Gunluk cakilariniz
(26/01/2015, Saat: 15:28)eskiuye3315 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Custom çakı daha mı iyi olacak bu şartlarda acaba ...

Bence çakıda D2 gibi çelikler çok da gerekli değil. Netice olarak hareketli bir yapısı var ve çelik zorlanmalara ne kadar dayansa da dayanamayacak önemli bir etmen var; Çakı mekanizması.... Yani mekanizma çeliği, ne kadar sağlam olsa da bu sağlamlığı silebilecek önemli bir etmen. Kaldı ki custom çakıda mekanizma işini nasıl halledeceksiniz ? Hele ki Türkiye'de...
Diğer taraftan zamanında, pek övülen ve meşhuuuuur Gölbaşılı bir ustanın D2 gibi bir çeliği rezil hale getirdiğini gördüm. Çeliğe dandun girişince işlendiğini zannediyorlar.

Siz alın Buck veya muadili bir firma kafanız rahat olsun.
(26/01/2015, Saat: 12:36)agieda Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Lordum bazı hususlara katılamam rağmen 440 C hakkında aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Bence 440 C var 440 C var. Esse 4 'ün 440 C modeline sahibim, şu ana kadar asla yarı yolda bırakmadı.Ağız tutuşundan, sağlamlığına kadar Bora'nın 440'ından çok ama çok farklı. Süper değil ama dediğiniz kadar da değil. Örneğin bazı hala yedek bıçak olarak vazgeçemediğim 420 çelikli LMF'imi hiç bir 440C Bora'ya değişmem. Taşdır,candır. Bence burada çeliğin işlenmesi çok önemli.

S30V konusuna gelince, muhteşem denebilecek bir çelik. Ancak gene tecrübesine nail olduğım Benchmade Bushcrafter'ım zamanında şaşırtıcı biçimde körelmişti. Kendim bileyleyemediğim gibi bileylettiğim bir dostumun tabiri caizse canını çıkarmıştı.

Leatherman her şartta abartı zorlanmadığı sürece candır. Ancak geçtiğimiz yaz Gürleyik'te kaza eseri girdiğim dere de belimde olmasından sebep ıslanınca inanılmaz bir biçimde bıçağı paslandı. Temizledim ama açıkçası canımı sıktı.
Opinel'e hiç değinmem 3 tane hallettim, fena değil bile diyemem. Kaliteli amerikan imalatı çakılarla karşılaştırılamaz bile.

Ancak bu kadar çeliğin arasında her zaman kalbim 1095 ve 5160'da olmuştur. Tabi ki br D2 veya S30v değillerdir ama bu iki çeliği kullanan bıçaklarım da asla yarı yolda kalmadım, biley de asla sorun yaşamadım. Şahsi kanaatim nitelikli bir ısıl işlemden geçirilmiş karbon çeliğin pas sorununu saymazsak en ağır işler ve de bile insanı asla yarı yolda bırakmayacağı. Buna en güzel örnek Esee serileri, Becker Bk2 ve 9 ve Ontario'lardır.

Bahara doğru yeni aldığım bir kaç keskinin ağır iş testini yapacağım,sakıncası olmazsa burada da paylaşırım. Özellikle BK2 ve 9'a hayran olunmayacak gibi değil...

Komşum dikkat edersen ben 440ları hiç bora ile kıyaslamadım. Bora olsun mogan olsun levha çelikleri alıp kendilerince ısıl işlem yapıp kendilerince profil veren markalar. Bunlardan verim alınamaz. Sendeki 440lar evet belki boraya göre çok daha iyidir ama diğer çeliklere göre genel anlamda 440c son derece vasat bir çeliktir. Tane yapısı çok nadir küçük tutuluyor. Çoğuk 440c ürün iyi ağız almıyor, bunu iyi koruyamıyor, hep light amaçlı işlere göreler. Bunu yaparkende iilk günkü ağızlarını 1-2 günde kaybediyorlar. Halbuki bahsettiğim çelikler çok daha iyi aşınma direncine sahipler. Şimdi onlar varken ben 440c iyi çelik diyemem. Tencere çeliğinden farksız benim için.

