Bireysel Emeklilik / BES Sistemi
#11
(10/10/2013, Saat: 23:40)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bunun yerine altın hesabı açtırıp her ay maaştan belli oranda tutarda kesilerek altın eklenmesi talimatını vermek daha mantıklı geliyor bana.

En güzeli aynen dediğiniz gibi üstad. Ama bizlerde birikimi yapabilmek için dışarıdan bir zorlama olması gerekiyor. Yatırdığın parayı çekemeyeceksin ki kullanma ihtimalin olmasın. Yoksa bu ay yatırmayalım, içerden biraz bozduralım da önümüzdeki ay telafi ederiz gibi sözlerle kullanım kolaylığı sağlıyoruz galiba. Bu yüzden bu tip sistemler daha iyi birikim yaptırırmış gibi görünüyor. Önemli olan sıkı bir irade sanırım.
www.BarbarosRazors.com

WWW
Cevapla
#12
Tam altın konuşulurken Altın'ın ons fıyatı 1285 USD ye kadar düştü 1900 USD olanı zirvesinden bır hayli uzak
Yiğit harmanları, yığınaklar,
Kurulmuş çetin dağlarında vatanların.
Dize getirilmiş haydutlar,
Hayınlar, amana gelmiş,
Yetim hakkı sorulmuş,
Hesap görülmüş.
Demdir bu... Ahmed Arif
Cevapla
#13
para biriktirmeyi defalarca denedim, yaş kaç oldu beceremediysem elbet kendi hatalarımda vardır Big Grin,
ama, özellikle bekarsanız para biriktirmek zordur.
bes bozdurulmuyor mu o da bozulur, ama en azından avutursun kendini.

bes yap, yanına diğer birikimini de yap bence bu daha uygun.

yoksa en güzel emeklilik fonu, her ay aynı tutarda alacağınız, sağlam şirket hisseleri olacaktır. Altın hesapları da olabilir, sonuçta dünyadaki altın miktarı sınırlı.
bir de biraz riskli olabilir ama bitcoin yatırımına da başlamak lazım yavaş yavaş.
Cevapla
#14
4 yıldır bes'e para yatırıyorum. açıkçası pişman değilim şu an az da olsa birikmiş param var. ülkemizde para biriktirmenin en pratik yolu diye düşünüyorum. sertaç üstadımın dedikleri çok doğru ama bu kadar pahalı bir ülkede para biriktirmenin başka yolu yok sanırım...
Cevapla
#15
Şu anda devletin vermiş olduğu %25'in bir katkısı olmuyor mu ? Sistem bu şekilde bir avantaja dönüşmüyor mu ?

Ben birikim yapsam aylık verebileceğim zaten 200 TL, 50 de devletin katkısı fena değil gibi aslında. Bilemiyorum. Altın daha iyi görünüyor ama %25 katkı da fena değil.
www.BarbarosRazors.com

WWW
Cevapla
#16
Bu sistemin tek olumlu yanı var oda birikim yapabilmeniz iradenizin çok güçlü olmasını gerektirmiyor. Siz o parayı kredi kartınızdan sürekli ödeyip unutuyorsunuz bir nevi ilizyon Smile

Devlet payı elbette önemli ancak fırsat maliyetinin yanında ve o payı hakedeceğiniz sürede paranızın faiz maliyeti daha büyük o yüzden - aslında
Yiğit harmanları, yığınaklar,
Kurulmuş çetin dağlarında vatanların.
Dize getirilmiş haydutlar,
Hayınlar, amana gelmiş,
Yetim hakkı sorulmuş,
Hesap görülmüş.
Demdir bu... Ahmed Arif
Cevapla
#17
Fırsat maliyeti, herhangi bir malın üretimini bir birim artırmak için başka bir maldan vazgeçilmesi, feragatta bulunulması gereken mal ve/veya kazanç miktarıdır. Başka bir deyişle iktisadi bir seçim yapılırken vazgeçilmek zorunda kalınan ikinci en iyi alternatiftir.

Fırsat maliyeti sadece üretim ile ilgili bir kavram değildir.

Üretici açısından: "Üretim kararlarında Fırsat Maliyeti",
Tüketici açısından: "Tüketim kararlarında Fırsat Maliyeti",
Devlet açısından: "Kamu harcamalarında Fırsat Maliyeti", söz konusudur.

