Çizgi Roman Kolleksiyonu
#1
ANDFAd.jpg

Kendimi bildim bileli tutkunu olduğum çizgi roman kolleksiyonum.
70'li yıllarda para verip de alamadığımız ama mahalledeki ağabeylerimizden ödünç aldığımız Tay klasiklerini, 90'lı yıllarda yeni yayınevleri baskıları ile edindim. Aslan Şükür kapaklı Tay'ların da kuşkusuz özel bir yeri var gönlümüzde ama daha kalıcı formatları sonraki yayınevleri sundu diye düşünüyorum. Tay yayınlarının ciltleri saklamaya pek uygun değildi. Zaten bulmak da zordu. Milliyet Çocuk dergisinin çizgi romanları da çok güzeldi, Mark Twain, Jule Verne, Jack London'ın neredeyse tüm eserleri çizgi romanlara aktarılmıştı ve büyülenmiş gibi okurduk bunları. Sonradan fotoğrafçılık hobisine dönüştürdüğüm yaban hayat tutkum bu romanlardan aşılanmıştı bana.  

70 ve 80'li yıllarda Ankara Uzay Sinemasının önü pazar günleri değişim ve satım için buluştuğumuz bir yerdi. Karşı sokakta da Kuşlar Kahvesi vardı. Güvercin tutkumuz için de oraya giderdik yine pazar günleri. Bizim çocukluğumuzun dünyası şimdikilerden çok farklıydı, sokaklar, bağlar, bahçeler, caddeler bizimdi, yokluk yoksulluk içindeydik ama çok mutluyduk. Gazoz kapağı ile bile oyun oynardık. Oyun için her türlü araç gereci bulurduk. Konserve tenekesi bile bizim oyunlarımızda bir araçtı. Karpit patlatırdık onunla. Tuğla ve kiremit parçalarıyla dombik oynardık. Bildiğiniz ağaç çubuklarıyla çelik çomak oynardık ki görseniz ne akrobatik oyunlar çıkardı çelik çomakla. Neyse, konumuza dönelim.

Mister No, Julia, Ken Parker ve Corto Maltese'nin Türkiye'de yayınlanmış tüm maceraları, Zagor ve  Martin Mystere'ın Klasik maceralarının tümü, Tex'in büyük albümleri,  Abdülcanbaz (Turhan Selçuk) 'ların önemli bir bölümü ve bir çok bağımsız çizgi roman kolleksiyonumda mevcut. Milliyet Çocuk'un yayınladıklarını da edinmek isterdim ama bulamadım. Yeni baskı için şimdiki Milliyettekilere söylesek herhalde gülerler bu merakımıza. Malum o yıllardaki Milliyet'in veya diğer gazetelerin şimdiki Milliyet veya diğer gazetelerle hiç ilgisi yok. Şimdi gazetecilik de bitti. Neyse, yine konumuza dönelim.

Bunları özenle saklıyor ve bazılarını yeniden okuyorum.
Cevapla
#2
Bilka yayınlarının superman ve spiderman çizgi romanlarını okuyarak büyüdüm ama o zamanlar değerini bilemedim hep kaybettim ya da eşe dosta verdim kitaplarımı. Çizgi roman ne yazık ki gelişmemiş bi kültür ülkemizde bulması ayrı dert. Çok güzel bir arşiviniz var .




Sent from my iPhone using Tapatalk
Cevapla
#3
Komşum çok güzel görünüyor tebrik ederim. Çizgi roman benim için her zaman bir merak olarak kaldı bugüne kadar ne zaman bir kitapçıya girsem uğruyorum yanlarına kurcalıyorum kurcalıyorum ama ne nedir nasıldır hakkında hiç fikrim olmadığı icin bir türlü bir şey alıp okuyamadım.
Cevapla
#4
Teşekkürler arkadaşlar.

JohnLocke komşum şu anda herhangi bir kitapçıda bu bölüme uğrasam ben de sizin gibi oluyorum. Uzaylı gibi bakıyorum. Biz fumetti ile büyüdük, yani İtalyan ekolü ile. Fakat şimdi Manga (Japon) ve comics'ler (Amerikan)le dolu dükkanlar. Fumetti ekolü bitti gibi birşey artık maalesef.
Cevapla
#5
Hem tedarik hem de fiyatından dolayı ben artık online olarak okuyorum. İstediğim her sayıya ulaşabiliyorum. Yurtiçi tedarikçiler seri olarak getirmiyor ne yazık ki.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Cevapla
#6
(08/01/2020, Saat: 22:41)elewith Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Hem tedarik hem de fiyatından dolayı ben artık online olarak okuyorum. İstediğim her sayıya ulaşabiliyorum. Yurtiçi tedarikçiler seri olarak getirmiyor ne yazık ki.


Sent from my iPhone using Tapatalk

İyi fikir komşum. Benim bunları edinme tarihimde bu tür bir olanak yoktu. Fumetti ekolü şimdi neredeyse tükenmiş olduğu için ben bağımsız çizgi romanlar dışında çok takip etmiyorum yeni yayınları. Senede 3-5 çizgi roman alıyorum artık.
Cevapla
#7
@paspartu
Cok guzel bir konu olmus tesekkur ederi. Zevkli ve çok degerli bir koleksiyonunuz olmus tebrik ederiz.

Zamanında saglam Zagor okuyusuydum çok severdim, arada denk gelirsek Teksas ve Kızılmaskeden geri kalmazdık. Mister No ve tenten arada alırdım ama daimi okuyucusu olmadıgım icin cok sarmazdi.
Cok cuzzi bir ucretle okudugumuzu verip baskasını alırdık mahalle kitapcısından, ne zevkli gunlerdi. Kafayı cep telefonundan kaldırmayan genclik ne yazık ki bunları bilmiyor, aynı cep telefonunda bu zevkleri yasayabilir oldukları halde ilgilenmiyorlar. Oyun oynamayı gec, oyunu oynayan baskasını seyretmeyi seviyorlar.
Tişikkirlir Sipirmin.
Cevapla
#8
Müthiş bir koleksiyon eminim her seferinde ayrı zevkle yeniden başlıyorsunuzdur okumaya ne büyük keyif Smile

Size bir danışsam komşum belki bu arada başka bilenlerde çıkacaktır. Çocukluğumda bir çizgi roman serisi okurdum ama adını hatırlayamıyorum ancak tekrar alıp okumak arzusundayım. Karakter bir bisikletti ancak Müfettiş Gadget gibi bisikletin türlü nitelikleri sağında solunda ayrı ayrı özellikleri vardı. Tek hatırımda kalan bu oldu ara ara aklıma takılır ama bir türlü çıkartamıyorum. Kitapçılara gidip çizgi roman raflarını talan ediyorum ama belliki artık devamı olan bir seri de değil. Hatırlayan çıkar mı forumdan merak ederim.
Sevgiler, saygılar.
Cevapla
#9
Geçen yaz yıllar sonra ailemin yazlığına gittiğimde gördüm, tüm cizgiromanlarim diğer kitaplarla beraber yıllar önce yazlığa taşınmış ve kitaplığa dizilmiş. Üç gün sahilde durmaksızın çizgiroman okudum, resmen çocukluğa döndüm 40 imdan sonra. Sizinki çok daha güzel, elinize saglik
Cevapla
#10
Çok teşekkür ederim komşularım.

Emiriko komşum, Bisiklet karakterli çizgi romanı hatırlayamadım. Verdiğiniz ipuçları ile Comics veya Frankofon (Belçika, Fransız) ekolünden olabileceğini tahmin ediyorum. Fumetti olsa hatırlardım diye düşünüyorum.

Genel olarak okumak isteyecek arkadaşlar için belki bir şeyler daha söylemek lazım. Fumetti ekolü format olarak Amerikan sinemasından çok etkilenmiştir. Karakterler bazılarında neredeyse birebir kopyalanmıştır. Ülkemizde de yayınlanan ilk dönem karakterlerin (Zagor, Kızılmaske, Kaptan Swing, Çelik Blek, Tex, Tommiks gibi karakterler) biraz dominant nitelikte, eğlencelik olduğu söylenebilir. Mister No ise antikahramandır, ciddi dayaklar yiyebilir mesela, gerçek hayata daha yakındır. Mister No'nun da Burt Lancestar'dan (tip olarak) esinlendiği söylenebilir. Martin Mystere konu ve karakter olarak Indiana Johns'u andırır. Indıana Johns da öyle kült bir film ki halen taklitleri yapılmaya devam ediyor. Ülkemizde yeni yapılan Atiye dizisi buna örnek.

Fumetti ekolünün en önemlisi saydığım Giancarlo Berardi(yazar) ve Ivo Milazzo ikilisinin yarattığı Ken Parker, bir başyapıttır diyebilirim. Ken Parker, 70'li yıllarda yapılan Jeremiah Johnson filminden esinlenmiştir. Çizimlerde, özellikle ilk bölümlerde Robert Redford birebir kopyalanmıştır. Daha sonra çizer, karakterin çizimini değiştirmiş ve birazcık kendisine de benzetmiştir, kendisini çizmiştir tip olarak. Ülkemizde hemen hemen tüm sayılar (70-80 civarında) yayınlanmıştır, 3-5 ayda bir de olsa yeni sayılar çıkabiliyor. İtalya'da Mister No gibi bu da sonlanmış durumda. Ken Parker, maceralarında hep ezilenden yana olmuştur, siyasi görüşlerini uzun yıllar netleştiremediğimiz Ken Parker son sayılarında belirgin bir şekilde sol görüşlere kaymıştır. “Grev” adlı macerası 80'li yıllarda ülkemizde malum sebeplerle yayınlanmamış, fakat ancak birkaç yıl önce Türkçe'ye de çevrilebilmiş ve yayınlanmıştır. İtalya'da bu sayı yayınlandığında faşistler Ken Parker karakterinin solculaştırılmasına çok büyük öfke duymuşlar, yazarı ve çizeri tehdit etmişler, hatta yazar ve çizer bu sebeple silah taşımaya bile başladıklarını söylemişlerdir bir röportajlarında. Anti kahramandır Ken Parker. Çok etkileyici öyküler ve çizgiler barındırır. Artık Jeremiah Johnson karakterini aşmıştır.

Giancarlo Berardi daha sonra yine bir Holywood filmi olan Kuzuların Sessizliği'ndeki Clarice Starling (Jodie Foster) karakterinden esinlenerek Julia'yı yaratmıştır. Tip olarak da Audrey Hepburn birebir kopyalanmıştır. Yardımcı karakterler de hep Amerikan sinemasından olmuştur. Teğmen, "John Malkoviç"'i, arkadaşı rolündeki dedektif de birazcık Nick Nolte'u andırır. Evdeki yardımcısı veya diğer bir çok karakter sinemadan aktarılmıştır, çizim olarak. Bir kriminolog olan Julia aynı zamanda üniversitede öğretim üyesidir. Zaman zaman polisle birlikte çalışarak bir çok macera onu kovalar. Polisiye ve gerilim türünden maceralar diyelim bunlara. Hannibal'ı hatırlayınız.

Elbette alelacele 3-5 cümleyle anlatılacak şeyler değil çizgi roman.

Okumaktan keyif duyacağınız kitaplar bulmanızı dileyerek noktalayalım yazıyı. Selamlar.
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Animeden Manga'ya Çizgi Film ihtilaf 27 38,863 19/04/2021, Saat: 15:20
Son Yorum: smltrpn
  Yazı-çizgi-edebiyat zorba58 37 36,478 06/12/2014, Saat: 03:56
Son Yorum: eskiuyemnt
  Çizgi Roman Okuyan Kaldı mı ihtilaf 63 76,151 15/05/2014, Saat: 00:11
Son Yorum: Eucris

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: