27/05/2017, Saat: 00:36
Osprey, Askeri Tarih'le ilgili çok sayıda kitaplar serisiyle dünyanın en prestijli yayın evlerinden birisi...bir çok farklı serisinden kitabı okuma şansım oldu.
Geçenlerde Osprey'in 'Büyük Komutanlar' serisinde yayınladığı 'Mustafa Kemal Atatürk' kitabının (yazarı: Edward Erickson) Türkçe'ye çevrildiğini gördüm.
Bu vesile ile o kitaptan kısa bir bölümü burada paylaşayım istedim:
"Mustafa Kemal, Harp Akademisi'nde öğrenci olarak başladığı kariyerini, nispeten kısa sayılacak bir sürede, milletinin başkomutanlığını üstlenerek zirveye ulaştırmıştı.
Ancak özellikle dikkat edilmesi gerekir ki, zamansal açıdan kısa sayılacak bu kariyerin olağandışı uzunluktaki bir kısmı sıcak çatışma içinde geçmişti.
Mustafa Kemal'in zirveye tırmanışı, içinde savaştığı olağandışı çeşitlilikteki iklim, arazi ve harekat dikkate alınırsa daha da göz alıcı bir hale gelir.
Mustafa Kemal küçük rütbeli bir zabit olduğu günlerde Necef Çölü ile Makedonya dağlarındaki tedip ve tenkil harekatıyla vazifeli askerlere kumanda etmiş; hem de bir seyyar ordu karargahında kurmay heyetinde görev yapmıştı. Trablusgarp'ın çölleri ile tepelerinde geçirdiği bir sene zarfında İtalyan işgalcilere karşı gerilla birliklerini teşkil ve idare etmişti........Avustralyalılara karşı savaşan bir tümen komutanı iken başarılı bir önleme muharebesi ile acil savunma gerçekleştirmişti. Ardından, Gelibolu'nun bozuk arazisinde kolordu boyutundaki kuvvetlerle acil taarruzlarda bulundu. Anafartalar'da savunma ve karşı saldırı görevleri icra eden kolordu boyutunda muharebe gruplarını idare etti. Kafkas cephesindeki dağlarda Ruslara karşı kolordusuyla kasti savunma gerçekleştirdi. Filistin'in yarı kurak çöllerinde bir ordu komutanı olarak, aman vermez İngiliz baskısı altında 20. Yüzyıldaki en başarılı geri çekilme harekatlarından birisini yürüttü.
Başkomutanlık makamında iken, Yunanlılara karşı Batı Anadolu'da bir ordular grubunu yönlendirdi. Mustafa Kemal, milli kuvvetlerin yeniden yapılandırılması ile talimini sağladıktan sonra, iki Yunan kolordusunun imhasını getiren muhteşem bir kapan harekatı planlamış ve kuşatıcı kıskaçların kapandığı son safhayı bizzat idare etmişti. Bunun ardından gerçekleşen bir stratejik takip ile de Yunanlılar Anadolu'dan sökülüp atılmışlardı.
Mustafa Kemal gittiği her yerde başarı kazanmıştı; üstelik bunlar çoğunlukla çok parlak başarılardı. Bütün bu tecrübeler 17 yıla sığdırılmıştı. Dahası bu sürenin büyük kısmı zarfında elinde bulunan kuvvetler endüstrileşmemiş çok milletli bir imparatorluğun zorunlu askerlik hizmeti veren ve çoğunlukla okuryazar olmayan köylülerinden ibaretti.
En büyük başarıları şüphesiz Gelibolu'daki savunma harekatı, Filistin ile Suriye'den ricat ve Milli Kuvvetleri 1922'de Yunanlılara bozgun getirecek şekilde yeniden canlandırışıdır.
Ne Osmanlı ordusunun ne de Milli Kuvvetlerin Mustafa Kemal olmadan aynı başarıları kazanabilecekleri bir alternatif senaryo düşünmek çok güçtür. "
Sent from my iPad using Tapatalk