20/06/2018, Saat: 21:25
(20/06/2018, Saat: 21:19)dikdik_s Adlı Kullanıcıdan Alıntı: @forsa
Komsum selamlar. Soyadım Dikdik, sadece bir mahlas degil. Dimdik durma eyleminden vs. turetilmis degil. Osmanlı zamanına uzanan bir hikayesi vardır ama konumuz degil.
Domuzlar hakkında ben genel kultur olarak bildigimi yazdım, hayatımda domuz yetistirmedim, dogumunu seyretmedim. Ama senede birden cok yavrulama yapabildigini biliyorum. Hızlı ureme yapıyor bize oyle bir hayvan lazım anlamında yazdım.
Tavuklar hakkında, Aydında İpek hanım ciftligi vardır bilirmisiniz, tamami ile koy olarak dogal urun sertifikası almıs korumada olan bir bolgedeki ozel yetistiricilerimizden birisidir. İstanbuldan bolca musterisi vardır. Sahibi hanımefendi bizi oraya davet ettiginde, ozel bir doktorlar arası sempozyuma da gittik hep beraber. Orada yaklasık 1.5 saat avrupa birliginden onaylı bir arastırma konusu olarak tavuk yetistiriciligi ve fotograflarıyla bazı dokumanları kendi aralarında konustular. Ben her vatandas gibi bazı seyler duyuyordum ama ilk kez orada doktorlar veterinerler arasında fotograflarıyla belgeleriyle gordum bazı seyleri. Cok gerekirse, aydından o sempozyum ve arastırmayı yapan doktorları sorup bulmaya calısayım.
http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/11/566/7046.pdf
http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/11/610/7861.pdf
Burada kayda gecmis yetistiricilikte kullanılan bazı maddeler. Ayrıca konuya hakimseniz, tavuklarda ani ölüm denilen cogunlukla kalp krizi kaynaklı vakaların cogunlugunun bu 40 gunluk dogaya aykırı yetistirme kaynaklı oldugunu tahmin ediyorsunuzdur. Siz belki bunu istenen birsey et iyi pissin kemik ince olsun diye gorebilirsiniz ama bunun musteriye karsı iyi niyetle hicbir alakası yok, tamamı ile kapitalist duzenin hızlı para kazanma yontemidir. Zaten hızlı tavuk yetistiriciliginin cıkıs noktası ABD de bu urunler fast food icinde kızartılma seklinde kullanıldıgı icin, kemigi olsa dahi ekmek arasında cıtır halde yeniliyor. Orada tavuk suyuna corba yok, Ekmek arası sogus tavuk domates biber ben gormedim. Bizim farklı ve zengin mutfagımıza tavugun bol ve farklı kullanımı ekstra olarak bu maddelerin sindirim sistemimize karısmasına sebebiyet verebilir endisesini tasıyorum.
Orn yazı: http://www.gidahareketi.org/NewsPrint.as...ame=yazisi
Ozet olarak uzmanı degilim ama her konuda nasıl birseyin dogalı guzel be kardesim diyorsak, dogada 40 gunde tavuk buyumuyorsa, gercek dogal tavugun tadı kokusu farklı, eti az, hindi gibi eti koyu renkli ise, pisirmek icin saatlerce pismesi gerekiyor ise, kısaca farklı ise demek ki o marketten aldıgımız dogal tavuk degil, o baska birsey.
Kesinlikle katılıyorum açıklamalarınız için teşekkür ederim benim için çok faydalı oldu
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi