Kotikül Unicot Yöntemi
#1
Orijinal yazı için tıklayın

Metot:
1. Usturanın koldaki kılları kesmediğinden emin olun. Eğer kesiyorsa baskı uygulamaksızın bıçak ağzını cam bardağın altında çekerek köreltin (tek bir çekiş yetiyor) Tekrar kontrol edin koldaki kılları kesiyorsa işlemi tekrarlayın.

2. Slurry* yi hafif ıslatarak kremsi toz oluşana kadar kotiküle sürtün.

3. Usturayı kotiküle yerleştirin ve yarım x şeklinde uygulama yapın, işaret parmağı usturanın ortasında spine* yakın olmalıdır.Bıçağın ağzını çevirmeden çapraz gidiş geliş yapın. 30 tur sayın. BIçağın ağzını çevirip 30 tur daha atın.

Koldaki kılları kesip kesmediğini kontrol edin. Eğer kesmezse her iki tarafta 30 tur daha yapın. Koldaki kılları kesene kadar bu şleme devam edin. Ondan sonra diğer maddeye geçin. Bu işlemi usturanın kondiyonuna göre 2-20 kez tekrarlamak gerekebilir.Eğer uzun sürerse bevel* in her iki tarafına bakın. Eşit olmayan genişlik varsa dar tarafta extra tur yapın.

4. Ustura koldaki kılları kesebiliyorsa slurry* yi tekrarlayın biröncekinden daha ince kıvamda olsun.
Mümkün olduğunca az baskı uygulayarak 30 normal çapraz çekiş yapın.
BU sayılar 15cmX5cm kotikül içindir çekiş sayısını elinizdeki taşa göre ayarlayın.

5. Spine* a elektrik bandı yapıştırın. Usturayı durulayın. Kotikülü durulamayın bir kaç damla su ilave edin. Slurry* hafif ıslak olmalıdır. 30 çapraz çekişdaha yapın.

6. Kotikülü tamaıyla durulayın ve ve üstüne temiz su serpin.
Usturayı durulayın. sadece temiz su kullanarak 50 tur ile bitirin.
Bandı çıkarın ve peçeteyle nazikçe kurulayın.

7. Kayışta usturayı kayışlayın. usturayı sıkı tutun ve hafif baskı uygulayın
Temiz kumaş tarafıyla 60 tur deri tarafıyla 60 tur yapın.



Cevapla
#2
Yöntemi birebir uyguladım. 20-25 dakika kadar sürdü.
Kayışlama kısmını bugün daha iyi anladım ve usturanın kayışlama sonunda ne kadar keskin olabileceğini tıraş olarak gördüm. Jiletli aletleri aratmıyor.
Cevapla
#3
Sunu da belirtmek gerek. cama surterek tamaiyle korlesen bir usturayi sadece 8-10k bir tas kullanarak 20 dakikada tiras edecek hale getirmek sasirtici. Mantiken 1-2-4-8k gritleri kullanarak bu keskinlige gelmesi lazim.
Ilginc.
Cevapla
#4
Aslında çok şaşırtıcı bir durum değil. Bu kotikül' e özel bir durum. Taşa rengini veren granat kristalleri en sert 3. mineral. Şekil itibariyle köşeli yuvarlak tarzda, futbol topunu andıran bir yapısı var. Bilenme esnasında ortaya çıkan granat kristalleri çelik ile taşın yüzeyi araısnda yuvarlana yuvarlana, kibar ama etkili bir bileme sağlıyorlar. Bu sayede kotikül aynı anda hem hızlı hem de hassas bileme yapabiliyor ki bu yüzden çok eski zamanlardan beri geleneksel ustura bileme taşı olarak kullanılıyor.

Aynı işlemi başka bir doğal taşla denerseniz bu verimi alamazsınız. Sentetiklerle değişir. Bazı sentetiklerle aynı kum derecelerinde daha iyi sonuç alınabilse de bahsettiğim granat kristallerine benzer bir çalışma prensibi olmadığından elde edilen ağız o kadar rafine olmaz.

Kotikül hem hızlı, hem de ince biler. Üstelik çok konforlu bir ağız verir. Bu açıdan rakipsiz. Dolayısıyla usturaya gönül vermiş herkesin bir tane sahip olması gerekn taştır. Bunun gibi doğal taşları hakkıyla kullanmak ise yılların bileme deneyimini gerektirir.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/  
http://saklinotalar.blogspot.com/
WWW
Cevapla
#5
bu konuyu actigimdan beri usturayla tiras oluyorum. iki ay ne cabuk gecmis.
Cevapla
#6
Çok bilgilendirici teşekkürler.
Cevapla
#7
Abiler yeni konu açmadan buradan sorayım dedim bu şekildeki taşla ustura bilene bilir mi? Bilenemezse bu taş ne için kullanılıyor bilen var mı?

rcw43.jpg
Ne kervan kaldı, ne at, hepsi silinip gitti,
İyi insanlar iyi atlara binip gitti.
Cevapla
#8
Yok mu bilen üstadlar.
Ne kervan kaldı, ne at, hepsi silinip gitti,
İyi insanlar iyi atlara binip gitti.
Cevapla
#9
İmkansız değil ama çok zor ve tutarsız olur. O taş slurry yani pasta taşı. Küçük olur, onu asıl kotikül taşının üzerine sürerek suyla birlikte çamursu ince bir macun/pasta oluşmasını sağlarsınız. Bu ortaya çıkan pasta taşın temiz yüzeyinden daha hızlı aşındırma yapar. Bu teknik kotikül'e özel bir teknik değildir. Kesici tanecikleri aşırı sıkı olmayan her türlü taşta uygulanabilir.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/  
http://saklinotalar.blogspot.com/
WWW
Cevapla
#10
Bu tarz taşlar ıskarpelaların bilenmesinde kullanılıyor.
İkizkenar yamuk, paralel yamuk, sırtı oval ağız kısmı bir ustura gibi incelen (V-stone diye geçiyor) çeşitleri vardır.
Küçük büyük çeşitli boylarda bulunur. Slurry taşı kadar küçük değil elbette.
Resimdeki taş oval ağızlı ıskarpelalar için kullanılır.
Bilgisayarım ingilizce klavye ve dil düzeninde olduğu için bilgisayardan yazdığım yorumlarda türkçe karakter kullanamıyorum. Yarattığım rahatsızlıktan dolayı özür dilerim.
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: