16/11/2014, Saat: 13:36
Çelik ustura kullanımının ne denli meşakkatli olduğu hepimizce bilinen bir gerçek, bu nedenle ustura kullanıcısı ne sıklıkla (ortalama) ağız açmalı ve açılan ağız kalitesini (standart olarak) nasıl sağlamalıdır?
Usturada ağız açma ne sıklıkla yapılır?
|
16/11/2014, Saat: 13:36
Çelik ustura kullanımının ne denli meşakkatli olduğu hepimizce bilinen bir gerçek, bu nedenle ustura kullanıcısı ne sıklıkla (ortalama) ağız açmalı ve açılan ağız kalitesini (standart olarak) nasıl sağlamalıdır?
16/11/2014, Saat: 13:46
Fazla bası yapıp kayışlama yapmak usturayı gereğinden fazla kayışlamak ağzın kırılması gibi durumlarda ağzı mutalaka bozulacaktır tekrar ağız açmak gerekir diye düşünüyorum az olan tecrübeme dayanarak
16/11/2014, Saat: 14:11
Doğru bir ağız açılmışsa, belki 1-2 yıl ağız açmanıza gerek kalmayabilir. Eğer yanlış kayışlama, çok fazla aşındırıcı sprey vb. kullanımı olduysa ağız şeklini kaybetmeye başlar ve konkav bir ağız olşur bu durumda ağzı yeniden açmak gerekir.
cosa_nostra komşumun dediği gibi eğer ağızda kırık oluşmuşsa bu kırığın giderilmesi için o kısmın taş üzerinde epey bir bilenip atılması sonra da tekrardan ağız açılması şart olur. İyi bir kullanım ve bakımla ağız açmaya gerek duymadan 1 sene çok rahat gider bana göre.
"Keen as this razors edge invisible" W. Shakespeare
16/11/2014, Saat: 14:31
Olayın deri kısmı da önemli yanı kayışlama olayı sonuç itibari ile ince bir çeliği köseleye çekiyoruz yanlış kayışlama yada aşırı kayışa çekmek daha iyi ağız vermeyecegi kesin diye düşünüyorum
16/11/2014, Saat: 14:39
cosa' nın da bahsettiği üzere, fazla tekrarla kayışlamada zaten keskinliğin geriye doğru gittiğini görürsünüz. kayışın yapısına ve usturanın çeliğine göre bu optimum sayı değişiyor, deneyip bulmanız icab eder.
ağız açma için ise, 2 yılı geçmek çok mümkün. yüksek kumlu taşlar kullanılarak çok uzun süre idare ediyorsunuz ağzı. taşa vurmadan önce körelmeye başlayınca krom oksit kullanırsanız taşa geçmeyi de biraz daha erteliyor. tabii bu sürelerin çeliğe ve kullanıma da bağlı olarak değiştiğini yinelemek istiyorum.
16/11/2014, Saat: 15:47
Bence 1-2 sene civarı sağlıklı bir ustura isteniliyorsa güzel bir kayış kaliteli bir köseleden yanında yeşil macun için bir kayış şart ağız açma için değil de arada macunun da yetmedigi yerde sarı cotiyle 3000/4000 giritlik bir taş keskinliği arttırmak için iyi olacaktır diye düşünuyorum
16/11/2014, Saat: 17:47
Tamamen temiz ağız açmaktan bahsediyorsak en erken 1-2 yılda bir denilebilir. O da usturasına göre değişir. Ağız tazelemeyle uzun süre kullanılabilir çoğu ustura.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/
16/11/2014, Saat: 19:38
O zaman taş için aceleye gerek yok Ayrıca merak ettiğim bir diğer konu krom oksit vb macunlar ne işe yarar; alacağımız pahalı kayışların yapısını bozmaz mı?
16/11/2014, Saat: 20:07
eski tip kotikül veya 8-12 k iki taşınız varsa uzun süre idare edersiniz. belki ara sıra 5k ya gereksinim duyarak.
macun hiç kullanmadım, yorum yapmam yanlış olur. krom oksit için ise; sürdüğünüz yerden tam anlamı ile sökmek pek mümkün değil. ben balsa ağacı üzerine kullanıyorum, sonucundan memnunum. eğer ki taş üzerine kullanıp sonra kayışlarsanız ağzı belirgin şekilde keskinleştiriyor ancak bana biraz saldırgan geliyor bu ağız. o yüzden, körelmeye başlayınca taşa geçmeden evvel oksit ve kayış yapıyorum. birkaç tıraş daha gidiyor bu şekilde. tercih meselesi, çok keskin ağızları seviyorsanız taş üzerine de gider. yine belirteyim, bu çok keskinlik, keskinlik meselesi yine çeliğin el verdiği ölçüde olabiliyor. belki de kullandığınız ustura taş+oksit+kayış ile istediğiniz ağzı verecek. balsa koçtaşta 10 lira idi, gerçi çok geçti aradan ama pek pahalandığını zannetmiyorum. tek bloktan iki tane tutacaklı strop çıkartabiliyorsunuz.
Krom Oksit vb aşındırıcılar çok küçük zerrelere sahiptir. Kayış ve ya Balsa üzerinde kullanılarak hem ağzın keskinliğini bir tık yukarı çıkarıyor hem de ağzı yatıştırıyor.
Ağız yenilemede kullanılabilir ve ağzın bir kaç tıraş daha keskin kalmasını sağlar ama aynı zamanda ağzı yuvarlar. O yüzden ağız yenileme işini isteğe göre 10k/12k taş üzerinde yapmak faydalı olabilir. Ben çok keskin ustura sevdiğim için 12k taştan sonra Balsa üzerinde CrOX ve IrOx ile keskinliği arttırıyorum. Kanvas ve deri kayış ile de ağzı tıraşa hazır hale getiriyorum. Bu noktada iş kişisel zevke giriyor kesinlikle. Kullanıp görmeniz gerekli. Düzenleme: Ben pahalı kayışa Krom oksit vs. süren kimse duymadım henüz, herkesin yaptığı eski kayışlarına pasta sürmek ve ya pasta için ucuz bir kayış almak. Balsa üstünde çok etkili olduğunu söyleyebilirim.
"Keen as this razors edge invisible" W. Shakespeare
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|
Konu ile Alakalı Benzer Konular | |||||
Konular | Yazar | Yorumlar | Okunma | Son Yorum | |
Çelik Ustura Bileme ve Ağız Açma Teknikleri(Ustalardan Tavsiyeler) | manuple | 92 | 28,367 |
20/05/2020, Saat: 11:55 Son Yorum: rewolwer_ |
|
Çelik Ustura Tamirat - Ağız Sırt Düzeltmesi, Beradknifing | yunusso | 9 | 5,853 |
21/03/2019, Saat: 14:38 Son Yorum: helliox |
|
Dogru Agiz Acma | hedehodo | 10 | 19,871 |
17/12/2013, Saat: 00:37 Son Yorum: theunnamed |