Geleneksel Tıraş Forumları
Ağaçlar, Bitkiler, Tarım - Baskı Önizleme

+- Geleneksel Tıraş Forumları (http://www.geltir.com)
+-- Forum: BEYİN FIRTINASI (http://www.geltir.com/forumdisplay.php?fid=35)
+--- Forum: Tıraş Dışı (http://www.geltir.com/forumdisplay.php?fid=37)
+--- Konu Başlığı: Ağaçlar, Bitkiler, Tarım (/showthread.php?tid=8263)

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11


Ağaçlar, Bitkiler, Tarım - SumNauta - 31/03/2017

İlk defa bir forumda yazan birisi olarak acemiliğin etkisiyle bulamamış olabilirim ama bu postu yazacak uygun forum bölümü burası sanırım.

Eğer konuyla ilgili önceden açılmış bir bölüm varsa oraya taşırım.
Ağaçlar, Bitkiler ve Tarıma meraklı birisi olarak konuyla ilgilenenlerin yazılarını bu başlık altında okumaktan keyif alacağım.

Geçenlerde küçük bir arkadaş grubuyla paylaştığım bir yazıyı bu başlık altında ilk yazı olarak ilgilenebilecek forum üyeleri için post etmek istedim. Teşekkürler.


-----------------------


Şu sıralarda okuduğum kitaplardan biri konusuyla ilgili en eğlenceli kitaplardan biri:

A Curious History of Vegetables (bu kitabın Türkçe çevirisi yok)

Oradan günümüzün en popüler besinlerinden Patatesle ilgili kimi bilgiler:

- Sadece Güney Amerika'da yetişen Patates (Latince adı: Solenum Tuberosum) Avrupa'ya (ve oradan dünyanın geri kalan kısmına) Güney Amerikayı sömürge yapan İspanyollar tarafından ancak 1600'lerin başında getirilmiş. Ve başlarda hiç de sevilmemiş.

- Puritan tarikatına mensup olanlar ve çok sonra ulaştığı Rusya'daki Ortodokslar İncil'de adı geçmediği için Patates yemeyi reddetmişler, Allah söz etmediğine göre bu Şeytan'ın yiyeceğidir diye.

- Zaman içinde yaşanan büyük kıtlıklar ve açlık insanların bu toprak altında yetişen ve dayanıklı bitkiye zamanla değer vermelerine neden olmuş.

- Şu anda Dünyada en fazla Patates tüketen ülke olan ABD'ye Avrupadan da geç ulaşmış Patates ilgisi. 1623'te 2 sandık Patates Virginia'ya gönderilmiş ama neredeyse 200 yıl sonra göçle gelen İrlanda ve Avrupalı göçmenlerle gelişmiş patates tarımı. Fransa büyükelçisi olan Thomas Jefferson Fransızlarda gördüğü Patates Kızartması fikrini ABD'ye getirmiş ve evinin bahçesine patates ekmiş. Amerika'da hala French Fries denir patates kızartmasına.

- Pirinç'ten sonra dünyada en fazla tarımı yapılan besleyici bitki Patatesmiş.

- Patates cipsi, 1800'lerde gelen patates kızartmasını kalın bulan bir müşteri için en ince kesim yaptığı patatesleri kızartarak servis eden Siyahi bir Aşçı tarafından kazara bulunmuş. Çok sevilmiş o bölgede ve sonra tüm ABD ve dünyaya yayılmış.

- İngiliz sömürgesi olan İrlanda'da ayaklanmaları cezalandırmak için tüm ekinleri yakıp halkı açlığa mahkum eden İngiliz gaddarlığından sadece toprak altında kalan patatesler kurtulup insanları beslemişler (benim notum: çok sonra patatesler hastalık ve İngiliz zulmü nedeniyle etkilenince İrlanda'lıların önemli bir nüfusu Amerika'ya göçtü , Irısh Famine denilen olayda)

- Sömürgeci İngilizlerin topraklara hükmeden yöneticileri ithal etmek üzere sadece inek yetiştirmek için İrlandalıların tarım alanlarını yok ettiğinde, İrlanda halkı sadece Patates ve besleyici değeri düşük yağı alınmış sütle hayatta kalmış ama fiziksel olarak gelişememiş kuşaklar yaratmış bu zalimlik.

- Modern Kapitalizmin Peygamberi kabul edilen Adam Smith, Patates tarımının yaygın olarak yapılmasını çünkü işçi sınıfı için çok ucuz bir besin olacağını söylemiş.

- Şili'de taa 10,000 yıl önce insanlar Patates ararlarmış toprakta beslenmek için. Sonralarında yine sadece Amerika kıtasına ait olan Mısır bitkisinin yetişmediği soğuk yerlere Patates ekmeye başlamışlar. Zaman içinde tam 3000 çeşide ulaşmış patatesler (beyaz, sarı, kırmızı, acı, tatlı,...vs)

- Yetişmesi kolay ve ucuz patates zaman içinde önce bütün orduların, sonra işçilerin en büyük besini olmuş. (Burada, Osmanlı Askeri Tarihi okumalarından anımsadığım bir anektodu aktarayım: Osmanlı ordusunu modernize etmek isteyen Padişahın getirdiği batılı bir askeri uzman, Yeniçerilerin ve ordunun diğer bölümlerinin (savaş durumu da dahil) bol yağlı pilav, et ve hoşafla (ki ekonomi tedbiriyle azaltılan pilav yağının hoşaf üzerinde katman yapmadığını gören Yeniçerilerden gelir memnuniyetsizlik ifadesi "hoşafın yağı kesildi") beslendiğini görünce bunun pahalı ve pratik olmayan bir şey olduğunu söyleyip, yerine o sırada Osmanlıda pek bilinmeyen patatesi önerir. Ama tepki büyük olur. İmparatorluğun has (ve şımarık) askerleri yeniçeriler patatesin hayvan yemi olduğunu bunu yemeyeceklerini söylerler. Ama disiplin tedbirleriyle, haşlanmış patates için 'tuzlayıp yiyince fena olmuyor' demeye başlarlar)

- Güney Amerika'dan dünyaya yayılan Patates İsveç, Norveç gibi soğuk ülkelerde de insanları açlıktan kurtarmış. Ne zaman Patates tarımı zarar gördüyse aynen İrlandalılar gibi onlar da Amerika'ya göç etmişler.

İşin tarım yapma kısmına da ilgim olduğundan patatesle ilgili ekim tavsiyesinden şu kısımlar da ilgimi çekti:
- Patatesi her yıl bahçenizin farklı yerine dikmelisiniz, bir sonraki sene asla aynı yere ekim yapmayın.

- Hastalıklarını hemen paylaşacaklarından asla Domateslerin yanına dikmeyin.


Sent from my iPad using Tapatalk


Cvp: Ağaçlar, Bitkiler, Tarım - Serjames - 31/03/2017

Bizi şaşırtmaya devam ediyorsunuz komşum Smile Elinize sağlık ...


Ağaçlar, Bitkiler, Tarım - SumNauta - 01/04/2017

Estağfurullah , teşekkür ederim @Serjames


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi


Cvp: Ağaçlar, Bitkiler, Tarım - Mahlukat - 01/04/2017

İlginizi çekebileceğini düşündüğüm, Terence McKenna'nın FOOD OF THE GODS kitabını mutlaka edinmelisiniz. Bitkilere, belkide tarihe olan bakışınızı değiştirmesi muhtemel.


Ağaçlar, Bitkiler, Tarım - SumNauta - 01/04/2017

Teşekkürler @Mahlukat
Mutlaka edineceğim bahsettiğiniz kitabı, sağolun.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi


Cvp: Ağaçlar, Bitkiler, Tarım - SumNauta - 04/04/2017

Dünyanın en yaşlı Porsuk Ağacı(Yew Tree)  tahmini değerlendirmelere göre 4112 yaşında ve Zonguldak'ta bulunuyor.

Dünyadaki an yaşlı 10 ağaç arasında bu memleketlimiz.
(Dünyada bu işin kayıdını tutanlar 'yaşı kesin tespit edilmiş' ve 'yaşı tahmini tespit edilmiş' diye 2 ayrı liste oluşturmuşlar)

Düşünün Tunç Çağında küçücük bir filizmiş bu yaşlı dev.
Ne güzel gelmiş bu günlere.

Hiking/Yürüyüş yapmak için Yenice Ormanlarına bir sonraki gidişimde rotayı uzatıp bu yaşlı ağacı görüp, ellerinden öpeceğim hürmetle Smile


30cozde.jpg


Cvp: Ağaçlar, Bitkiler, Tarım - LiuShang - 05/04/2017

Paylaşımlarınızı keyifle takip ediyorum. Elinize sağlık.


Cvp: Ağaçlar, Bitkiler, Tarım - SumNauta - 05/04/2017

Teşekkürler @LiuShang Sağolun.


Cvp: Ağaçlar, Bitkiler, Tarım - SumNauta - 06/04/2017

Ağaçları çok seven ve orman yürüyüşleri yapmayı seven birisi olarak, son okuduğum kitaplardan biri olan "Trees: Their Natural History" (Ağaçların Doğa Tarihi) adlı kitaptan küçük bir bölümü forum üyeleriyle paylaşmak istedim:

" Ağaçların Sağlığa Yararı

Sanırım insanların çoğunluğu sezgisel olarak ağaçların bizim için iyi olduğunda hemfikir. Gerçekten de ağaçlar bize iyi gelir.

Fiziksel olarak özellikle solunumla ilgili problemleri ve sağladıkları serinletici etkiyle de sıcak dalgaları sırasındaki problemleri azaltırlar.

Ağaçlar psikolojik rahatlığımız, kendimizi iyi hissetmemiz için de çok önemli. Delaware Üniversitesinden Roger Ulrich'in 1984'te yayınlanan ünlü çalışması bununla ilgili somut bir ispatı göstermiştir:

Hastanelerde ameliyat sonrası nekahat dönemindeki hastaların duvarlar yerine ağaçları görebilmesinin hızlı bir iyileşmeye yol açtığını, ağrı kesicilere olan ihtiyacın azaldığını ve bu hastaları daha pozitif yapıp, ameliyat sonrası komplikasyonları azalttığını göstermişti bu çalışma.

Ağaçlar aynı zamanda insannların modunu olumlu bir şekilde etkiler.

Ağaçlar ve ormanlar vücudumuz üzerinde doğrudan bir fizyolojik etki de oluştururlar. Ormanlık yerlerde bulunan ve ağaçlar tarafından üretilen 'uçucu organik bileşenler' gerginliği ve zihinsel baskıyı azaltır.
Ormanlık alanlarda uyumak kapalı mekanlarda uyumaya göre uykudan daha zinde bir kalkılmasını sağlar.

Bu Japonya'da Shrin-yoku (Orman Havası Banyosu) denilen ormanda sakince yürüyüp, nefes almayı içeren gevşeme/rahatlama methodunun da özünü oluşturur.

Bunun saldırganlık ve depresyonu da azalttığı, kişide iyi hissetme halini arttırdığı, adrenali azaltıp, bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor."


Ağaçlar, Bitkiler, Tarım - SumNauta - 18/04/2017

9426dfbb7d3ccde23d273575ffc98883.jpg




Yaşayan En Büyük Şey Nedir ?

Bir Mantar.

Ve bu, çok nadir görülen bir türü de değildir. Kesilmiş bir ağaç kütüğünün üzerinde büyüyen bal mantarından ( Armillaria Ostoyae ) muhtemelen bahçenizde vardır.

Dua edin şu ana kadar görülen en büyük numunenin (Oregon'daki Malheur Ulusal Ormanında bulunuyor) boyutlarına ulaşmasın. Bu numune 890 Hektarlık bir alan kaplıyor ve yaşı 2000 ile 8000 arasında. Bu mantarın çok büyük bir bölümü, dokunaç benzeri beyaz miselyumlardan ( mantarda köke karşılık gelen uzuv ) oluşan devasa bir saç yığını şeklinde yerin altında bulunuyor. Bunlar ağaç kökleri boyunca yayılarak ağaçları öldürür ve bal mantarlarının zararsız görünümlü kümeleri olarak ara sıra toprağın üzerinde görünürler.

Oregon'un dev bal mantarının orman boyunca ayrı kümelerde büyüdüğü sanılıyordu; ama araştırmacılar bu mantarın dünyanın yaşayan en büyük tek parça organizması olduğunu ( bu kümeler toprağın altında birleşiyorlar ) ortaya çıkardılar.


(Cahillikler Kitabı'ndan)




Sent from my iPad using Tapatalk