(12/09/2019, Saat: 11:33)ziyanınjileti Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Daha önce Himalaya diş macunu kullanıyordum ki fiyatı 40 TL'ye çıkana kadar. 25 TL'ye aldığım ürün 40 TL olunca bir zoruma gitmedi değil. Ben de ETS diş macunu kullanmaya başladım. Üstelik fiyatı da 10 TL.
Ama bu aralar kafamı karıştıran bir husus var komşular. Diş macunu alırken SLS ve paraben olmamasına özellikle dikkat ediyorum. Ama araştırma yaparken florür denilen maddeninde sağlığa zararlı olduğu, vücudun atmakta zorlandığı ve beyni etkileyen zararlı madde olduğu yazıyor. Hatta intermette bununla ilgili bir ton haber var.
Şimdi siz komşuların da fikrini öğrenmek isterim. Zira artık diş macununun içindeki florür ile yetinmeyip florürlü ağız gargara sularınıda kullanmaya başladık. Özellikle aramızda diş doktoru veya bu alanda bilgili komşuların akademik bilgi paylaşmaları iyi olur, şahsen okurum.
Hocam bir ara detaylıca bir yazı yazmak istiyordum ama işten güçten fırsat olmuyor. Fırsat bulunca da açıkçası üşengeçlik ediyorum

Kısaca söylenek gerekirse florü her gün 2 büyük tüp macun tüketmediğiniz takdirde bir zararı yok vücüt atıyor. Dahası flor diş yapısını ciddi bir biçimde güçlendirip çürümesini engelliyor bu yüzden çürük riski olanlarki bu grup aslında düşünülenden çok geniş, kesinlikle florürlü ürünler kullanmalı. Dahası kim macunu yutuyor yada gargarayı yutuyor zaten su ile gargara yapıp tükürülüyor. Beyin gelişimi ile ilgili harvard üniversitesinin bir çalışması var ki bu çalışmadan sonra büyük otörler harvardı ciddi bir biçimde eleştiri yağmuruna tuttu. Florün beyin gelişimine etkisi günkül kaşıkla yenmediği sürece yok


Bir de sanırım ülke halk sağlığı konferanında da katıldığımda söz konusuydu flor kullanımını arttırma yolları. Bunun için sanırım ülkemizde satılan macunların flor oranı yükseltildi.
Son olarak da gelişmiş bir çok ülkenin halk sağlığı birimlerinin diş sağlığı için ciddi flor politikaları var.
Örnek vermek gerekirse isviçrede, almanyada, fransada tuzlar flor ilaveli amerikada sulara flor ilavesi yapılıyor bazı ülkelerde sütlere flor ilavesi yapılıyor.
Ülkemizde de denizlide travertenlerden de anlaşılacağı üzere sularda flor oranı yüksek seviyelerde. Yerel halkta dişlerde aşırı flor birikmesi (florozis) çok yaygın ve bu dişlerle açalışanlar bilir ne kadar dayanıklı olduklarını.
Demem o ki flor iyidir güzeldir. Ama her şey gibi onun da aşırısı zararlıdır.

Derin su balıklarını midyeleri düşünün onlar civa açısından normal balıklara oranla daha zengindir. Civa da flordan cok daha toksik bir elementtir.
Bir hatam var ise affola


Flor ile ilgili bir calismayi da birakayim isterseniz detaylica bakmadim ama guzel yazilmisa benziyor

http://www.journalagent.com/cocuk/pdfs/CD_9_1_8_15.pdf