Ev Ekmeği ve Ev mayası
#1
Buday_baaklar_ve_gne.jpg

Geçen yıllarda eve ekmek yapma makinesi aldım şimdi bir tarafta kutusunda jübilesinin tadını çıkartıyor.
Başlarda kıvamı tutmamış somunlar yapıyorsunuz.Bir kaç denemeden sonra kendi tarifleriniz bile oluyor.Cevizli ekmeğimi herkes beğenmişti.

images?q=tbn:ANd9GcRuxyyVMtZN7MwtKcXqt7n...jyAxkan0Z6

Kullanılan aletin pek önemi yok.Malzemeler kaliteli ve tarif oranları tam olsun yeter.Yinede iki bıçaklı denilen makineler daha başarılı.

2012-12-27-4441197.jpg

İlk heveslerle sabah akşam makine çalışıyor,aleti proglamlayıp sabaha sıcak ekmek hazır !!!
Sonraları uğraşmayı sevmiyorsanız bıkkınlık veriyor.
Herşeye rağmen güzel uğraşı,mis gibi ekmek yapmak gibisi var mı?

6659447501_852ccea15e_z.jpg

images?q=tbn:ANd9GcTvgYkimN-N_ay0WdEQ8m7..._WkC4ghW5A

En çok kullandığım tarifler

Karşımları fırında da pişirebilirsiniz.



Malzemeler:
3 bardak beyaz un
1 çorba kaşığı şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 bardak süt
1 tatlı kaşığı instant kuru maya
25 gram tereyağı, yumuşak
Makinede Yapılışı:
1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak sütü koyun. Unu bir kaşıkla serperek sütü örtecek şekilde ilave edin. Tuzu, şekeri ve yumuşatılmış tereyağını unun hemen üstüne haznenin farklı köşelerine yerleştirin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.
2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.
3. Beyaz ekmek, 500 gram, orta kızarıklık seviyesini seçerek makineyi çalıştırın.
4. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.
5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.
6. Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, kalın bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği plastik bir bıçak yardımıyla kenarlardan ayırıp bir soğutma teline veya ızgara üzerine alın. 30-40 dakika beklettikten sonra kesin.




Malzeme
-3 bardak un(en az 1 bardağı kepekli veya tam buğday unu,geri kalanı beyaz un)
-1 bardak süt veya su (ılık su veya süt olmasına dikkat edin)
-En az bir çay kaşığı tuz
-3-4 yemek kaşığı sıvı yağ ( Bir kaşığının zeytinyağı olması aroma katacaktır.)
-3 çay kaşığı instant kuru maya(Metal kaşık kullanmayın ekmeğin şekli bozuluyor.Göz kararı paketten dökün)
Yapılışı
Sıvıdan katıya doğru malzemeleri koyun 3 saatlik temel programa ayarlayın.Molumexte 3 saat 15 dakika galiba
Afiyet olsun.



EKMEK MAKİNASINDA BASİT EKMEK TARİFİ

24/3/2008 ·
MALZEMELER
1 su bardağı oda sıcaklığında su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 bardak un
2 çay kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
Makinamızın sepetini çıkartalım.İlk olarak sıvıları katmamız lazım.Bir bardak suyu katın.Üzerine yağımızı katalım.Üzerine unumuzu katalım.Ortasını açıp mayamızı katalım.Köşeyede tuzu katalım.Mayayla tuzu karıştırmayalım.Kabarmayı engelleyebilir.İlk seferde olmazsa umudu kesmeyin.İlk denemeler başarılı olmayabilir.Ama mutlaka oluyor.Çok da güzel oluyor..AFİYET OLSUN




malzemeler:

1 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı çavdar unu
1 su bardağı yulaf unu
1/4 su bardağı kabuksuz ay çekirdeği
1 çorba kaşığı haşhaş tohumu
1 çorba kaşığı susam
1,5 su bardağı süt
2 yumurta
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
hazırlanması:

fırınınızı 175C'de ısıtın. bütün kuru malzemeyi bir kapta karıştırın.
yumurtayı çırpın. içine yağ ve sütü ilave edip karıştırın.
yumurtalı karışımı kuru malzemeye ekleyip iyice karıştırdıktan sonra yağlanıp unlanmış tepsiye koyun (dikdörtgen borcama da olabilir) ve 50 dakika kadar pişirin.
hafif ılındıktan sonra dilimleyip servis yapın.





Kolay Ramazan Pidesi
Bu Ramazan'da yoğun istek üzerine kolay bir tarif sunuyorum. Mayalama süresi kısaltılmış, yuvarlak bir tepsi içinde de pişirebileceginiz bir ramazan pidesi. Ekmek makinesiyle hamuru hazırlayıp fırında pişirmek için de çok uygun bir tarif. Tekrar hayırlı Ramazanlar...

Malzemeler:
4 bardak beyaz un
1¾ tatlı kaşığı instant kuru maya
1 çorba kaşığı bal
1 silme tatlı kaşığı tuz
¼ bardak yoğurt
1½ bardak su
1 çorba kaşığı tereyağı, yumuşak

Üzerine sürmek için:
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı su
1 tatlı kaşığı çörekotu veya susam

2 orta boy pide (20cm çapında) veya 1 büyük pide

Elde Yapılışı:

1. Eğer elle yapıyorsanız, unu , tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu, balı, yoğurdu ve tereyağını ilave ederek hamurunuzu 10 dakika yoğurun. Hamurunuz çok yumuşak olacaktır.

2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu , tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alın ve oda sıcaklığındaki suyu, balı, yoğurdu ve tereyağını ilave ederek hamurunuzu 6-7 dakika yoğurun. Hamurunuz çok yumuşak olacaktır.

3. Hamurunuzu 1 saat oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın.

4. Mayaladığınız hamuru, yoğurmadan iki parçaya ayırın.

5. Birinci parçayı iyice unlanmış bir fırın tepsisi üzerine alıp elinizi gerektikçe unlayarak 1 cm kalınlığında yayıp 30 dakika daha kabarması için bekletin. Diğer parçayı da aynı şekilde hazırlayın.

6. Pidelerin üzerine su ile çırpılmış yumurta sarısı sürün. Çörekotu veya susam ile süsleyin.

7. Pidelerinizi fırına vermeden önce fırına dayanıklı küçük bir kaba ½ bardak kaynar su ilave edip fırının arka köşesine yerleştirin.

8. Pideleri önceden 250 derecede ısıtılmış fırına atıp yaklaşık 15 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin. Eğer pidenin üstü erken kızarırsa aluminyum folyo ile örtüp pişirmeye devam edin.



Makinede Yapılışı:

1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak suyu, balı, yoğurdu ve tereyağını koyun. Unu bir kaşıkla serperek suyu örtecek şekilde ilave edip üzerine haznenin bir köşesine tuzu karşı köşesine şekeri ekleyin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.

2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.

3. Hamur programını seçerek makineyi çalıştırın.

4. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.

5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.

6. Programın bitiminde hamuru hazneden mutfak tezgahına alıp 2 eşit parçaya ayırın. Birinci parçayı iyice unlanmış bir fırın tepsisi üzerine alıp elinizi gerektikçe unlayarak 1 cm kalınlığında yayıp 30 dakika daha kabarması için bekletin. Diğer parçayı da aynı şekilde hazırlayın.

7. Pidelerin üzerine su ile çırpılmış yumurta sarısı sürün. Çörekotu veya susam ile süsleyin.

8. Pidelerinizi fırına vermeden önce fırına dayanıklı küçük bir kaba ½ bardak kaynar su ilave edip fırının arka köşesine yerleştirin.

9. Pideleri önceden 250 derecede ısıtılmış fırına atıp yaklaşık 15 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin. Eğer pidenin üstü erken kızarırsa aluminyum folyo ile örtüp pişirmeye devam edin.



2 bardak su,bir çorba kaşığı zeytin yağ, yarım kg un, ve makineyi 3.25 saat olarak çalıştırın ve karışırken üstüne 2 çay kaşığı tuz ve şeker ekleyin ve sonrada bir çorba kaşığı kuru pak maya ilave edin kendi isteğinize göre fındık ceviz ve benzeri şeyler de koyabilirsiniz bu arada ekmeğim iyi pişmiyor diyenlere de tavsiyem makinenin buhar çıkışları var onu kapatırsanız göreceksiniz ekmek daha iyi pişecek


260 ml ılık su
1,5 corba kasıgı sıvı yag
1,5 corba kasıgı sut
3,5 kap un
3 olcu kasıgı seker
1 olcu kasıgı tuz
2 olcu kasıgından az fazla instant pakmaya
* butun mayaları denedim, en iyisi pakmaya cıktı. soke unun hazır karısımlarındaki maya da pakmayaymıs zaten.
** kepekli ekmek istiyorsanız unun 1.5 bardagını kepekli, gerisini beyaz un kullanın.
*** beyaz ekmek yapıyorsanız ek malzeme eklemek gerektigi zamanda kuru uzum ve ceviz atarsanız inanılmaz lezzetli bir ekmek oluyor





Kepekli Ekmek Tarifi (907 gr, Ekmek makinesi için)
1 1/2 Ölçek Su ( oda sıcaklığında su bardak )
2 çay kaşık tuz
1 Büyük Kaşık Sıvıyağ
4 Ölçek ( su bardak dolusu tümüyle kepekli un )
1 1/8 Küçük Kaşık Kuru Maya
1 Büyük Kaşık (yemek kaşık) Şeker
2 yemek kaşık ayçiçek çekirdeği ya da kırık fındık


BEYAZ EKMEK
su: 310 ml
zeytinyağı:3/4 TBS
un: 3+3/4 cup
şeker: 1/2 TBS
tuz: 1 tsp
süt : 1 TBS
instant maya: 1+1/2 tsp
teknenin içine önce sıvıları, sonra maya hariç diğerlerini ekleyin,mayayı unun ortasına parmağınızla açtığınız çukur içine ekleyin , programı çalıştırın.
3 saatlik program ve çok pişme konumunda pişiriyorum .
konan su oda sıcaklığında olmalı.
ayrıca en iyi sonucu söke un veriyor- normal beyaz un .unu koyarken biraz havalandırıp , sıkıştırmadan koyun .
bu tarifle iyi sonuç alacağınıza eminim .






2Lb (907 gr) için

Su

1 1/2 Ölçek (Süt eklerseniz, toplam sıvı ölçüsü değişmesin)

Tuz
1 ilâ 2 Küçük Kaşık (tea spoon)
Sıvıyağ 1 Büyük Kaşık (table spoon – isterseniz 3’e kadar olabilir)
Un 4 Ölçek (beyaz un) (3 ölçek beyaz+1 ölçek kepekli un'da olabilir)
Maya
1 1/4 Küçük Kaşık (tea spoon)
Şeker

1 Büyük Kaşık (table spoon)

Francala Ekmek Tarifi (Cihazı 2 seçeneğinde çalıştırın)


2Lb (907 gr) için

Su

1 1/2 Ölçek (Süt eklerseniz toplam sıvı ölçüsü değişmesin)

Tuz
1 ilâ 2 Küçük Kaşık (tea spoon)
Sıvıyağ 1 Büyük Kaşık (table spoon - isterseniz 3’e kadar olabilir)
Un 4 Ölçek (beyaz un)
Maya 1 1/8 Küçük Kaşık (tea spoon)
Şeker

1 Büyük Kaşık (table spoon)

Kepekli Ekmek Tarifi (Cihazı 3 seçeneğinde çalıştırın ve gecikme kullanmayın)
2Lb (907 gr) için
Su 1 1/2 Ölçek (Süt eklerseniz, toplam sıvı ölçüsü değişmesin)
Tuz
1 ilâ 2 Küçük Kaşık (tea spoon)
Sıvıyağ 1 Büyük Kaşık (table spoon – isterseniz 3’e kadar olabilir)
Un 4 Ölçek (tümüyle kepekli un)
Maya 1 1/8 Küçük Kaşık (tea spoon)
Şeker

1 Büyük Kaşık (table spoon)


Maya Tarifleri

eksimaya.jpg

Evde maya yapmak kolay,oluyor mu diye soracaksanız oluyor.
İşin özü,10 tane kuru üzüm,su ve unu karıştırıp her gün biraz su ve un eklemek ılık yerde bekletmek.Mayayı bu şekilde elde etmiştim.Buz dolabına kaldırıp haftada bir un ve suyla beslemek şart.

http://www.gidahareketi.org/Evde-Eksi-Ma...aberi.aspx

http://mutfaksirlari.com/evde-eksi-maya-...1-gun.html

http://www.devletsah.com/evde-eksi-maya-yapimi/
Cevapla
#2
Üstadım şu anda çok müsait olmadığımdan tam yazamıyorum ama ben egeliyim ve bizim orada nohut mayası ile ekmek yapılır ve tadına doyum olmaz. Of İzmirli olanlar varsa bu ekmekten yapsınlar güzel bir tereyağı ve üstüne yaşinoğlundan alınmış Tire nin güzel çamur peynirini üstüne sürücen ama ekmek kızarmış olacak. Ooof of canım nasıl çekti.

İzmirliler nerdesiniz gidin benim yerimede yerin.
Every farewell is a new beginning.
Cevapla
#3
Bizde ekmeği evde yapanlardanız. Tarifimiz şimdilik tek. Fazla atraksiyona girmiyoruz Big Grin

Makinamız Arçelik K-2715

500 gr un
310 ml su
1 küçük ölçek tuz
1 büyük ölçek şeker
2 büyük ölçek zeytinyağı (göz kararı koyuyorum ben)
1 küçük ölçek instant maya

Bahsettiğim ölçek aletin içinden çıkan ölçek, küçük ölçek sanırım 1 çay kaşığı, büyük ölçek de 2.5 çay kaşığı.

Standart ekmek programında 3 saat 20 dakika da 200 derece de 900 gramlık bir ekmek.

Şu ana kadar tarifi tutmamış ekmeğimiz olmadı. Zaman zaman bal ile pekmez ile yaptığımız ekmeklerde oldu. Evde küçük mutfak tartınız varsa sorun yok, işin sırrı ölçülerin tam olması.

Bazen tam buğdaylı yapmak istiyoruz, o zaman 500 gr tam buğday, yada %50-50 beyaz ve tam buğday unu kullanıyoruz.

konu ile ilgili detaylı bilgi isteyen arkadaşlar http://ekmeksanati.info adresini ziyaret edebilirler.
www.BarbarosRazors.com

WWW
Cevapla
#4
(12/11/2013, Saat: 17:10)korhan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Üstadım şu anda çok müsait olmadığımdan tam yazamıyorum ama ben egeliyim ve bizim orada nohut mayası ile ekmek yapılır ve tadına doyum olmaz. Of İzmirli olanlar varsa bu ekmekten yapsınlar güzel bir tereyağı ve üstüne yaşinoğlundan alınmış Tire nin güzel çamur peynirini üstüne sürücen ama ekmek kızarmış olacak. Ooof of canım nasıl çekti.

İzmirliler nerdesiniz gidin benim yerimede yerin.

Merhaba,
Seneler önce Söke de Cumhuriyet fırını nohut mayasında ekmek yapıyor diye.Yolumu değiştirip almıştım.Alışmamışız boğazımıza yapıştı.Ama yolu o taraflara düşen olursa denemek için alın derim.
Cevapla
#5
Çok iyi bilirim komşum cumhuriyet fırınını ama o benim tam olarak anlatmak istediğim ekmek değil bizim orda ona tatlı maya ekmek denir. Benim anlatmak istediğim ise egenin bilhassa Tire ve Ödemiş yöresinin köy ekmeğidir. O yöreden tekrar geçerseniz bir köy evine uğrayıp isteyin varsa muhakkak verirler.

GT-I9100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Every farewell is a new beginning.
Cevapla
#6
resimdeki makinanın aynısını kullanıyorum(dum). İlk zamanlar kıvamı tutturamadım. Rakım 1200 olunca şekeri ve mayayı tarifin yarısına indirince kıvam buldu ancak. Arasıra kullanıyorum en şevk bozucu kısım elektriğin kesilmesi. Elektrik kesilince olayın büyüsü bitiyor ve tüm malzeme heba oluyor. En son ramazanda başıma geldi. İftara ayarlamıştım sonuç hüsranla bittiydi Sad
Cevapla
#7
Ne güzel kokar o ekmekler. Diyete girdiğimden beri yerini bile unuttum makinanın. Sad
“Kesin bilgi ancak çok az bildiğimiz zaman mümkündür. Bilgi miktarımız arttığında şüphemiz de artar.”
Goethe
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: