bir yerde 1 ay kadar dinlenmeye bırakın.

Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenileyin. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi kırma zeytin çabuk yumuşadığı için çizme zeytin kadar büyük miktarda yapmamanız tavsiye edilir."


Cvp: "Evde Zeytin Nasıl Yapılır? - aegean - 03/01/2020

Komşum bende evde kendim hem siyah hem yeşil zeytin yaptım, siyah zeytin beklemede ama yeşil zeytini sofra ya koyup yiyoruz. çizme/çizik zeytini de belirli bir süre suyunu değiştirip en son kendi eğız tadımıza göre kaya tuzu ve limon ile tatlandırdık, gayet de güzel oldu ( tabii kendi ağız tadımıza göre).
Sizin tarifte doğrudan çizdikten sonra kaya tuzu ile tatlandırıyoruz değil mi ?


Cvp: "Evde Zeytin Nasıl Yapılır? - MetsGo - 04/01/2020

Komşum yıllar önce bende bir kere yapmıştım ,
Hatırladığım kadarıyla suyu karardıkça ilk dönem 1-2 günde bir suyunu değiştiriyorduk.
Zeytin hakikaten kutsal meyve . Faydası lezzeti anlat anlat bitmez.
4 yaşında kızım ayda 5 kg’lık Ayvalık kırmayı 1 ayda rahat tüketiyor
Ben domat seviyorumSmile
Zeytin ve zeytinyağımı yıllardır Özgün den alırım .
Kendin evde yapmak ayrı bir keyif, tekrardan denemek isterim güz gelince taze zeytin bulursam