Paslanma konusuna gelince, paslanıp paslanmama bir kalite göstergesi dğeil. Bir çelik ne kadar yüksek karbonluysa o kadar duyarlıdır ve paslanmaya açıktır. İçine krom ve nikel eklendikçe paslanmaya dirençli hale gelir. Orneğin victorinox çeliği yüksek paslanmazlığıa sahiptir ve ışıl ışıldır. Senin 3 tane hallettim dediğim opinel zannediyorum ki karbon versiyonlar. Dikkat edersen daha donuk mat çeliklerdir. Çünkü saf karbon çelikleridir. Ve ustura, makas dahil saf karbon çeliği her kesici alet çok çabuk paslanır ve özenle korunmalalıdır. Fakat kesme işlevine gelince hiçbir çelik tipi saf karbon çeliği kadar iyi ağız alamaz, keskin olamaz. Opinel karbonların en büyük kozu çok yüksek keskinlikleri. Paslanmaz isteyenler için paslanmaz çeliğe sahip opinellerde var. Bunların ağız alma kabiliyeti de çok ince profillerinden dolayı oldukça başarılı ve aşınma dirençleri karbonlardan daha fazla. Yani karbon opinellere göre daha yavaş körelirler ama o kadar keskinliğe ulaşmazlar. Ha sağlamlık anlamında hallettim diyorsan opinel zaten kaba işlerin değil temiz kesimlerin bıçağıdır. Fransız bağcılar çok kullanır mesela aşı için falan. Aynı zamanda piknikte ürün hazırlamada, dilimlemede de çok iyidir.

1095'i bende seviyorum çünkü karbon çeliği. Dayanımı çok fazla olmamasına rağmen temiz ve saf bir çelik olduğundan iyi ağız veriyor, tokluğu da başarılı. Ama özünde vasat bir çelik.

Senin iyi çelik anlayışın ne diyorsan benim iyi çelik anlayışım hss çeliklerdir. m2'den yapılmış tane yapısı ufak tutulmuş bir kesici gereci hiçbir şeye değişmem. Yüksek sertlik, tokluk, aşınma direnci, ısı direnci, herşey var. Yarı paslanmaz o da yeterli benim için. Tek sorun çok pahalı bir çelik olması ve custom olarak bulmanın zor olması. Genellikle japon bıçak yapımcıları bu çelikten kullanıyor ve abartı derece iyi bıçaklar ortaya çıkıyor, gerçek anlmda toruna bırakmalık şeyler. Kendim iş yerimde çok sert kesici bıçaklarla çalıştıktan sonra 440, 1095, spyderco falan hep vasat geliyor bana. Bir sürü kusurları var. Tane yapısı kötü çeliği o kadar kalın profilli yapıyorlar ki amacı kesmek değil yontmak sanki o derece vasat. Bir centofente vardı ince profilli o işe yarayabilir ama elime geçmedi. ffg flat ground serileri de türkiyede pek yok, satan birkaç yerin istediği fiyata da yurtdışından custom bıçak yaptırılır.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/  
http://saklinotalar.blogspot.com/
Bu da benim günlük çakım. Lise zamanımdan beri bir kaç Victorinox çakım oldu. Bazı anlarda çok faydalı oluyor. Adeta bir kurtarıcı gibi yetişiyor. Fotoğraftaki Victorinox şuan günlük kullandığım ve en çok sevdiğim çakı. Nişanlımın hediyesi olduğu için belki de bu kadar seviyorum. Aslında Victorinox'un en standart modeli.

295dc14.jpg
https://instagram.com/buyukkotukurt/
Bir ara bu tarz bir çakıyı almaya niyetlenmiştim. Rahmetli dedemin buna benzeyen bir çakısı vardı. Şık ve sade bir çakı...

http://www.yataganelaletleri.com/product...roduct=757

29wswac.jpg
Hey gidi küheylan, koşmana bak sen!
Çatlarsan, doğuran kısrak utansın!
çakıdan filan anlamam ama bir ara şöyle bir çakı almıştım. satan yer de aynı görünümde 2 tane vardı
biri çin malı 5tl,diğeri sürmene yapımı 20-25tl civarıydı, millet sorduğu için ucuzunuda bulunduruyoruz demişti
warajm.jpg

(01/02/2015, Saat: 15:01)kethuda57 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bir ara bu tarz bir çakıyı almaya niyetlenmiştim. Rahmetli dedemin buna benzeyen bir çakısı vardı. Şık ve sade bir çakı...

http://www.yataganelaletleri.com/product...roduct=757

29wswac.jpg
Yatağan üretimi bu tarz çakı ve bıçaklar estetik ve sap olarak çok hoş ancak dandik bileme şeklinden dolayı ağzı hemen yamuluyor. Düzeltsen bile bir türlü tam verimli olmuyor
İki senedir hafif işlerde kullanıyorum, ağzı daha bozulmadı:
jkelb6.jpg
2cnt56c.jpg
34gsgn4.jpg
Yakın tıraş gibisi yoktur..
15pl3b5.jpg

261m60x.jpg

10i6ydk.jpg
http://https://www.brisa.fi/portal/index...ts_id=2352
Koleksiyona en son ekledigim nadide parca.enzo birk 75 s30v.
Gentleman's pocket knife tabir edilen klas,iscilik ve malzeme kalitesi ust duzey bir caki.
bende bu ürünün siparişini verdim.

14wa8b6.jpg
bu da benim küheylan Smile

10mkgag.jpg
Acta est fabula, plaudite.

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Gunluk Parfume tavsiyesi Oldstyle 6 2,814 01/06/2022, Saat: 22:23
Son Yorum: mertcanartan

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: