08/06/2017, Saat: 16:30
Necdet Sakaoğlu'nun güzel kitabından Rönesansın en entellektüel Mareşali / Hükümdarı Büyük Fatih Sultan Mehmed hakkında 2 alıntı:
"Fatih'in fiziksel özelliklerini, kendisini tanıyan yerli ve yabancı birçok sanatkar ve yazar betimlemiştir. İtalyan Zorzo Dolfin, onun az gülen, zeki, çalışkan, cömert, amacına ulaşmada inatçı, her gün kitap okuyan, Roma Tarihini, Heredotos'u ve daha pek çok tarihi okutup dinleyen, araştırmalar, incelemeler yapan eşsiz bir insan olduğunu anlatır.
Yine bir başka İtalyan Langusto da onun ince yüzlü, uzunca boylu, asil tavırlı, korku uyandıran, az gülen, öğrenmeye aşırı istekli ve cihan devleti kurmayı ideal edinmiş bir hükümdar olduğunu açıklar.
Osmanlı Tarihçilerinden Neşri, Fatih'i, adaletli, yiğit, bilgin, dindar, bilginleri ve erdemlileri koruyan, nerede bir olgun kişinin varlığını haber alsa İstanbul'a getirtip aylık bağlatan bir Sultan olarak tanıtır.
Ali Kuşci'yi Semerkant'tan getirttiğini, katına çıkanları iyiliğinden yoksun bırakmadığını, gezmeye çıksa dilencilere dinarlar verdiğini, İstanbul fukarasından onun florisini yemedik bir kişinin bulunmadığını, şairlere eğiliminin de kendisinin de şair olmasıyla ilgili bulunduğunu yazar.
İlk Osmanlı Padişahları için yakıştırılan "ermişlik", Fatih'ten de esirgenmemiş, "Veli Hükümdarlardan" sayılmıştır."
"Venedik Senatosu, Fatih'in portresini yapması için 1479'da Gentile Bellini'yi göndermişti. Venedik balyosunun takdim ettiği Bellini, padişahın portrelerini ve madalyonlarını yaptı.
Onun Müslüman sanatkarlar tarafından yapılan resim ve minyatürleri de vardır. Mehmed Siyah Kalem'e hazırlattığı albüm günümüze ulaşmıştır.
Antik Çağ eserlerine ilgi duyan Fatih, İstanbul'daki dikilitaşları muhafazaya aldırmış, ancak bunların üstündeki heykelleri indirtmiştir.
Sarayda tesis ettiği hususi kütüphaneye Arapça, Farsça ve Türkçe eserlerin yanında Yunanca, Latince eserler de koydurmuş, bunlardan Ptolemeios'un Coğrafya'sını 1464-1465'te Trabzonlu Amyntaes'e çevirttirmiştir.
Bu eserlerden günümüze kadar korunulabilenler Topkapı Sarayı Müzesi kütüphanesi'ndedir. Fatih'in, kendi kütüphanesi ile Ayasofya, Eski İmaret, Sahn-Seman medreseleri kütüphanelerine 800 dolayında özgün eser kazandırdığı biliniyor."
Sent from my iPad using Tapatalk