Her ülkenin kendi üretimini ve üreticisini korumak adına ithalat vergisi getirmesi anlaşılabilir. Avrupa birliği ise tek bir ülke gibi kendi aralarında gümrüksüz işlem yapılıyor diye biliyorum. Zamanında imzaladığımız bir gümrük birliği anlaşması vardı hatırladığım kadarıyla. Yine Avrupa ürünlerine karşı ABD’de vergi olması da olağan. Üreten ülkeler. Biz ise vergi ekonomisi üzerine kurulu bir durumdayız. Hatta tüm yük de ücretli çalışan vatandaşlara bindirilmiş durumda. Çin, Japonya, ABD ve Avrupa arasında karşılıklı yüksek vergi ve kısıtlanmış ithalat da anlaşılabilir. Hiç üretmeyen bir ülkenin vatandaşları olarak Çin’den kargo dahil 2$’lık ürüne 8₺ vergi bindirilerek alışveriş yapmak zorunda olmak ise çaresizlik en hafif tanımıyla. Ben bir forumdaşın gönderdiği hediyeye 20₺ kargo ücreti ödüyorum. Bu ürün ülkede üretilmiyor hatta bırak üretilmeyi ithal bile edilmiyor. Ancak bunca verginin ülkedeki üreticiyi korumak için getirildiği açıklaması ise ne ahlak ne vicdana sığmıyor. Mısır şurubu kotası gibi konulara hiç girmek istemiyorum zira halkın sağlığını, gelecek nesilleri bile günlük çıkarlar uğruna heba etmek pek sindirebilir hoşgörülebilir değil benim için.
Tapatalk Pro kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Tapatalk Pro kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi