27/03/2015, Saat: 14:02
(27/03/2015, Saat: 13:34)mavi Adlı Kullanıcıdan Alıntı: +1 Çok doğru bir yorum.Evet mavi üstat ben de tam olarak bunu anlatmaya çalışıyorum. Bizden çıkmamış ürüne isim bulmak yerine var olanları kullanmak daha iyi değil mi?
Forumda tanıyanlar bilir, Türkçenin mümkün olduğunca doğru kullanılması, mümkün olduğunca Türkçe karşılıkları olan sözcükler varken yabancı sözcüklerin tercih edilmemesi gerektiğini düşünürüm. Yurtdışı kaynaklı malzemelere/eşyalara/cihazlara/aletlere Türkçe isim bulmayı da pek gerekli görmem; çünkü bu, telefondan televizyona, internete, klavyeye kadar uzar gider.
Dolayısıyla ülkemizde üretilmemiş, buluşu yapılmamış malzemelere Türkçe karşılıklar bulmak yerine Türkçede birebir karşılığı olan sözcükleri yabancı sözcüklere tercih etsek daha iyi olacak gibi.
"sticky yapsak" = "sabitlesek" gibi.
Dilimizi yozlaştıran esas etken yabancı terimler değil dil kurallarına dikkat edilmemesidir bana göre. scuttle, scrub, silvertip, finest vs. liste uzar gider. Ya hepsine bir karşılık bulunmalı ya da herkes şapkasını önüne koyup Türkçe' yi daha dikkatli ve özenli kullanmaya harcamalı enerjisini.
Saygılar.
"Keen as this razors edge invisible" W. Shakespeare