Benzinli Çakmak Fitili Püf Noktası
#1
Benzinli çakmaklar için kullanılan fitillerde pek fazla tercih seçeneği yok. Kaliteli bir fitil kullanmak istiyorsanız 7 liradan satılan zippo fitili almanız lazım. Ancak 10 cm'lik bir fitile bu kadar para saymak pek mantıklı gelmedi ve fitil araştırmasına giriştim.

Resimdeki soldaki fitil zippolar için kullanılıyor, ortasında yanmaz fiber demetini çevreleyen az miktar pamuk ipliği demeti ve bunları birarada tutmak için kullanılan ve dik durmasını sağlayan bakır teli ve pamuk ipliği karışımı örgü görünümlü dolama/sarma bulunuyor (Çin malı fitillerin de yapısı bunun aynısı ama malzeme yarı yarıya eksik olduğu için çapı daha ince). Sadece benzinle düzgün yanıyor.

Ortadaki fitil ise avusturya muhtar çakmağında kullanılan fitil. Bu fitilde sadece pamuk ipliği kullanılmış. İç katman sıkısıkıya örülmüş pamuk ipliği, dış katman da sıkı örme pamuk ipliği. Soldakinden daha ince görünmesine rağmen bu fitil sert ve dik duruyor, eğip büktüğünüz şekilde kalabiliyor ve nerdeyse kullanılan malzeme soldakinin iki katı diyebilirim. Performansa gelirsek hem benzinle hem de kandil yağıyla sorunsuz yanıyor ve kolay kolay bitmiyor. Denemelerim sırasında iki adet zippo fitili yanıp bitti ama yarım boy avusturya fitili bitemedi. ( kandil yağıyla kullanırken fitilin boyunu 3mm ye ayarladım. Yarım santimden uzun olunca kıvılcımlar kandil yağı buharını ıskalıyor, kandil yağı kullanılacaksa fitil kısa tutulmalı ayıca kandi yağı kullanımı fitil ömrünü yarı yarıya kısaltmasına rağmen benzinle kıyaslandığında çok çok ucuz olduğundan iyi bir fitille kullanılacaksa mutlaka tercih edilmeli derim.)Peki bu fitili nerden buluruz derseniz hiç aramayın derim çünkü daha sağdaki fitili anlatmadım.

Gelelim sağdai fitile. Bu fitil en soldaki fitilin iki katından fazla kalınlığa sahip bir gazlambası fitili. Ortasında iki adet dolama pamuk ipliği demeti ve bu demetleri bir arada tutmak için dış katmanda gevşekçe örülmüş yine pamuk ipliği görüyoruz. Bu fitil çok kalın çakmak deliğinden nasıl geçer diyeceksiniz. Dediğim gibi gevşek örülmüş olduğu için saat yönünde kıvırdığımız zaman ortadaki fitil kadar incelip sıkılaşıyor. Bu fitil hem benzinle hem de kandil yağıyla mükemmel çalışıyor. Hele kandil yağıyla harika diyebilirim çünkü fitili çakmak deliğinden geçirip boyunu ayarladığınızda ucu ponpon gibi açılıyor ve çok güzel kandil yağı buharı veriyor. 4 metre fitile 3 lira verdim performans harika fiyatı da öyle.

Resimde olmayan bir seçenek daha var. O da kandil fitili ama en sağdakinin iki katı kalınlıkta üstelik ortadaki fitil kadar sıkı örülmüş. O fitilde iç demetten tek tek iplik çekerek fitili inceltip çakmak deliğinden sokabiliyoruz. Biraz meşakkatli ve metresi de pahalı (2 tl) olduğu için incelemeye katmadım.

2uhy8gn.jpg
Cevapla
#2
Teşekkürler üstat inceleme için. Ben zippoları bakıma götürdükçe ücretsiz fitil, taş vs değişimi yaptıkları için hiç böyle bir arayışa girmemiştim fakat ihtiyaç olursa artık en iyisini biliyorum Smile
A ship in port is safe, but that's not what ships are built for.
-Grace Hopper



