Coticule İle Çelik Ustura Bileme
#1
Ustura bilemede kullanılan taşların set halinde olması çeşitli nedenlerle gözümü korkutan bir durum.
Sadece bundan dolayı mı yoksa başka nedenlerden mi bilmiyorum Coticule üzerinde ısrarla durmaya başladım.

@erfa 'dan emaneten aldığım Vintage Coticule ile 0,5 micron Crom Oksit (@aersin ) ve diğer macunların da katkısıyla epey bir zamandır kullandığım artık bileme ihtiyacı hissettirmeye başlayan çelik usturaları bilemeye koyuldum.

Özellikle forumda ilk zamanlar pek bir şey anlayamadığım bileme ve taşlarla ilgili konuları vakit buldukça okudum ve yazılanlar gün geçtikçe daha da anlam kazanmaya başladı.

Öncelikle elimde olmadığından ve grid değeri az olan taşı da(GGS) Coticule’ye zarar verir endişesiyle kullanmak istemediğimden ince bir zımpara kağıdı ile daha önce suda beklettiğim Coticule üzerinde bilemede önemli bir işlev gören kaymak gibi bir ince tabaka oluşturdum.

Bu ince kumlu tabakanın krema değerinin kalınlık ve incelik durumu usturanın ideal olarak tıraş olma seviyesine getirilmesinde önemli katkı sağlıyor.

Elimdeki Zaza, Gold Dollar(208), Titan ve Diamondine usturalardan TITAN hariç 100 üzerinden not vermek gerekirse %75 'lik bir başarı sağladım.

Sanırım TİTAN'ın sırt kısmırır kalınlığının standardın üzerinde olmasından dolayı sorun çıkarmış olabilir.

Sonra tekrar krema değerini biraz daha inceltip ve daha dikkatli bileme yapınca TITAN da aynı derecede tıraş olunacak hale geldi.

El hassasiyeti ve becerisinin ilerlemesi ve usturalara zarar vermemek için bileme süresini çok fazla tutmadım, oldukça da hassas davranarak bileme sırasında Orantısız güç veya fazla baskının ustura ağzına zarar verebileceği endişesiyle ustura üzerinde baskı uygulamadım.

Bu nedenlerle bileme  süresini şimdilik kısa tuttum.

Bilemenin ilk başlarında ıslık gibi bir ses duyulur, bu ses kayboldukça usturanın ağzı kademe kademe daha iyi hale gelir. Bu sese dikkat etmekte fayda var.

Taşın üzerindeki bilemeye ve ustura ağzını şekillendirmeye yardımcı olan ıslak toz kalınlaştıkça su spreyi sıkarak  incelttim.

Ardından da bileme kayışının pütürlü kısmında 30, pütürsüz kısmında ise 50 tur atarak bilemeyi tamamladım.(Tur adedi ustura keskinliğine veya tıraşa hazır hale gelmedeki durumu ile bileylemede tercih edilen hassasiyete göre değişir).

NOT: Biraz ayrıntılı yazmamın nedeni Çelik Usturaya gönül vermek isteyenlere veya başlangıç aşamasında sorusu olanların ihtiyacına cevap vermek amacıyladır.

Bu arada @erfa ve @aersin 'e teşekkürler.
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#2
@manuple üstadım yazınızı bir çırpıda okudum, coticul ile bilemenin set halinde olan taşlara nazaran daha zor olduğunu duydum, coticul ile ustura bileyip tıraşa hazır hale getirdiyseniz bu işte ustalaşıyorsunuz demektir, elinize emeğinize sağlık. Paylaşım için teşekkürler.
Cevapla
#3
(14/02/2020, Saat: 15:16)rewolwer_ Adlı Kullanıcıdan Alıntı: @manuple üstadım yazınızı bir çırpıda okudum, coticul ile bilemenin set halinde olan taşlara nazaran daha zor olduğunu duydum, coticul ile ustura bileyip tıraşa hazır hale getirdiyseniz bu işte ustalaşıyorsunuz demektir, elinize emeğinize sağlık. Paylaşım için teşekkürler.

Teşekkür ederim.
Sizin, Taşkın,Özgür, @kokopelli ve Haldun beylerin ve ismini sayamadığım bir çok ustanın forumda eskiden bu yana yazdıklarını okuyorum.
Birazcık yolun başına geldikten sonra daha da faydalı oluyor.
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#4
Paylaşım için teşekkürler. Bilgilendirici ve gelişmeye açık bir paylaşım olmuş. Deneyimlerinizi paylaşmaya devam edin İbrahim Bey. Gerinizde benim gibi bir çok insan geliyor ve eminim gelmeye de devam edecek.

Benim de @osaka23 Onur kardeşimden ödünç aldığım bir kotikül var. Ama başka bir kotikül olmadığı için slurry/pasta oluşturma konusunda zımpara mantıklı gelmediği için deneme yapmaya çekindim.

Pasta/slurry oluşturmadan usturayı kotikül ile bilemeye başlasam yanlış mı olur?

Bu konuda deneyimliler bilgi paylaşırsa çok makbule geçer...
Cevapla
#5
(14/02/2020, Saat: 15:26)muntazaman Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Paylaşım için teşekkürler. Bilgilendirici ve gelişmeye açık bir paylaşım olmuş. Deneyimlerinizi paylaşmaya devam edin İbrahim Bey. Gerinizde benim gibi bir çok insan geliyor ve eminim gelmeye de devam edecek.

Benim de @osaka23 Onur kardeşimden ödünç aldığım bir kotikül var. Ama başka bir kotikül olmadığı için slurry/pasta oluşturma konusunda zımpara mantıklı gelmediği için deneme yapmaya çekindim.

Pasta/slurry oluşturmadan usturayı kotikül ile bilemeye başlasam yanlış mı olur?

Bu konuda deneyimliler bilgi paylaşırsa çok makbule geçer...

Çok ince bir zımpara kağıdı ile pasta oluşturursanız zarar vermez. Orada oluşturulan pastanın ve pasta seviyesinin ustura bileylemede çok etkili olduğu yazılıyor.
Yalnız @rewolwer_ zımpara kağıdını düz bir şeye yapıştırarak kullanılırsa coticuleye zarar vermez diye yazdı.

Benim gibi ilk başlarda oluşturulan pastanın fazla kumlu (kalın) olmamasına dikkat etmekte fayda var. Alıştıra alıştıra deyim yerinde ise narin veya zarif yaklaşımlarla deneme yaptıkça her gün daha ileri seviyeye gitmekte zorlanmazsınız.

Elimde GGS nin değeri 8000'den çok düşük olduğu için onunla pasta oluşturmak istesem de zarar verir endişesiyle kullanmadım.
Sadece su ile de işlem yapılabilir diye düşünmekle birlikte, bunun ancak ileri düzey ustalıkla olabileceği kanaatindeyim.
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#6
Elimde 3k ve 8k lık bir Naniwa Superstone var ama o da @Aersin Alper Beyden emanet. Ona da dokunmadım.

Acaba onunla kotikülde pasta oluştursam daha mı iyi olur?

3k'lık tarafı mı yoksa 8k'lık tarafı mı daha mantıklı olur?

"Burası vatan toprağıdır, kaderine terk edemeyiz." Mustafa Kemal ATATÜRK
Cevapla
#7
Arkadaşlar Coticule'de zımpara ile çamur oluşturmayı tavsiye etmiyorum ben. Çünkü zımpara kağıdına yapıştırılan aşındırıcı parçacıklar kolayca ayrılabiliyor. Bir tanesi bile Coticule çamurunun içine karışsa usturanın ağzını mahveder. Superstone'ları bilmiyorum ama burada kural kullanılacak malzemenin Coticule çamurunun içine parça dökmemesi olmalı. Örneğin 600-1000 gritlik kullanılmış ve hatta yıpranmış bir elmas taş kullanılabilir. Fakat yenisi kullanılmamalı çünkü onlardan da parça kopabiliyor. Bu işin ideali çamuru başka bir coticule taş ile oluşturmak
https://youtube.com/channel/UCD-HX8qdZx__yv3jmHY6TFg
Cevapla
#8
(14/02/2020, Saat: 18:39)habaz Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Arkadaşlar Coticule'de zımpara ile çamur oluşturmayı tavsiye etmiyorum ben. Çünkü zımpara kağıdına yapıştırılan aşındırıcı parçacıklar kolayca ayrılabiliyor. Bir tanesi bile Coticule çamurunun içine karışsa usturanın ağzını mahveder. Superstone'ları bilmiyorum ama burada kural kullanılacak malzemenin Coticule çamurunun içine parça dökmemesi olmalı. Örneğin 600-1000 gritlik kullanılmış ve hatta yıpranmış bir elmas taş kullanılabilir. Fakat yenisi kullanılmamalı çünkü onlardan da parça kopabiliyor. Bu işin ideali çamuru başka bir coticule taş ile oluşturmak

Haldun bey bu bilgiyi verdiğiniz iyi oldu.
Elimde aşağıdaki GGS var, onunla pasta oluştursak olur mu? (Tabi incelik anlamında değeri en yüksek olan tarafı ile)

https://www.mutfakkitap.com/ggs-bicak-bileme-tasi
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#9
(14/02/2020, Saat: 18:41)manuple Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Haldun bey bu bilgiyi verdiğiniz iyi oldu.
Elimde aşağıdaki GGS var, onunla pasta oluştursak olur mu?

https://www.mutfakkitap.com/ggs-bicak-bileme-tasi

Bu taşı bilmiyorum. Bileme yaparken taştan parçacık kopuyorsa yani kendisi de çamur oluşturuyorsa bence riske girmeyin. Aklıma mermer veya granit parçası olur mu diye geliyor ama denemedim.

Bir soru da Coticule taşını çamursuz kullanabilir miyiz di. Coticule taşının sadece su ile kullanımındaki grit değeri yaklaşık 8000. Sadece 1000 gritlik bir taşla ağzı açılmış bir usturayı bu şekilde bileyemezsiniz. Colticule de yoğun kıvanlı çamurla bileme yaparsanız grit değeri 3000 civarında. Bu şekilde başlayıp çamuru yavaş yavaş sulandırarak 8000 grit değerine kademeli olarak çıkmanız lazım. Ama usturanın sadece ağzını tazeleyecekseniz Coticule taşını sadece su ile kullanabilirsiniz.

Bir de ustura bileyecek arkadaşlara mutlaka en az 60 kez veya ideali 100 kez büyüten bir mercek (lup) edinmeleri olacak. Yoksa gözü kapalı yolda yürümek gibi birşey olur. Aliexpress'de çok uygun fiyata bulabilirler. Ben şunu kullanıyorum oldukça başarılı
https://www.aliexpress.com/item/32839833...233325%235
https://youtube.com/channel/UCD-HX8qdZx__yv3jmHY6TFg
Cevapla
#10
Haldun Bey teşekkür ederim bilgilendirmeleriniz için. Tam başlayacaktım ama loop işi devreye girdi.

Önerebileceğiniz ürün var mı Aliexpress'te? Malumunuz her satıcı güvenilir olmuyor? Daha önce alıp memnun olan varsa oradan almak daha mantıklı ya da hemen başlayabilmek adına yurt içinden temini konusunda fikirlere de açığım.

"Burası vatan toprağıdır, kaderine terk edemeyiz." Mustafa Kemal ATATÜRK
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Ankara da çelik ustura biletme taka 0 1,201 14/06/2023, Saat: 00:14
Son Yorum: taka
  Eikaso Ustura yigit 6 3,851 13/03/2023, Saat: 16:53
Son Yorum: Don Quijote
  Jhon nowill ustura Eren43 1 1,477 25/01/2023, Saat: 22:41
Son Yorum: Eren43
  ÇELİK USTURA SETİ YARDIM Thunder 2 2,020 25/12/2022, Saat: 05:15
Son Yorum: Thunder
Thumbs Up Favori Ustura Sıralaması rewolwer_ 25 14,917 19/12/2022, Saat: 17:59
Son Yorum: habaz
  Çelik ustura tavsiyesi dnzahmetdnz 7 3,879 18/09/2022, Saat: 15:14
Son Yorum: Lord Sparhawk
  İlk Kez Ustura Seti Alacak Olanlara Tavsiyeler ohtararan 76 96,877 02/09/2022, Saat: 21:01
Son Yorum: Lord Sparhawk
  Çelik Ustura Bükeyliği HK. trustalt 4 2,475 16/08/2022, Saat: 14:10
Son Yorum: trustalt
  Çelik Ustura Nasıl Bilenir (Videolu Anlatım) rewolwer_ 51 28,175 11/08/2022, Saat: 12:45
Son Yorum: trustalt
  Çelik Ustura Seti Tavsiyesi ArdaSeremet 5 2,848 10/08/2022, Saat: 21:24
Son Yorum: ArdaSeremet

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: