18/09/2019, Saat: 00:00
(17/09/2019, Saat: 14:33)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Komşum fazla ıslak kalmasından kasıt damlatacak kadar değil tabi ki, zaten silkeleyince damlayacak kadar su kalmamış oluyor doğru ama kaçırdığın nokta şu, fırçanın üst kısımlarının arası gayet açık ve havadarken, sıkı sarımlı dip kısmı kapalı kutu gibi. Ne kadar iyi silkelersek silkeleyelim o dip kısımda su ve sabun artığı kalıyor. Normal kurumada bu dip kısmının kuruması hava zor girdiği için daha yavaş oluyor, burada birikecek sabun artıkları uzun vadede dipte kılların kurumasına, kırılmasına hatta yapıştırıcının zayıflamasına ve düğümün saptan gevşemesine sebep olabiliyor. Baş aşağı kuruduğunda yer çekimi etkisiyle o dipteki sabun ve su daha alt kısma ortaya doğru iniyor ve hızla kuruyor. Çünkü ortada da, az da olsa bir hava sirkülasyonu var. Bu sirkülasyon oranı fırçann kıl yoğunluğuna göre değişecektir elbet.
Senin çamaşır örneğinde çamaşır tamamen havayla açık temasta, dolayısıyla hızla buharlaşma oluyor ve o yüzden aşağıdan yukarı kuruyor. Ama istersen bir ıslak çamaşırı al, al kısmını sık top gibi düğüm yap as, çamaşır yine alttan yukarı doğru buharlaşmayla kuruyacaktır ama üst kısımlar kuruduğunda düğümü açıp iç kısmına bakarsan hala nemli olduğunu göreceksin, çünkü burası, açık kısımlar kadar iyi temas edememiştir havayla. İlaveten çamaşırlarda kullanılan kumaşların su tutuculuğuyla hayvanlardan elde edilen doğal kılların su tutuculuğu farklı. Porsuk bol miktarda su tutarken, domuz da aldığı suyu uzun süre bırakmama eğiliminde oluyor. Dipte oturup bekleyen su, en sağlam yapıştırıcı için bile uzun vadede sıkıntı çıkarabilme potansiyelinde.
Özetle ters kurumadaki mantık kıl diplerinin ve düğümdeki yapıştırıcının uzun vadedeki sağlığı . Bundan dolayıdır ki yıllardır bütün üreticiler stantlarını fırçalar baş aşağı asılacak şekilde üretiyorlar. Burada esas önemli nokta düz veya baş aşağı kurutmak değil, ikisi de makbuldür, esas önemli nokta -ıslak fırçayı kesinlikle kapalı dolaba koymamaktır-. Örneğin seyehat içinde daha ziyade sentetik fırça tercih etmektir ki kısa sürede kurusun, tıraş çantanızda ıslak kalmasın.
Fırçanın kapalı alanda kalmaması, hava alması, kıl diplerinde sabun artıklarının bırakılmaması, her iki kullanım şeklinin de makbul olduğu konusunda hemfikiriz. Sadece küçük ayrıntıları konuşuyoruz.
Öte yandan nemin bile zor hareket ettiği (buharlaştığı) kıl diplerinde sabun artıkları yer çekiminden dolayı hareket etmeyecektir. Bunu önlemek ters çevirmekle mümkün olmayacaktır. Çamaşır örneğinde anlatmaya çalıştığım buharlaşmanın aşağıdan yukarıya ilerlemesiydi. Fırça ters durumdayken fırça dibinin yukarıda olacağı durumda en uzun süreli nemliliğe maruz kalacağını anlatmaya çalıştım. Bunu yapanın fırçası ölür demiyorum tabii ki.
Üreticilerin bunu bu şekilde pazarlamasından, işe yaradığı anlamını çıkarmıyorum. Standı aksesuar olarak, düzenlilik amacıyla veya ahşap saplı fırçaların ıslakken taban temasını engelleyerek ömrünü uzatmak için kullanmak tercihe kalmış.
Özetle, ters veya düz kurumaya bırakmanın çok ciddi bir getirisi veya götürüsü olduğunu düşünmüyorum üstad