Yorumları: 714
Konuları: 3
Kayıt Tarihi: 2011
23/10/2015, Saat: 15:28
(Son Düzenleme: 23/10/2015, Saat: 15:30, Düzenleyen: hergele.)
(23/10/2015, Saat: 12:31)theunnamed Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Hava almayı da deneyeceğim o zaman, belki hava da vardır. Bir de TOKİ konutlarında eğer sistemlerin hepsi aynı ise birşey soracağım. Bizim evde mutfakta bulunan bir dolap var, içerisinde 5 adet kırmızı ve 5 adet mavi küçük vananın olduğu borular var. Bunların nasıl çalıştığını biliyor musunuz ? Mantık yürüterek şu sonuca varmıştım. 5 petek var, 5 vana var. Kırmızılar giriş maviler çıkış diye düşünüyordum. 3 petek de sıcakken sadece 2 kırmızı vana sıcak kalıyor. diğer üçü soğuk. Dolayısıyla tezim yan yattı, sorunun kaynağını tespitte zorlanıyorum
Hocam sorununuzun sebebini tam bilemesem de o küçük vanalar ile ilgili bilgi verebilirim. O boruların ismi kolektör ve evet teziniz doğru, kırmızı vanalar her bir petege giden sıcak su dağıtımını yapar. Maviler ise petekten dönen soğuk suların toplandığı yerdir. Bu sebeple üçüncü kırmızı sıcak değilse o petekte sıcak su dolaşımı yoktur anlamına gelir ki sizde nasıl petek sıcak olur bilemedim
Yorumları: 3,397
Konuları: 106
Kayıt Tarihi: 2013
(23/10/2015, Saat: 15:28)hergele Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Hocam sorununuzun sebebini tam bilemesem de o küçük vanalar ile ilgili bilgi verebilirim. O boruların ismi kolektör ve evet teziniz doğru, kırmızı vanalar her bir petege giden sıcak su dağıtımını yapar. Maviler ise petekten dönen soğuk suların toplandığı yerdir. Bu sebeple üçüncü kırmızı sıcak değilse o petekte sıcak su dolaşımı yoktur anlamına gelir ki sizde nasıl petek sıcak olur bilemedim
Evet hocam bende onu tam olarak anlamadım işte. Acaba tek borudan 2 peteğe çıkış falan mı verdiler acaba ? Bu durumda acaba biri çok ısınıyorken diğer soğuyor mu ? bunu da test etmedim. Bunu da dikkate alayım.
www.BarbarosRazors.com
Yorumları: 3,397
Konuları: 106
Kayıt Tarihi: 2013
(23/10/2015, Saat: 14:14)mavi Adlı Kullanıcıdan Alıntı: @theunnamed
1) Bu sorun yeni mi baş gösterdi?
2) Petek soğukken oda ısısı da düşük mü?
(Termostatik vana ayarlanan oda sıcaklığı düştüğünde devreye girip peteği ısıtacağından)
3) Odanın konumu, cephesi vs. 3. kademede ısınan diğer odalardan farklı mı? Yani diğer odalardan daha kolay ısınacak bir konumda mı?
Hava olma ihtimali ise yok gibi görünüyor; çünkü hava olan petekte genelde peteğin alt kısmı ısınırken üst kısmının soğuk kalması (ya da tersi) problemi gözleniyor. Termostatik vana 5. kademedeyken peteğin ısınmasında bir problem yoksa hava olma ihtimali de devreden çıkıyor.
Mavi hocam sorun geçen yıl da vardı ancak üstüne uğramaya vaktim olmamıştı. 4. kademede çalıştırıyorduk. Ama bu sefer kafama takıldı.
Odalarımızın kapıları açık ve aynı cepheye bakıyor. Sıcaklığa bağlı olarak termostatı kapattığını düşünmüyorum.
www.BarbarosRazors.com
Yorumları: 414
Konuları: 7
Kayıt Tarihi: 2014
Evinizde kollektörlü sistem var. Arkadaşın da dediği gibi kırmızılar radyatöre gidiş, maviler dönüş hattı. Kollektörlü sistemin iki avantajı vardır. Hem her peteğe ayrı hat gittiğinden iletim kaybı olmaz, hem de geçtiği yerleri biraz ısıtır. Ama kaçak olursa zemini mahveder.
Siz önce kullanacağınız tüm radyatörlerin gidiş ve dönüş vanalarının açık olduğuna emin olun. Deneme-yanılma yoluyla kollektördeki vanalara çıkartma yapıştırın hangisi hangi odaya gidiyor diye, ileride faydasını görürsünüz. Sonra radyatör üzerindeki gidiş ve dönüş vanalarının da açık olduğuna emin olun. Termostatik vanalardaki sayılar vananın ne kadar açık ne kadar kapalı olduğunu gösterir. Kollektörlü sistemde çok gerekmez bu vanalar, daha çok evin duvarlarında yürüyen boru sistemlerinde gerekir. Herşeyi yapmanıza rağmen ısınmayan radyatör varsa ya vanalarında sıkıntı vardır, ya da o radyatöre uzanan yer altı hattında.
Yorumları: 1,204
Konuları: 28
Kayıt Tarihi: 2015
Hocam siz yine de sokmeden once peteklerin sirayla havasini bi kontrol edin purjor anahtari varsa.
http://enfiyemeraki.blogspot.com.tr/
Yorumları: 4,215
Konuları: 119
Kayıt Tarihi: 2011
Bugün teknik departmana danıştım
Her sene ilk yandığı zamanlarda 1 günlüğünede olsa
tamamnını sonuna kadar açıp kullanmayı önerdi
peteklerin içindeki suyun tamamen değişeceği
hava varsa havanında hava almaya gerek olmadan
sistemdeki suya karışacağı bilgisini verdi
denemeye değer
Bir de böyle düşün - Büyük Hilmi