02/09/2012, Saat: 01:59
Karbon demiri çelik yapmak için kullanılıyor daha çok.
METYLAN
|
02/09/2012, Saat: 01:59
Karbon demiri çelik yapmak için kullanılıyor daha çok.
02/09/2012, Saat: 03:38
Demirle karbon karışımı çeliği oluşturur. Karbon miktarı arttıkça çeliğin sertliği, sertleştirilebilirliği ve dolayısıyla alabileceği ağız keskinliği de artıyor. Fakat çok artarsa da aşırı kırılganlık ve paslanmaya müsaitlik artıyor.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/
02/09/2012, Saat: 20:16
Dolayısıyla normalde "karbon çeliği " diye birşey yoktur. Karbon zaten çeliğin içindedir
bu daha iyi
02/09/2012, Saat: 21:07
(02/09/2012, Saat: 20:16)Aersin Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Dolayısıyla normalde "karbon çeliği " diye birşey yoktur. Karbon zaten çeliğin içindedir KArbon çeliği diye bir şey vardır. Karbon çeliği içeriğinde demirle karbondan başka alaşım elemanını içermeyen basit tip çeliklere verilen isimlendirmedir.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/
02/09/2012, Saat: 21:10
bu arada katana yapımındaki işlemlerle normal çelik gereçlerin üretiminin alakası bulunmuyor. Normal çelik pik demir denilen silindirik demir blokların eritilip içlerine belirlenmiş oranlarda karbon ve alaşıml elemanlarının eklenmesiyle elde edilir. Yerine göre blok ya da levha olarak satılır.
Alan firma yapacağı işleme göre ya pres makinalarında levhaları presleyip istenen şekilde doğrar, nihai şeklini verir ısıl işlem uygular. Dövme tip yapılacak sistemlerde ise parça çelikler fırınlarda ısıtıldıktan sonra büyük preslerde 2-3 kez kalıp pres yapılarak dövülür. Fazlası tıraşlanır, son şekli verilir, ısıl işlemi yapılır. Katana yapımındaki metod son derece antik, artık hemen hemen hiç bir alanda kullanılmayan emek isteyen bir süreçtir.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/
02/09/2012, Saat: 21:13
olaya temelinden başladık oraya da geliriz
çelik yapımı belgesel de güzel anlatılıyor (02/09/2012, Saat: 21:10)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: bu arada katana yapımındaki işlemlerle normal çelik gereçlerin üretiminin alakası bulunmuyor. Normal çelik pik demir denilen silindirik demir blokların eritilip içlerine belirlenmiş oranlarda karbon ve alaşıml elemanlarının eklenmesiyle elde edilir. Yerine göre blok ya da levha olarak satılır.
Herhangi bir metal mecrasında "karbon çeliği" arıyorum derseniz büyük ihtimal dalga geçilirsiniz ve öyle bir çelik olmadığını görürsünüz.Bizim meslekte "kötü" "imalat çeliği" "1090 çelik" ve türevlerine bizim jilet,ustura ortamlarında şekilli olsun diye "karbon çeliği" diyorlar o kadar. Çok abartılıcak birşey değil sizin anlayacağınız.
Nihayetinde "kıl" kesen bir çelik amaçlanıyor. Fazla sert olmasına da gerek yok. Zaten fazla sert olursa o kayışlarla honlamada yapılmaz o yumuşak taşlarşa bileme,ağız açmada. Keza paslanmaz olanların da sertlik olarak farkı yok sadece alaşım farkı. Hepsinde öte alaşımın içerisindeki karbon miktarı çeliği sertleştirmez. Bir nebze sertleşir lakin çeliğin esas sertleşme işlemleri ( sulama,ısıl işlem vs) Çelikte esas olan kusursuzu bulmaktır. En sert ve en esnek materyal kraldır. Yanlış anlamayın koca bir sektörü ezmek istemiyorum ama bunlar çok abartılıcak şeyler değil. Kıl kesiyor. Benim mesleğim ise daha çok titanyum, aluminyum vs çelik türevlerini kesen takımları yapmak üzerine kurulu. Yani çeliğin en hası bile benim işlediğim malzemenin ( tipine göre miktarları ve cinsleri değişebilir) tungsten volfram ,kobalt ,nikel vs karbon vs'den oluşan sinterli malzeme "elmas" deriz halk arasında) yanında oyuncak gibi kalıyor. Dövme,kesme, talaşlı imalat tipleri ile işlenemez sadece elması elmas taş ile aşındırarak üretim yapılan bir iş kolu. Tamam daha sert neyin var derseniz Sentetik elmasım var, mucidi GE'dir. Sadece elektrik ile aşındırılabilir ama çok kırılgan olduğu için aluminyum türevleri hariç sert metallerde ve darbeli işlerde kullanılamaz.Ülkemizde ağırlıklı MDF işlemede kullanılır derim. Hiç birşey değilde bizim Azmusebata kızıyorum. Jilet üretim bantları var misgibi. Şu taşlarını ,taşlamalarını bi elden geçirseler bi de adam gibi bi kaplama tesisi kursalar öttürecekler piyasayı ( ki hiç te öyle büyük yatırım istemiyor bu işler) Amma velakin olmayınca olmuyor işte. Bizde St Petersburg mallarına "iyi hoş" diye kendimizi eğliyoruz,yazık. Katana işine gelicek olursak; Hocam bi ocağa bakar Ocakta demir işlemek dünyanın en güzel işidir. ( Ata mesleği ne de olsa) Isıt döv, ver suyu, ısıt, döv, ver suyu şeklinde kısır döngü Yanlız japon emmileri atladığı bir nokta var ki ( çok muhim) Isı ne kadar değişken olursa (ki ocakta ısıyı kontrol etmek çok güçtür,büyük ihitmal o kırdıkları dalga bir nebze ısı kontrolü sağlıyor ) çelik bi o kadar niteliksiz hale gelir. O yüzden günümüzde ocak yerine ısıyı sabit noktada tutan yüksek frekans indiksyonlar tercih edilmektedir. Şöyle ki kaynakta bile değişken ısı materyallerinizin niteliğini bozmakta ve verimini düşürmektedir.
03/09/2012, Saat: 10:14
yıllarca bu usulle yapılan çelik değdiği herşeyi kesti
binlerce kere dövüldü,dövüldü,dövüldü,dövüldü . . .
03/09/2012, Saat: 12:29
Aersin komşum AISI ve SAE dahil 10xx sınıfındaki çelikleri karbon çelikleri sınıfına alıyorlarken, o karbon çeliği deyince dalga geçecek arkadaşlarla görüşmek isterim ben. Her şeyin bir sınıfı olduğu gibi karbon çelikleri de bir grubun elemanıdır ve içlerinde bu ulusal kodlandırmalara göre teknik olarak isimlendirilirler. Şimdi senin dediğin kantalup'a hayır o kavun değil, kantalup o demek gibi oluyor. Dalga geçen kendi cahilliğine dalga geçmelidir.
Senin bahsini ettiğin yüksek hızlı çeliklerin ya da soğuk iş pres çeliklerinin kullanılmasına zaten gerek yok sakal tıraşı dünyasında. Dolayısıyla usturalarda kullanılan çelikler de kendi aralarında kendi spesifikasyonlarına göre sert yumuşak adlandırılıyor. Çelikteki karbon miktarı az ya da çok çeliği sertleştirmesi sonuç olarak yine çeliği sertleştiren alaşım elemanlarından biri olduğunu gösteriyor mu göstermiyor mu? Şimdi tungsten karbür'ü usturada kullanılan temel çeliklerle kıyaslamanın mantığı nedir? Biri senin de dediğin gibi kıl, et, sebze kesmek amaçlı diğeri yüksek alaşımlı çelikleri ve takım çeliklerini işleme amaçlı. O zaman kıyasın manası nedir? "hohhooy bu da çelik mi, biz nelerle çalışıyoruz" tavrının bu tıraş forumunda gerekliliği var mıdır? Japon emmiler o kılıçları 12 -13 yüzyılın birikmiş deneyimiyle geleneksel yöntemlere dayanarak yapıyorlar. Olay mükemmeli elde etmek değil, geleneklere bağlı kalarak emek harcayarak bir eser vermek. Tıpkı el yapımı bir müzik enstrümanı ya da masif mobilya gibi. Her alanda her şey'in makineler ve bilgisayarlarla yapılmışı en değerlisi ya da en iyisi olarak kabul edilmez. Bugün son teknolojiyle üretilen bir katananın değeri, geleneksel yöntemlerle 70 yaş üzerindeki demirci ustalarının yaptıkları kılıçlar yanında solda sıfırdır. Hatta Japonyada bunlara eser gözüyle bakılır ve korumalı müzelerde sergilenir. Bugün Japonyada sertifikalı bir kılıç yapımcısının dahi yılda 3 kılıçtan fazla kılıç yapması yasaklanmıştır. Bunun nedeni de kalitenin düşmemesi içindir. Yani nicelik değil nitelik. Artık konuyu da çelik ya da katanadan ziyade tekrar metylan'a geri döndürelim. Son zamanlarda çok fazla konu dışına çıkıyoruz.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/ |
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|