Kıtlık ve Akılcı Seçim

Dünyada kaynaklar kısıtlıdır ve her insanın bütün ihtiyaçlarını, arzularını karşılaması olanaksızdır. Ekonomi biliminde bu duruma kıtlık denir. Bu nedenle insanlar kıt kaynakların kullanımında akılcı (rasyonel) seçimler yapmak zorundadırlar. Bu yapılan ekonomik her seçimin bir fırsat maliyeti vardır. Bir ekonomik seçim ile vazgeçilen en yüksek maliyetli alternatif, fırsat maliyetini oluşturur. [1]
Örnek

Fırsat Maliyeti'ni bilmek ve uygulamak, ekonomi eğitimi almış kişileri diğerlerinden ve sokaktaki adamdan ayıran kesin bir turnusol kağıdıdır. Konuyla ilgili kitaplarda verilen beylik örnekleri bir kenara bırakarak aşağıdaki örnek üzerinden Fırsat Maliyetinin ne olduğu kolayca anlaşılacaktır:

Hesaplamalarda, çalışan açısından asgari ücret (650 TL üzerinden) baz alınmıştır.

Üniversite öğrenimi görmek istediğinizi, şehir dışında okuyacağınızı ve masraflarınız dolayısıyla (yurt parası veya ev kirası, yakıt, elektrik, su, pazar masrafları, üniversite harcı, kitap-defter-kalem gibi kırtasiye giderleri, ulaşım giderleri, kendi şahsi masraflarınız...) bunun size aylık 650 TL'ya mal olacağını düşünün. 12 ay sonunda cebinizden çıkacak yıllık para 650x12= 7.800 TL olmaktadır. Dört yıl sonunda ise 7.800x4= 31.200 TL olacaktır.

Dört yılın sonunda, üniversite öğrenimi görmek size 31.200 TL'ye mal olmaktadır, değil mi? Eğer cevabınız "Evet." ise emin olun fırsat maliyetini bilmiyorsunuz. "Sadece ve sadece cebinden çıkan parayı görmek" sokaktaki adamın en belirgin özelliğidir. Günümüzde birçok işletmenin iflas nedenleri arasında en başta gelen etken alternatif maliyetleri hesaplanmadan alınmış krediler ile görülen ve hesaplanan borcun çok daha ötesinde borca girilmesidir.

Şimdi, üniversite öğrenimi görmek yerine bir işe girip çalışacağınızı ve ayda 650 TL kazanacağınızı düşünün. 4 yıl sonunda kazanacağınız para 31.200 TL'dır.

Siz çalışmak yerine üniversite öğrenimi görmeyi tercih ettiğinizde;

1) Çalışmanız durumunda kazanacağınız 31.200 TL'yı elinizin tersiyle itiyor, bunu istemiyorsunuz.

2) Üstelik cebinizden 31.200 TL daha ödeyerek eğitimizi tamamlıyorsunuz.

Üniversite öğrenimi görmenizin size maliyeti: 31.200+31.200= 62.400 TL'dır.

Ancak, burada "görülmeyen" ve bu hesaba dahil etmeniz gereken üçüncü bir unsur daha vardır: emekliliğiniz. Bir işte çalışmak yerine üniversite öğrenimi görmeyi tercih ettiğiniz için, dört yıl boyunca sigorta pirimleriniz ödenmeyecek ve diğerlerine göre dört yıl geç emekli olacaksınız. Aylık emekli ücretinin 650 TL olduğunu varsayarsak, dört yılda 31.200 TL emekli ücretini kaybedeceksiniz.

Dolayısıyla üniversite öğrenimi görmenizin gerçek maliyeti: 31.200+31.200+31.200= 93.600 TL'dır.

Bu örnek, alternatif maliyetin ne olduğu ve ekonomi eğitimi almış biri ile almamış biri arasındaki düşünüş farklılığını ortaya koymaya yetmektedir.

Yukarındaki örneğin devamı niteliğinde olan aşağıdaki örnek "yatırım kararlarında fırsat maliyeti"ne örnek olarak verilmiştir.

Yine aynı şekilde, yukarıdaki örnekte görünen 93.600 TL maliyeti göğüslediğinizi, kendize bu yatırımı yapmayı kabul ettiğinizi ve öğreniminizi tamamladığınızı düşünün. Aldığınız üniversite eğitimi sonrasında nitelikli eleman olacak ve diğerlerinden daha yüksek bir ücrete hak kazanacaksınız. Peki ama bu ücret normalinden ne kadar yüksek olmalıdır ki öğrenim görmek ve mesleğinizde kalifiye eleman olmak için yaptığınız yatırımın karşılığını alasınız?

25 yıl çalışacağınızı ve bu sürenin sonunda emekli olacağınızı düşünün. Diğer şartlar sabitken (Ceteris Paribus), 25 yıl boyunca herkesin her ay aynı ücreti alacağını varsayarsak:

Üniversite öğrenimi görmeyip çalışmanız durumunda, asgari ücret üzerinden 25 yıl sonunda kazanacağınız toplam ücret = 650x12x25 = 195.000 TL'dır. Eğer siz, üniversite eğitimi görür ve bu ücrete çalışmayı kabul ederseniz, 25 yıl sonunda öğrenim görmemiş birine göre elinize gerçekte 195.000-93.600= 101.400 TL geçmiş olacak ve 93.600 TL zarar edeceksiniz. Dikkat ederseniz bu, 25 yıllık iş hayatınızın neredeyse yarısını boşuna çalışarak geçirdiğiniz anlamına gelmektedir.

Mesleğinizde kalifiye olmak, nitelik kazanmak için kendinize yapmış olduğunuz 93.600 TL yatırımın karşılığını çalışmalarınız karşılığında işinizden alacağınıza göre, yapmış olduğunuz bu yatırımı da kazancınızın üzerine eklemeniz gerekmektedir. Eğer 25 yılın sonunda elinize geçen para 195.000+93.600= 288.600 TL olmaz ise, başka bir ifade ile aylık 288.600/(25x12)= 962 TL'dan az kazanırsanız, yapmış olduğunuz yatırım zarardır. Gerçekte, ilerlemiyor geriliyorsunuz anlamına gelir. Aldığınız aylık ücretin 962 TL olması da aslında sadece yapmış olduğunu yatırımı geri aldığınız, bu yatırımın ve sıkıntının size hiçbir katkı sağlamadığı anlamına gelmektedir. Bir başka ifade ile: "yerinizde sayıyorsunuz" ve "öğreniminiz size hiçbir şey kazandırmadı". Girişimci mantığı açısından değerlendirirsek, yapmış olduğunuz yatırımın karşılığında bu ücretin üzerinde bir ücret ile çalışmalısınız ki, diğerleri okulla kitapla uğraşmadan hayata erken adım atıp hayatlarını yaşarken sizin üniversite sıralarında dirsek çürütmenizin, çektiğiniz sıkıntıların, dersanelere verdiğiniz paraların bir anlamı ve bir karşılığı olsun. Çünkü hiçbir girişimci, değil sıfır karlılığı olan bir yatırımı yapmak, belli karlılığın altında kalan yatırımlara dahi girişmezler.

Bir akşam maça gittiğinizde bunun fırsat maliyeti bir sinema filmine gitmek olabilir. Aynı zamanı ve aynı parayı harcayarak yapabilecekleriniz fırsat maliyetinizdir.

Bir akşam sinemaya gitmek ve 2 saatinizi harcamak yerine, bir restoranda o 2 saatte garsonluk yaparak kazanabileceğiniz ancak sinemaya gittiğinizden kazanamadığınız para sizin fırsat maliyetinizdir.

Kaynak: Wikipedia
www.BarbarosRazors.com

WWW
Cevapla
#18
yakacam şimdi diplomayı...
memleket kurtulana kadar siyah
Cevapla
#19
(11/10/2013, Saat: 18:42)anesthesia Adlı Kullanıcıdan Alıntı: yakacam şimdi diplomayı...

Niye yakıyorsun üstad, bize ver asarız duvara Big Grin
www.BarbarosRazors.com

WWW
Cevapla
#20
26 yaşımdayım, para biriktirmekten yana sıkıntısı olmayan birisiyim (geltire başladıktan sonra biraz sıkıntı oldu gerçi Big Grin Big Grin)ama arkadaş zoru ile yaklaşlık 1 yıldır vakıf besteyim. Sertaç hocamın yazısı ilede iyice kıllandım zaten gençken sisteme girmenin faydalı olmayacağı emeklilik için yaşı bekleyeceğimi söylediler sonradan bu ikisi de bir araya girince sistemden çıksam mı acaba ? Hisse senetlerinden hiç anlamam (Gerçi tüpraşı al kenara koy neye uğraşıyorum demiyorum ara ara)altın ise tam bir muamma . geçen sene 150TL ile girdim bu sene 160 a çıktı katkı payım. Ne yapalım çıkalım mı
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  ustura kayışı sistemi taskind 2 1,639 26/01/2021, Saat: 16:40
Son Yorum: taskind
  Bilgisayarlar İçin Windows İşletim Sistemi Yerine Ubuntu İşletim Sistemi manuple 23 10,131 01/02/2020, Saat: 18:06
Son Yorum: aobetin
  Güvenlik kamera sistemi önerisi emre-sti 14 14,135 23/07/2015, Saat: 10:47
Son Yorum: korgunv
  Hızlı Geçiş Sistemi anarche 38 40,073 31/08/2014, Saat: 02:50
Son Yorum: hergele

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: