Traş Tarihine Giriş 10001
#1
Aşağıdaki yazı beni geleneksel traşla tanıştıran bir yazıydı zamanında. Forumda daha önce yayınlandı mı bilmiyorum ama bulunmalı diye düşündüm.

Kaynak: Bilim ve Teknik / Şubat 1997

""Kim nasıl başladı bilinmiyor. Kesin olan sadece şu: En azından 7000 yıldan bu yana, erkekler yüzlerindeki kılları temizliyorlar. Önceleri keskin taşları kullanıyorlardı, bugün ise elektrikli traş makineleri ve usturalar kullanılıyor. Bu uğurda yeterince kan da dökülüyor. Peki bu iş neden yapılıyor?

Birçok erkek her sabah kalktığında bir gerçekle yüz yüze geliyor. Ayna karşısına geçtiğinde karar vermesi gereken bir durumla karşılaşıyor. Sakala karşı olan bitmeyen savaş nasıl halledilecek? Bu bir görev mi yoksa erkeklere özgü bir tören mi?

İnsanın kendisini nasıl traş ettiği farketmez; ister hızlı ister yavaş olsun, sonuç hep aynı olmalıdır: Temiz bir çene ve pürüzsüz bir cilt. Bu amaca nasıl ulaşılması gerektiği konusunda yüzyıllardır tartışılır ve ıslak veya kuru traş olmak konusunda hep bir traş savaşıdır sürer gider.

4df3159caf333a16dc8fd027810e6584.jpg

Islak traş taraftarları, her sabah yüzlerini elektriğe tabi tutmak istemeyenlerden oluşur. Kuru traşçılar ise elektrikli makinesinin elde tutulmasının pratik oluşundan ve işlemin kısa sürdüğünden söz ederler. Jilet ve fırça, ıslak traşçılar için kutsaldır. Kuru traşçıların yaptığı rafine reklamlar ve ürün tasarımı ne kadar gelişmiş olursa olsun, ıslak traş taraftarlarının fikrini çelemez.

Bu durum Amerikalı psikologların yaptığı bir araştırmayla güçlendi. Sonuç: Islak traş taraftarları dünyanın en iyi aşıkları ve kuru taraftarların aksine daha seyrek taraf değiştiriyorlar. Onları tanımak için çok da uzağa gitmek gerekmiyor; elektrikle traş olanlar tehlikeden biraz daha uzaklar ve bundan önemlisi daha erkeklere özgü birşeyden uzaklaşmış oluyorlar. Islak traşçı, "Bu sanki kanlı, arkaik bir tören gibi" diyor. Yazar Christopher Schwarz bu tür traşın diğer traş aletleriyle girilen bir kılıç savaşına benzediğini söylüyor.

Bu sihir üzerine reklamlar da üretiliyor: Yüzü köpükler içindeki bir adam elindeki jileti çenesinin üzerinde tutarak tehlikeli bir poz sergiliyor. O yüzden ünlü bir jilet üreticisinin ambleminde iki parlayan kılıcın bulunması bir tesadüf değil. Bu tür bir traşta erkek, savaşçı niteliğini de yitirmiyor; yani kılıç sallayacağına kendini traş ediyor.""

""Ne var ki bu arkaik tipe, günümüzün "çift bıçaklı döner başlık" modasında pek rastlanmıyor. Ortaçağın usturası günümüzdeki şeklini ilk kez 1904 yılında Amerikalı gezgin tüccar King C. Gillette'in keşfiyle bulmuş. Bu yeni buluşun tek pratik tarafı, jiletin değiştirilebilmesiydi. Taşa sürterek sürekli bilemek gerekmiyordu; köreldiği zaman atılıp yerine yenisi takılıyordu.

Ustura sadece pratik nedenlerle bir köşeye atılmadı. Sosyal psikologlar bunu şöyle açıklıyorlar. Modern toplum açık bir bıçağın tehdidini kaldıramıyor, özellikle gırtlağa doğru yönelmişse. Sosyolog Norbert Elias'ın gözlemlediğine göre, bu durum batı uygarlığının gelişimiyle ilgili bir eğilim. Bu eğilim bıçağın kullanım alanını daraltıyor. Çünkü bu alet sonuçta bir saldırı aracı olarak kullanılabilir.

Silah taşınması yasak olduğu için traş da zamanla banyoların ücra köşelerinde yapılmaya başlandı. Böylece ilk kez 1939 yılında Philips tarafından elektrikli traş makinesi icat edildi; bu makine Braun ve Grundig tarafından geliştirildi ve böylece 7.000 yıl önce kullanılan arkaik "silah" tarihe gömüldü. Ama sonra yeniden yarım ay şekilli traş bıçağı (ustura) ortaya çıktı.

Geç taşdevrinde başlayan traşla birlikte, insanlık ayna gibi parlayan çeneler ve sakallı yüzlerle bir gösteri yapmaya başladı.

Traş olmak ilk kimin aklına geldi bilinmez ama yaklaşık 25.000 sakal kılı ve 5.000 duyarlı sinir hücresinden oluşan erkek yüzü o zamandan beri sürekli bıçakla kötü muamele görüyor. Hele eski zamanlarda keskin bir bıçakla, susuz ve köpüksüz yapılan traşlar oldukça kanlıydı.

Çoğu kez yüzdeki kıllar erkeğin gücünü, iktidarını ve bağımsızlığını simgeleyen bir unsurdu. Bu yüzden, çenedeki kıllar traş edilerek düşmanlar aşağılanırdı. Sakallıların sakalsızlardan daha saldırgan olduğu düşünülüyor. Herşeyden ötesi sakallılardan "Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler"in cüceleri kadar kısa boylu olduğu söyleniyor. Masalda, Kötü Cadı, Uzun Sakal'ın sakalını bir tahtanın arasına sıkıştırır. Uzun Sakal buradan ancak sakalının birazının kesilmesiyle kurtulabilir. Böylelikle gücünün bir kısmını da yitirmiş olur.

dictator.jpg

"Büyük Adamlar" da sakallarının birisi tarafından çekileceğinden korkmuş olmalılar. Sezar'ın sinekkaydı traşlılardan biri olmasının sebebi bu muydu yoksa? Giritliler sakalın her cinsinden nefret ederlerdi. Buna karşılık Yunanistan'ın sakinleri arkaik dönemde sadece dudak üstündeki kılları traş ederleri çene ve yanaklardaki sakalları uzatırlardı.

Romalılar M.Ö 300 yılında Yunanistan'dan berberler gelinceye kadar sakallıydı. Bu olaydan sonra traş olmaya başladılar. Büyük İskender bu dönemde sakalsızlık modasını başlatmıştı. Böylece Helen ve Roma uygarlıklarında yüz yıl boyunca sakalsızlık devam etti.

Büyük İskender'in neden traş olduğu konusunda spekülasyonlar sürüp gider. Belki de boyu çok kısa (sadece 1.40) olduğu içindi. Saçlarını omuz hizasına kadar uzattığı için, bir de uzun sakalı olsaydı iyice kısa gözükecekti belki.

PDVD_006.jpg

Her gün traş olanlar arasında Augustus ile ilk Hristiyan imparatorlarından Büyük Konstantin de vardı. İngiliz kraliçesi Elizabeth I ile Rus Çarı Büyük Peter de traş taraftarıydı. İkisi de sakalı çok eski moda buluyorlardı. Dünya modernize edilmeliydi ve Büyük Peter işe Bojarların sakallarıyla başladı. Sakal uzatmak isteyen erkekler vergi ödemek zorunda kalacaktı.

Traşa olan bu rağbet berberlerin işini artırdı. Berberler yüzlerce yıl müşterilerini "kuru" traş ettiler. Bu işkence 14. yüzyılın sonu ile 15. yüzyılın başlarında sona erdi. bu dönemde sabun üretilmeye başlanmıştı. Berberler ellerinde bıçak, bileği taşı ve tabureyle ev ev dolaşmaya başladılar. Sonra sokaklarda traş etme modası çıktı.

Berberler genellikle şehirdeki yeniliklerin de habercisiydi. Onlara her dönemde "ayaklı gazete" denirdi. Traş olurken olası tüm haberlere de vâkıf olunurdu. Müşteri ne kadar çok konuşursa, traş da o kadar uzun sürerdi. Bazen berberler de konuşurdu, böylece traş önlüğü altındaki müşteri çaresiz ona teslim olurdu. Bu durum berberlere bir iktidar olanağı bahşederdi. Filozof Arthur Schopenhauer'in berberlere karşı öyle bir güvensizliği vardı ki, her traştan korku duyar ve gırtlağının kesileceği şüphesini taşırdı. O yüzden traş olmayı bir görev gibi kabullenirdi.

""Peki ya bugün sakal mı yoksa traş mı tercih ediliyor? Erkeklerin çoğunluğu hergün traş oluyorlar. Psikolojik araştırmalar, hergün traş olan erkeklerin askerlere özgü karakteristik özellikler taşıdıklarını veya sosyal etiketlerin baskısını kabullenmiş kişiler olduğunu ortaya koydu.

Hergün yapılan traş birçok ünlü romanda da övülmüştür. Örneğin Joseph Roth'un "Radetzky Marşı"nda... Burada traşın insanı yaşam ve ölümden ayıran bir işlem olduğu söylenir. Aynı şekilde düellocular da yüzlerini her gün sabunlarlar. Georg Büchner de baş kahramanı Woyzeck'i ilk sahnede traş eder. James Joyce'un "Ulysses"i traş aynasının önünde başlar.

Eskiden Mısırlılarda, kafanın ve yüzün traş edilmesi savaşa hazırlık anlamına geliyordu.

Her gün traş olan erkekler hayatlarında toplam 6,5 metre kılı yanaklarından traş etmiş ve hayatlarınının 180 gününü ayna önünde geçirmiş oluyorlar.

Sakal diplerini kazıyıp durmanın zevkli bir tören haline getirilmesi gerekiyor. Altın kakmalı fırçalar, Porshce benzeri tasarımlı traş makineleri kullanarak bu işten zevk almaya çalışan "kuru" ve "ıslak" traş taraftarı erkeklerin tartışması ise ebediyen süreceğe benziyor.""
"GÖMLEĞİ GÖSTEREN ÜTÜSÜDÜR, TRAŞI GÖSTEREN KÖPÜĞÜDÜR."
Cevapla
#2
Güzel bir yazı, teşekkür ederiz paylaştığınız için.
Cevapla
#3
Keyifle okudum tesekkurler

Cevapla
#4
Ilgi cekici bir yazi Tesekkurler
http://enfiyemeraki.blogspot.com.tr/
Cevapla
#5
E tabi tarihimizi bilmemiz lazım. Güzel ve ilginç bir yazı, teşekkürler.

C6903 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Cevapla
#6
Bu güzel yazıyı bizlerle patlaştığınız için teşekkürler.
https://instagram.com/buyukkotukurt/
Cevapla
#7
teşekkürler keyifli bir yazıydı
Her Kasaba da ışık saçan bir öğretmen ve bu ışığı söndürmeye çalışan bir papaz vardır ?
Victor Hugo
Cevapla
#8
Emeğe saygı çok keyifli bir yazı. Teşekkürler.
Kea
WWW
Cevapla
#9
Böyle güzel bir yazıyı bizimle paylaştığınız için teşekkürler...
WWW
Cevapla
#10
Keyifle okudum, Teşekkürler.
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Question Rimei a2002 ile ilk traş deneyimlerim ve bir takım sorunlar dougles 4 3,285 14/01/2022, Saat: 21:21
Son Yorum: marv
  traş kremi karışımı error... 16 23,092 19/07/2020, Saat: 16:23
Son Yorum: Timor1322
  Çatır Çatır Kesme Sesli Traş Aleti 3.Perde 45 23,038 31/05/2020, Saat: 02:49
Son Yorum: 3.Perde
  Traş ve Bilinçli Farkındalık utkb 6 3,657 08/05/2020, Saat: 20:29
Son Yorum: sfiber
  Gillette eski jiletli traş makinası burakergun 4 3,688 09/08/2019, Saat: 16:19
Son Yorum: kral arthur
  Neden geleneksel traş Berkesan 4 3,614 04/03/2019, Saat: 11:24
Son Yorum: BigHillMe
  30-40 TL Arası Traş Bıçağı Tavsiye Gencer 10 7,459 11/02/2019, Saat: 00:14
Son Yorum: AltKapalı
  Gilette çift taraflı traş aleti Mert Güneş 22 13,920 11/08/2018, Saat: 20:25
Son Yorum: Mert Güneş
Exclamation Traş Aleti Önerisi ArchLord 23 19,211 12/05/2018, Saat: 01:09
Son Yorum: ArchLord
Wink Traş kasesi olarak şekerlik kullanan var mı? yusufk122 47 44,814 17/04/2017, Saat: 00:02
Son Yorum: Arkomani

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: