29/05/2017, Saat: 20:01
Yine aynı kitaptan, "Bileme Taşının Kullanımı" bölümü:
"6. Bölüm: Bileme Taşının Kullanımı
Körleşmiş bir usturayı keskin hale getirmek için tek araç olan Bileme Taşının kullanımı, Usturalarını en iyi halde tutmak isteyenler için büyük önem taşımaktadır.
Bileme taşları nadiren kuru halde ama genellikle su, köpük ya da yağ ile kaplanarak kullanılırlar.
Bunun 3 nedeni var:
1) Usturanın bıçak kısmının çok ısınarak dayanıklılığını yitirmesini önlemek
2) Bileme sırasında oluşan çelik parçacıklarının bileme taşındaki gözeneklere girip, taş yüzeyini doldurup cilalı bir yüzey oluşturmasını engellemek
3) Bileme taşının yüzeyini olabildiğince pürüzsüz hale getirmek
Bileme işlemine başlamadan önce, bileme taşını silerek temizleyin, sonra yüzeye bir kaç damla yağ koyun, ya da yüzeyi su ya da köpükle kaplayın.
Bu, bileme sırasında açığa çıkan çelik parçacıklarını yüzeyde tutarak, onların bileme taşında kalmasını ve etkinliğini yitirmesine sebeb olmasını önler.
Bir çok bileme taşında yağ, su ya da köpük kullanabilirsiniz ama birinden diğerine geçmeyin. Bileme taşında hangisini kullanmaya başladıysanız onunla devam edin.
Yağ kullandığınızda Usturayı iyice keskinleştirmek daha uzun zaman alır ama bıçağın ağzı daha pürüzsüz olur.
Berberlerin çoğu köpük kullanır, biz de yeni başlayanlara bunu öneriyoruz.
Bileme adımları:
Bileme taşı, iyi yüzeyi üstte olacak şekilde masanın ya da sağlam bir zeminin üstüne en iyi şekilde duracak şekilde konulmalıdır.Taşın pürüzlü öteki tarafı kullanmak için değil sadece destek içindir.
Bileme taşını köpükle kapladıktan sonra, usturayı hem bıçak hem sap kısmını sıkıca tutarak (işaret ve başparmak usturanın dirsek kısmında) şekil A'daki gibi taşın üzerine düz bir şekilde koyun.
Bıçağı arka kısımdan uca doğru hareket ve hafif şiddette bir baskı ile taşın üzerinde çekerek şekil B'deki pozisyona gelin. Şimdi bıçağı taştan kaldırmadan, sadece sapın yönünü değiştirerek bıçak ağzını ustura öteki yönde yatacak şekilde çevirin. Bıçağı yukarı doğru, uçtan bıçak sonuna bir hareketle kaydırarak şekil C'deki pozisyona getirin. Yine bıçak ucunun sonundan önüne doğru ilerleterek bileme taşı üzerinde D'deki pozisyona getirerek bileme hareketini tamamlayın.
Bileme işlemine ağız iyice keskin hale gelene ve pürüz/kertiklerden iyice kurtulana kadar devam edin.
Bıçak ağzının iyi bilendiğini, usturayı ıslak baş parmak tırnağınız üzerinde çok hafifçe çekerek anlayabilirsiniz. Eğer ağız bu hareket sırasında tırnakta hafifçe takılı kalıyorsa, bileme işlemi iyi bir ağız için gerekli olan küçük dişleri oluşturmuştur ve kayışlama işlemine hazırdır usturanız.
Eğer bileme işlemini abartılı bir şekilde fazla baskı ile yaparsanız, usturanızın ağzına yapışarak kesim kalitesini düşüren çok ince çelik parçalarının oluşumuna yol açarsınız. Bunlardan kurtulmalısınız. Yukarıda söylendiği şekilde ıslak başparmak tırnağında ustura ağzını çekin, sonra taşta bileme işlemini bir iki kere tekrarlayıp bıçak boyunca eşit keskinlik oluşacak duruma getirin. Bunları yaptığınızda işlemi tamamlamışsınızdır ve usturayı bilemenin zorluğu denen bir şey kalmamıştır ortada.
Önemli Noktalar:
Aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz.
1) Ustura bileme taşı üzerinde tamamen düz bir şekilde tutulmalıdır ki bıçağın hem ağzı hem de sırt kısmı taşa dokunabilsin. Eğer sırt kısmı taştan uzaklaşırsa ve sadece ağız taşa değerse, dar eğim usturanın ağzını körleştirecektir bileme sırasında.
2) Bıçağı bileme taşı üzerinde çapraz bir şekilde sürerken, bıçağın topuk kısmı/bitişi, uç kısmından yaklaşık 3.5 cm önde olmalıdır ve bıçağın öteki yüzünü çevirdiğinizde de buna dikkat etmelisiniz tüm bileme boyunca. Bu bıçağın sonuna doğru meyilli dişleri ideal bir açıda tutar. Biz bıçak ağzını bir testereye benzetmiştik ama böyle bir fark da vardır: testere dişleri sondan uca doğru meyillenirken, usturada dişler uçtan sona meyillenir.
3) Bileme sırasında bıçağın her tarafına eşit baskı uygulamalısınız. İyi bir bileme taşında çok hafif bir baskı yeterlidir.
Bir usturayı bilemek için gerekecek zaman, çoğunlukla usturanın durumuna ve yapıldığı çeliğin sertlik derecesine bağlıdır. Eğer usturanın ağzı beklenen bir durumda ise (kertiksiz ama sadece kayışın abartılı kullanımıyla kalınlaşmış ise) çok az bir bileme yetecektir. Her iki yönde 8-10 hareket yeterlidir. Ama eğer ağızda kertikler varsa, daha uzun ve dikkatli bir bileme gerekir.
Usturanıza özen gösterdiğinizde ve düzgün bir şekilde kayışladığınızda, çok sık bileme işlemi gerektirmeyecektir. 6-8 haftada bir bileme yeterlidir. Bilemeye ihtiyaç olduğunu zaten kayışlama işlemi onu keskinleştirmeyeceği için anlarsınız.
Sent from my iPad using Tapatalk