30/01/2020, Saat: 13:17
(29/01/2020, Saat: 20:48)ahbap Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Çok güzel bir konu olmuş, emeğinize sağlık. İlgiyle takip edeceğim.Teşekkürler komşum, sizlerin de katkılarını bekliyorum.
Mi Note 3 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
(30/01/2020, Saat: 01:23)dikdik_s Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Harika bir konu acmıssınız, degerli bir katkı olmus, vakit buldukca yeni eklentilerle kucuk kucuk zenginlestikce cok guzel bir bilgi arsivimiz olur, tesekkur ederiz ustad.Ben de teşekkür ederim. Komşularımızın da katkılarıyla çok daha güzelleşecektir.
Not: Ustat bu "merdiven" nereden gelmis var mı bir bilgi.
Merdiven kelimesine ait bir bilgim yok. ama ben de merak ettim şimdi. Bu konuyu araştırıp buradan paylaşacağım.
(30/01/2020, Saat: 01:33)mustbe Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Hemşehrim çok güzel bir konu acmissiniz elinize sağlık.Eyvallah hemşerim, çok sağol. Us kelimesi bildiğim kadarıyla arapçadan geçme. Uslanmak fiili de buradan türeme. Bir de felsefede aklı merkeze alan "usçuluk" vardır. "lu" eki ile uslu sıfatına dönüşüyor.
Bende bağlantı kuramadığım bir kelime yazayım
Akıl kelimesi us kökünden geliyormuş. Akıllı uslu . Üniversitede hocamız bahsetmişti çok üstüne düşmemistim
Edit. Türkçenin tarihi ve çağdaş lehçelerinde akıl, idrak, düşünmek gibi kavramlar için alıntı kelimeler yanında dilin kendi kelimeleri olan an, anla-, belle-, ö-, ög, sa-, san-, düşün-, uk-, ukuş, us, üşkür-, oy, algı gibi kelimeler kullanılmış ve kullanılmaktadır. Bunlardan atjla-, belle-, öğren- / ôğreı-, san- , düşün-, uslu / uslan-, Türkiye Türkçesinde yukarıda belirtilen kavram coğrafyasına ait dil malzemesi olarak kullanılmaktadır. O