100cr6 namı-diyar rulman çeliği. 52100. Genellikle rulman ve bilye yataklarında kullanılan yüksek karbonlu tam saf olmasada hafif alaşımlı karbon çeliği.
Kompozisyonundaki %1.5 krom sebebi ile iyi seviyede karbür oluşturabilen ve %0.4 mangan elementiylede darbeye dayanıklı hale geirilmiş aslen rulmanlar için geliştirilmiş çeliktir.
Ağız dayanımı saf 1090/1095/W1/W2 gibi yüksek karbonlu çeliklere oranla içeriğindeki fazladan kromdan dolayı daha iyidir. Aşınma ve korozyon dayanımıda yine saf karbon çeliklerinden iyidir.
Kurulanmaz ise paslanır.
Ben bıçaklarımı üretirken rulmandan dövüyorum. Sebeb sevmek ve huyunu suyunu bilmek. Alabildiği sertliği ve yine alabildiği muazzam keskinliği cabası.
Usturada 52100 ne yapar. Ben bir tane ustura yaptım. Forumda da paylaştım ama çok eksiği vardı. Yakında zamanda bir tane daha yapacağım.
Geleyim 52100 usturada tabikide toz metalürjik çelikler kadar ağız dayanımı yoktur. Yani S90V gibi geç körelmez ama 64-66hrc sertlik alabilen 52100 çeliği 200 derecelik menevişle 60-61hrc sertlikte bırakılırsa, hatta bir arkadaşım bazi ustura üreten ustalar hiç meneviş yapmaz demişti. 52100 yüksek 62-64hrc sertlikte tahminim en az 15-20 traş çıkarır. Dedeğim gibi ben bir tane ustura yaptım ve eksiği çoktu.
52100 eğer imkan olsada derin sıfıraltı ısıl işlem yapılsa yapıda oluşacak eta karbürlerle o ustura elinizdeki toz metalleri unutturur.
Övmüyorum. Rulman çeliği keser. Doğru ısıl işlem ve geometri ile. Ben başka çelik aramıyorum mesela. Artı olarak çoğunlukla şef bıçaklarında incecik ağızla 52100 kullanılır ve birçok dövme bıçak yapan usta bu çeliği kullanmaktan zevk duyar.
Yakında bir kamisori yapacağım. Yada ustura. Uzun zaman oldu foruma giremedim. Bıçak işlerinde çıraklıktan kalfalığa geçtim sayılır. Artık usturada traş olmalıyım.
Kompozisyonundaki %1.5 krom sebebi ile iyi seviyede karbür oluşturabilen ve %0.4 mangan elementiylede darbeye dayanıklı hale geirilmiş aslen rulmanlar için geliştirilmiş çeliktir.
Ağız dayanımı saf 1090/1095/W1/W2 gibi yüksek karbonlu çeliklere oranla içeriğindeki fazladan kromdan dolayı daha iyidir. Aşınma ve korozyon dayanımıda yine saf karbon çeliklerinden iyidir.
Kurulanmaz ise paslanır.
Ben bıçaklarımı üretirken rulmandan dövüyorum. Sebeb sevmek ve huyunu suyunu bilmek. Alabildiği sertliği ve yine alabildiği muazzam keskinliği cabası.
Usturada 52100 ne yapar. Ben bir tane ustura yaptım. Forumda da paylaştım ama çok eksiği vardı. Yakında zamanda bir tane daha yapacağım.
Geleyim 52100 usturada tabikide toz metalürjik çelikler kadar ağız dayanımı yoktur. Yani S90V gibi geç körelmez ama 64-66hrc sertlik alabilen 52100 çeliği 200 derecelik menevişle 60-61hrc sertlikte bırakılırsa, hatta bir arkadaşım bazi ustura üreten ustalar hiç meneviş yapmaz demişti. 52100 yüksek 62-64hrc sertlikte tahminim en az 15-20 traş çıkarır. Dedeğim gibi ben bir tane ustura yaptım ve eksiği çoktu.
52100 eğer imkan olsada derin sıfıraltı ısıl işlem yapılsa yapıda oluşacak eta karbürlerle o ustura elinizdeki toz metalleri unutturur.
Övmüyorum. Rulman çeliği keser. Doğru ısıl işlem ve geometri ile. Ben başka çelik aramıyorum mesela. Artı olarak çoğunlukla şef bıçaklarında incecik ağızla 52100 kullanılır ve birçok dövme bıçak yapan usta bu çeliği kullanmaktan zevk duyar.
Yakında bir kamisori yapacağım. Yada ustura. Uzun zaman oldu foruma giremedim. Bıçak işlerinde çıraklıktan kalfalığa geçtim sayılır. Artık usturada traş olmalıyım.