Vintage makinelere artan merakımın yönlendirmesiyle ulaştığım kitaplardan geçenlerde bitirdiğim Gillette Handbook adlı kitapdan Tech makineler konusundaki bölümü çevirdim:
(Bu arada konuyla ilgili okudukça, Gillette şirketinin 100 yıl boyunca (ve hala devam eden) etkin kullanılan pazarlama yeteneğine ve çeşitlilik vurgusuna hayran kalmamak mümkün değil.)
Gillette TECH Tıraş Makineleri
Tech makine 1938 yılında pazarı test etmek için kısıtlı bir dağıtımla tanıtıldı ve 1939'daki Beyzbol Dünya Serisi organizasyonunda tüm Amerikan pazarına sunuldu.
Bu düşük fiyatlı makine, 1929'dan beri piyasada olan Gillette NEW stili makinenin yerini alması için sunulmuştu şirket tarafından.
Gillette firması Beyzbol maçlarının yayın hakkı için 250,000 dolar ödemişti ve şirketin tepe yönetimi bu sayede 1 milyon civarı Tech set satışı olabileceğini ve gelecekteki satışlar için güzel bir pazara giriş hareketi olacağını düşünmüştü. Ve sadece bu promosyondan dolayı 2,5 milyon Tech satmayı başardılar.
Gillette New 1930'ların başında iyi iş çıkartmış ve düşük fiyatlı makineler ile premium makineler arasında bir köprü işlevi görmüştü. O zamanın Tıraş meraklıları yeni bir New tıraş makinesini 49 sent gibi düşük bir fiyata ediniyorlar ya da bir kaç dolara deluxe versiyonunu alabiliyorlardı.
3 Parçalı olan TECH makine de 49 sent'e satılacak şekilde planlanmıştı. İlk Tech'ler aynı New'daki gibi ucuz metal kutulara konulduysa da sonrasında genelde karton kutularda gelmeye başladılar. Sonrasında stiren ve farklı malzemelerden kutular da kullandı Gillette.
Genelde kutuda 5 Mavi jilet de oluyordu ama sonraki dönemlerde sadece 1 jilet konuldu. Sonrasında paslanmaz çelik jiletlerin gelişiyle o jiletler eklenmeye başladı kutuya. Bir istisna olarak, 'Thin Tech' olarak adlandırılan ve 1938-1939 arası pazarlanan model, Kırmızı farklı bir kutuda ve üzerinde siyah marka yazılarıyla geliyordu. Bu, ucuz modelleri müşterilere sunmayı sağlayan pazarlama kampanyasının bir parçasıydı. Bu ilk pazara giriş kampanyalarından sonra, Gillette Tech tekrar standart kutular ve premium Blue jiletlerle satılmaya başlandı.
Bu noktada bir kafa karışıklığını önlemek için şu söylenmeli: bu bölüm sadece 3 parçalı Tech makineleri konu edinmekte. 1930'ların ortasında Twist-to-Open mekanizmalı modeller pazara sunulduğunda, reklamlarda ve kutularında 'Tek Parça Tech' iması vardı. Onlara 'tek parçalı makineler' konusunda değineceğiz.
3-Parçalı Tech makine 4 farklı Teknolojik yenilikle pazara sunuldu ve reklamlarda bu nokta özenle vurgulandı. Söylemeye gerek yok ama bu 4 teknolojik dokunuş hem Gillette hem de kullanıcılar için faydalı bir şeydi:
Gillette şirketi için avantajı, makinenin koruyucu parçasının daha etkili bir şekilde imal edilebilmesiydi.
Bu parça metal levhadan çok yüksek bir verimlilikle işlenebiliyordu.
Kullanıcılar için ise reklamında sürekli vurgulanan şu avantajları sağlıyordu:
1) Sert jilet destekleri tıraşı hızlandırıyordu
2) Kaymaz taban yüzü koruyordu. Yekpare koruyucu barın üzerine diş şeklinde kabartmayla sağlanmıştı bu.
3) Çabucak temizleniyordu ve tıkanma yapmıyordu. Bu, koruma barının arkasındaki iyi iş gören yuvalarla sağlanıyordu.
4) Yekpare koruma barı tıraş sırasında iyi bir konfor sağlıyordu. Her ne kadar bu tıraş makineleri için yeni bir tasarım değilse de, Gillette firması için yekpare koruma barıyla sunulan ilk tasarımdı ve ilerideki tıraş makineleri için bir standart olacaktı. 1942 yılına gelindiğinde, tüm premium Twist-to-Open makineler yekpare koruma barıyla üretiliyordu artık.
Tech tıraş makineleri bir çok farklı sunumla çeşitlendirilmiş kutu seçenekleriyle bulunabiliyordu.
Tech'in üretildiği yıllarda, bir çok farklı renk ve yazı seçenekleri kullanıldı bu makinelerin karton kutularında.
Oldukça fazla sayıda 'seyahat' setleri, cüzdan setler ya da 'komple tıraş' setleri, plastik ya da deri kutularda ve fermuarlı ya da bastırıp kapatmalı şekillerde bulunabiliyordu. Hepsinde 1 ya da 5 adet yeni jilet de bulunuyordu bu setlerin. Bazıları küçük tıraş aynaları ya da başka aksesuarlar da içeriyordu.
Önemli miktarda Tech makine farklı üreticilere de satıldı, onlar da bir çok farklı setler yaptı bu makinelerle. Bu yeni setlerin çoğu tatil ve yılbaşı zamanlarında, hediyelik ya da promosyon malzemesi olarak sunuldu.
1950/51 civarında Tech makinelerin koruma barının altına Tarih Kodları konulmaya başlandı.
Aynı harf ve sayı kodu (ki üretilen yılı ve o yılın hangi çeyreğinde üretildiğini gösteriyordu) o dönemlerde üretilen jiletlerde de kullanılmaya başlandı.
Tech makineler, uzun ya da kısa saplı olarak, metal, plastik ya da bu ikisinin karışımı malzemeyle, krom, altın ya da renkli plastik kaplamayla bulunabiliyordu.
2. Dünya Savaşında Siyah Mat Kaplamalı Tech makineler savaşa giden birliklere, kahverengi karton kutular içinde gönderilmeye başlandı. Gillette firması bu makinelerden 20 milyon adeti Amerikan hükümetine satmıştı.
İlk Gillette tıraş makineleri 3-parçalı makinelerdi ve 70 yıl boyunca şirket tarafından üretildiler.
Bu dönem, son Tech makinenin üretim hattından çıkmasıyla sona erecekti.
Bu da Tech makineleri araştırırken bir web sitesinde rastladığım Tech makine modelleri tablosu:
Sent from my iPad using Tapatalk