Yorumları: 2
Konuları: 1
Kayıt Tarihi: 2017
Merhabalar.
Forumunuza yeni üye oldum. Elimde koyangi marka eski bir ustura ve onun kadar eski bir girit taşı var. Aldığımda ustura pek keskin değildi haliyle.
Girit taşıyla biledikten sonra kösele kemerle kayışladım. Elimdeki imkanlar pek fazla değil anlayacağınız. Sakalı keserken çekme yapıyor şu an tıraş olacak kadar keskinleşmedi henüz.
İyi bir taş mı almalı yoksa elimdeki ekipman ile uygun keskinliğe getirmek mümkün mü?
Tavsiyelerinizi bekliyorum, şimdiden teşekkürler.
Yorumları: 224
Konuları: 3
Kayıt Tarihi: 2015
selamlar easyrider
Sitemizde bileme yapan üyelerin bakıp incelemesi gerekir diye düşünüyorum.
Vintage bir usturayı tıraşa hazır hale getirmek zordur.
Uzun süredir tıraş olunmadığı için iyiden iyiye körelmiştir. 1000 gritlik bir taş ile düzgün ve eşit bir şekilde ağız açıp daha sonra sırası ile 3000- 5000- 8000 gritlik taşlar ile devam edip kaliteli bir bitirme taşı ile bitirip düzgün bir kayışlamadan sonra ancak tıraşa hazır hale gelecktir. Ayrıca usturanız kaliteli bir ustura olsa bile daha once bileyen kişilerin düzgün bilemiş olması da gerekir.
Girit taşı da güzel bir doğal taş ama ara taştır bildiğim kadarı ile. Bu nedenle elinizdeki ekipmanlar ile bu işi yapmak oldukça zordur.
Bu şekilde yazdım gözünüzde büyümesin olmayacak bir şey değil. Bu iş ile sitemizde ilgilenen birkaç kişi mevcut. Bu başlığı gördüklerinde yazacaklardır.
Çelik ustura ile tıraş olmak çok büyük bir keyiftir ayrıca. Çok güzel bir ön hazırlık, kaliteli ekipmanlar ister. teknik oturduktan sonrada alınan keyif ile geleneksel tıraşın nirvanasına ulaşılır.
Bizler bu sitede çeşitli tıraş ekipmanları ile bunları yaşayan bir azınlığız. Bence forumumuzu daha detaylı inceleyin ilginizi çekecek birçok şey bulacaksınız.
Sadece soru sormaya değil tanışmaya da bekleriz.
Yorumları: 401
Konuları: 40
Kayıt Tarihi: 2012
Yorumları: 401
Konuları: 40
Kayıt Tarihi: 2012
11/01/2017, Saat: 14:30
(Son Düzenleme: 11/01/2017, Saat: 14:35, Düzenleyen: taskind.)
pardon hata makinadanmış görülüyor şimdi, Usturanın tıraş edebilir hale gelmesi için yalnızca girit taşı yeterli değildir. Girit taşı yaklaşık 1000-1200 kum aralığındadır. Ağız açabilirsiniz, veya iyice biledikten sonra arada bir ağız tazelemek için kullanılabilir.
Yorumları: 2
Konuları: 1
Kayıt Tarihi: 2017
Cevaplar için teşekkürler.
Bende ki Girit taşı orta kumda bir taş sanırım. Şu an sakalı kesebiliyor ancak çekme yapıyor. İnternet'te ucuz Çin taşları var 10k 12k diye satılıyorlar. Acaba böyle bir taş alıp son aşama için kullansam tıraşa hazır hale getirebilir miyim?
Yorumları: 401
Konuları: 40
Kayıt Tarihi: 2012
Mümkündür ancak uğraştırıcı ve çok zaman alıcı olur. Çünkü 1000 kum düzeyindeki bir taştan oluşacak izleri yok edip ağzı pürüzsüz bir hale getirmek için kademeli olarak yükselen kum değerleri ile honlamanız lazım, birden en yüksek kum düzeyine atlar iseniz, onun aşındırıcı etkisi çok düşük olacağından normalde 10 dk da olabilecek bir iş için 1 saat veya daha fazla uğraşmanız gerekecektir. Ha benim vaktim var , seviyorum bu işi diyebilirsiniz ancak , bu işlem içinde el her zaman aynı stabilitesini koruyamıyacağı için ağza zarar verebilme olasılığınız yüksek olacaktır.
Üstüne üstlük akılda tutmanız gereken birşey daha var eğer bu 10-12 K lık taş doğal çin taşı ise işiniz çok daha uzun sürecektir. Çünkü bu taşın kesiciliği çok düşüktür, 1k dan oluşan izleri tamamen yok edip, ağzı istenilen seviyeye taşıması 1 gününüzü bile alabilir.
Ama baştan söyledim mümkündür ve uğraşmayı , mücadeleyi seven biri iseniz neden olmasın.
Benden size tavsiye olarak daha iyi bir alternatif isterseniz, piyasada orta karar bir fiyat ile 150-300 TL arası bulabileceğiniz bir coticule ve 5-10 TL ye alacağınız kromoksit ile ihtiyacınız çok daha iyi görülecektir.
Koyu bir slury ile kotikule 4-6 K arası bir ağız verecektir ki bu ara taşın görevidir zaten. Sonra ise direkt su ile slurysiz yapacağınız honlama ilede rahatlıkla 8-10 k arası bir ağız alabilirsiniz ki, bu kendi başına bile tıraş olmaya yeterli bir düzeydir. Üstüne biraz da bir kot kumaşına emdirilmiş krom oksit ile ağzı daha iyi bir düzeye taşırsınız.