Cevapla
#3
Biraz daha ek bilgi:
Fitilin kandil yağıyla yanabilmesi için boyunun kısa olması gerektiğini söylemiştim. Kıvılcımlar fitilin tepe kısmına yakın isabet etmesi gerekiyor. Tek başına bu yeterli değil. Kıvılcımın gür çakması için tekerleğe sıkı temas etmesi lazım. Bunun için iki çakmaktaşı artarda konabilir veya yay biraz gerilerek bu sıkılık sağlanabilir.
Bir diğer nokta fitilin ucunun biraz kömürleşmesi lazım. Fitil yağla temas etmeden önceden ucu hafif yakılabilir, yağa temas etmişse başka bir çakmak yardımıyla yakılıp kömürleşmesi sağlanabilir.
Diğer püf nokta ise fitilin kandil yağıyla yanabilmesi için oksijenle rahat temas etmesi lazım yani fitilin çıkış noktası ile çakmaktaki maksimum tepe noktası arasındaki mesafe 6 mm veya daha kısaysa ateşlenme çok rahat oluyor (fitilin görünen kısmı tepe noktasından aşağıda kalmalı) eğer 6 mm'den yüksekse fitilin görünen kısmını hava alabilecek şekilde uzatmak lazım ve daha kuvvetli kıvılcım gerekir.
Cevapla
#4
püf noktalara devam:
Kandil fitilini çakmağa yerleştirirken eğer cımbızınız yeterli uzunlukta değilse fitili ince bir pipetin içinden geçirerek rahatlıkla fitil deliğinden geçirebilirsiniz.
Cevapla
#5
Neden fitilli çakmak?
Fitilli çakmaklar sıvı yakıtla çalışır. Fitil yakıtı emdiği için sürekli ve stabil alev verir. Bu çakmaklarda yakıt akışı için bir butona sürekli basmak gerekmez çünkü kendiliğinden yanmaya devam eder. Bunun avantajı herhangi bir ateş yakmak için çakmağı kullandığımızda hareket serbestliği vermesi hep aynı düğmeye basmak zorunda olmadığımızdan özellikle çakmak yatay pozisyonlarda kullanılırken çakmağı parmağımızı yakmadan istediğimiz şekilde ve uzun süreli tutabilmemizdir. Fitilin sönmesi için fitilin oksijenle temasının kesilmesi gerekir. Bnun için bu çakmaklar kapaklıdır söndürmek için çakmağın kapağını kapatmak yeterlidir.
Cevapla
#6
Fitilli çakmaklar metalden yapılır.
Bozulma ihtimali çok düşüktür. Ömürlüktür.
Gittiğiniz heryere gelir anılarınızı paylaşır.
Cevapla
#7
Bilgilendirmeler icin tesekkurler.metal cakmakta zippo disinda onerebileceginiz cakmaklar var mi?

Cevapla
#8
Zippo ve türevlerini önermiyorum. Her ne kadar ömür boyu garantisi olsada negatif yönleri çok fazla mesela en önemli dezavantajı yakıtının çabuk bitmesi. Bunun farkındalar ki extra yakıt taşımak için kapsül de satıyorlar. Diğer bir sebep alevinin gerektiğinden fazla olması. Firma tavsiyesi fitil boyunun baca yüksekliğiyle aynı olması işte bu yüzden alev boyu fazla oluyor.
Clipper da hediyelik benzinli çakmak üretmiş. Şekil ve kullanış açısından zippodan daha güzel ve yakıtı daha uzun gidiyor. Dezavantajı rüzgara çok dayanıklı değil.
Üretimi sonlanan IMCO (Avusturya muhtar çakmağı) pek çok avantajlara sahip. Rüzgara çok dayanıklı kolay kolay sönmüyor. Benzini 1 aydan fazla süre buharlaşmıyor. Yakıt olarak kandil yağı kullanılırsa neredeyse yakıtı kendi kendine hiç bitmiyor. Yakıt haznesi fitil yanar halde çıkarılıp mum gibi 35-40 dakika kullanılabiliyor ve her açıyla yanabiliyor (zippoların açılı/yatık kullanmasının çok zor olduğu düşünülürse bu çok büyük avantaj) ayrıca yedek çakmaktaşı bölmesi de var ve taş değişimi hiçbir çakmakta bu kadar kolay değil. Olumsuz yönleri ise bazı durumlarda mekanizma tutukluk yapabiliyor. Bunun sebeplerini bilirseniz baştan tutukluğa mahal vermezsiniz. Tutukluk yaptığında da basit bir şekilde giderebilirsiniz. Diğer bir kusuru ıslanırsa yaklaşık 5 saat sonra iç aksam paslanmaya başlıyormuş bu süreden önce kurutmakta fayda var.
Diğer bir seçenek IMCO çakmakların çin üretimi olanları. Çin malı olanlar orijinalinden daha sağlam Smile ama önceki mesajlarda bahsettiğim sebeplerden kandil yağıyla yanmıyor benzin kullanmak şart. Vidası sökülerek taş değişimi yapmak gerekiyor ve yakıt haznesi sadece bir açı isabet ettirilerek yerine takılıp çıkarılabiliyor ama zippodan daha sağlam ve kullanışlı.
Diğer seçenek ise peanut veya kapsül çakmak. Bu çakmaklarda yakıt uçmuyor ama rüzgara dayanıksız ve kapağı vidalı. Bu yüzden günlük kullanıma uygun değil.

Soldan sağa clipper-imco süper triplex 6700-imco junior 6600 eski serisi- imco çin kopyası
15xa783.jpg
Cevapla
#9
Üstad bu muhtar çakmağına nasıl ulaşabiliriz? Kopyası mesela DX, Alibaba gibi yerlerde var mı?

Bu tip çakmaklara merakım var. Bir tane Zippo var bende ve anlattığınız tüm negatif özelliklere sahip. Hatta bahsettiğiniz ek yakıt kitinden de var. Fakat o zımbırtıyla çakmağı doldurmaya çalışmak tam komedi. DX gibi yerlerden aldığım bir kaç tane fıstık-kapsül çakmak var, bunlar bile Zippo' dan kullanışlı çünkü yakıtın uçmasını lastik contalarla engelliyorlar. Bir tane de biraz daha şekilli, fitilli Çin işi çakmak var, onda da aynen yakıt uçup gidiyor. Yalnız fırtınada bile Zippo işini yapıyor o ayrı mesele Smile.
Haydi hayırlı tıraşlar...
Cevapla
#10
(22/06/2015, Saat: 01:30)OnLyTNT Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Üstad bu muhtar çakmağına nasıl ulaşabiliriz? Kopyası mesela DX, Alibaba gibi yerlerde var mı?

Bu tip çakmaklara merakım var. Bir tane Zippo var bende ve anlattığınız tüm negatif özelliklere sahip. Hatta bahsettiğiniz ek yakıt kitinden de var. Fakat o zımbırtıyla çakmağı doldurmaya çalışmak tam komedi. DX gibi yerlerden aldığım bir kaç tane fıstık-kapsül çakmak var, bunlar bile Zippo' dan kullanışlı çünkü yakıtın uçmasını lastik contalarla engelliyorlar. Bir tane de biraz daha şekilli, fitilli Çin işi çakmak var, onda da aynen yakıt uçup gidiyor. Yalnız fırtınada bile Zippo işini yapıyor o ayrı mesele Smile.

Kanımca IMCO çakmaklar rüzgara diğer tüm çeşitlerden daha fazla dayanıklı, toz fırtınasında denedim beni bile salladı ama çakmak sönmedi. Kullanması taş değişimi vs gerçekten tasarım harikası olduğunu hissettiriyor. Ben kandilyağıyla kullanıyorum. İlk aldığım çakmağa koyduğum kandil yağı hala bitmedi. Ülkemizde zamanında bol ve ucuz olduğu için kıymetini bilememişiz. Şimdi sahibinden/gittigidiyor ve ebay'de sıfırları bulunabiliyor. Şansınız varsa saat çakı çakmak üçlüsünü birarada satan küçük dükkanlarda bulabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey yakıt tankının altında marka model yazısı olmalı, yakıt tankı dümdüz değil ortası bombeli olmalı, fitili ilk mesajımdaki ortadaki fitilden olmalı, çakmağın altında bulunan yaylı düğmeyle açılmalı, içini açınca "imco pat." yazısı olmalı, yaya bağlı çıtada 6 veya 7 gibi bir rakam olmalı, yedek taş bölmesi taşın giremeyeceği kadar küçük olmamalı, çarkı zippodaki gibi baklava desenli olmalı ve orijinali nikel kaplama çelikten üretildiği için mıknatıs çekmelidir. Yakıt haznesi aliminyum olmasına rağmen haznenin kapağı yine çelikten yapılmıştır.
Görünce zaten hemen tanırsınız. Bu çakmaklar seri üretilmesine rağmen hemen hemen tüm parçaları elle monte edilmiştir bu yüzden çin kopyaları işin kolayına kaçarak az parça kullanmış ve elle montaj işini asgariye indirmiş bu yüzden tasarımı orijinalinki gibi verimli değil.
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Çakmak Sevdası dikdik_s 44 21,884 26/02/2021, Saat: 12:35
Son Yorum: rocnel
  Benzinli Çakmaklarda Fitil Ayarı homongolos 8 6,735 13/12/2017, Saat: 18:48
Son Yorum: protti

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: