13/02/2018, Saat: 11:41
Güneş doğmadan uyanıyorsunuz, üzerinizdeki yün battaniyeyi kaldırırken kulağınızda geceden kalma baykuş sesleri yankılanıyor. Örme taş şöminede dünün külleri var, kahvaltı için tekrar ateş yakmak, ve dışarıdaki kuyudan su çekmek gerek. Paltonuza sarınıp dışarı adım attığınızda ayılıyorsunuz, önce derin bir nefes alıyorsunuz, bu sık ormanın kokusu sizi tazelerken sabah ayazı titretiyor. Metal kovayı suyla doldurup kulübenin içine dönüyorsunuz. Bu sabah tıraşında kullanacağınız sabun Tallow + Steel Boreal.
Kapağı açtığınızda burnunuza çarpan koku özgürlüğün kokusu, buram buram terebentin sizi beton ve asfaltla boğulmuş, egzos kokulu şehirden yüksek rakımlı, dağların eteğinde köknar ve ladin ağaçları içinde, akarsuları çağlayarak akan köylere götürüyor. Koku reçineli ve çok yoğun, odunsu ama keskin, kokladıkça uyarıyor ve canlandırıyor.
Sabun kolay yükleniyor ve suyu seviyor. Fırça üzerinde hareket ettikçe orman havası evin içinde yayılıyor. 30 saniye yükleme sonrası 3-4 perdeye yetecek köpük rahatlıkla oluşuyor.
Yüzde de tasta da kolaylıkla yoğun köpük elde ediliyor. El yapımı olan sabunun içeriğinde – yerel üretimden kendi erittikleri don yağı dahil – organik malzemeler kullanılıyor, ve karın %10’u Kanada’da bir doğayı koruma vakfına bağışlanıyor. İlgilenenler için içindekiler: Stearic Acid, Water, Organic Glycerin, Potassium Hydroxide, Tallow (Pasture-Raised), Essential Oils, Organic Argan Oil, Organic Pomegranate Seed Oil, Organic Macadamia Nut Oil, Organic Coconut Oil, Organic Avocado Oil, Organic Castor Oil, Bentonite Clay, Organic Tamanu Oil, Vitamin E, Silk
Performansa gelince, yüklemede, köpürtmede, kıvamlı koruyucu köpük oluşturmada şimdiye kadar denediklerim arasında – ki çok fazla artizan sabun tecrübem yok – birinci sırayı paylaşıyor. Tıraş sonrasına gelince, artan köpüğü yüzüme sürdüm ve kuruyup pul pul dökülerek dağılana kadar 20 dakika yüzümde beklettim. İçeriğindeki doğal yağların etkisiyle verdiği ferahlık ve gıdıklama hissi biraz daha sürdü. Cildi gerginleştirip sıkılaştırdı, ancak fazla nemlendirmedi de. Kuru/kurumaya meyilli ciltlerin uygun tıraş sonrası ürünleriyle desteklemesi gerekebilir.
En çok hangi sabuna benzettin, birinci sırayı hangi sabunla paylaşıyor diye soracak olursanız Stirling Soap – Texas on Fire derim. Ormandaki ahşap kütük evden dışarı çıkınca Boreal kokusu alırsınız, içerde şöminenin başında dumanı tüten odunları izlerken de Texas on Fire kokusu.
Boreal'i şehirden kaçış planı yapan; griye değil yeşile, betona değil ağaca bakmak, bir tıraş süresi kadar da olsa doğayla tazelenmek isteyen herkese şiddetle tavsiye ediyorum.