03/03/2020, Saat: 22:29
(03/03/2020, Saat: 21:58)ahraz Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Teşekkür ederim. Acaba wiki şeklinde bir tanıtım mı rica etsek siz tecrübeli fotoğraf sever komşularımızdan? Hani ISO nedir? Lens çeşitleri,pozimetre nedir vb. Benim gibi hiç bilmeyen komşulara ön bilgi verir.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Komşum iso sensörün ışığa duyarlılığını arttırmak demek yani isoyu arttırdıkça makine sensöre daha fazla elektrik akımı gönderip sensörü ışığa daha duyarlı hale getirir. Karanlık ortamlarda daha çok kullanılır gündüz makinenin izin vediği en düşük değerde bırakmak gerekir örn:100. Karanlıkta da fazla açtın mı fotoğrafta grenler oluşur yani parazit şeklinde gerçi ligthroom ve photosopta bunları bir miktar düzeltebilirsin ancak biraz renk ve detay kaybına sebep olur o yüzden karanlık ortamlarda fazla yükseltmemek gerek makinenin özelliğine göre max bence 3200ün üstüne pek çıkmamak gerek onun yerine tripod ile uzun pozlama yapmak daha güzel bir fotoğraf verir. Yani iso imkanlar el verdiğince kullanılmaması gereken bir özellik. Fotoğrafın kalitesini bozar çünkü Ama mesela tripot yoktur ve belli bir enstantenin( Sensörün önünde ki perde) altına inemiyorsunuz diyelim. (Enstantaneyi daha sonra anlatıcam) Aile fotoğrafı çekeceksiniz elde kullanıyorsunuz makineyi elinizin titreme miktarına göre isoyu bir miktar arttırıp enstantene değerini elde çekilebilir koşullara getirmek için kullanacağız.
Enstatane: Makinede fotoğrafı çeken sensördür. Sensör içine giren ışığa göre fotoğrafı çeker. Işığı içeride ne kadar tutması gerektiğinede enstantane süresi izin verir. Yani sensörün önünde iki adet perde vardır. Örn: 1/50sn yi seçtik. birinci perde aşağı inerken 1/50sn'ye sonra ikinci perde kapanır sensör 1/50sn ışığa maruz kalır. Mesela karanlık koşullarda çekim yapıyorsundur enstantaneyi düşürebildiğin kadar düşürmen gerekir belli bir değerin altında 1/15 kiminin eli daha titrektir daha yüksek bir değerde resim bulanık çıkar çünkü perde yavaş kapanır o arada elinizde olan titremeden dolayı sensör daha uzun süre açık kalacağından resimdeki titremeyi de kaydedecektir. Mesela havada uçan bir kuşu veya hareketli bir nesneyi çekiceğiz burada enstanenin mümkün olduğu en kısa sürede örn 1/1000 ve üzeri ortam ışığı ne kadar izin veriyorsa enstantane süresini düşürmek gerekir 1/4000 ve ya 1/8000 max değerdir. Ortamda yeterli ışık yok ancak yine de hareketi durdurmak istiyoruz. Makinedeki pozlama eksi gösteriyor 1/1000 ve üstü değerlere çıktığımızda işte burada da isoya başvuruyoruz. Yani iso sadece karanlıkta kullanılmıyor.
Diyafram: Lensin içinde yuvarlak bıçaklar şeklinde açılıp kapanan bir mekanizma var bunada diyafram denir. Buda ışığın İçeri girişini sağlar. f1.8 f2.8vs gibi terimler lensin içindeki diyaframın ne kadar açılabilidiğini gösterir rakam ne kadar küçükse o kadar fazla açılır demektir. Buda karanlık koşullarda daha aydınlık fotoğraflar çekmemize izin verir ve portre gibi sığ alan derinliği yaratmak istediğimizde diyaframı en son değere kadar açıp yani rakamı küçülttüğümüzde (diyafram bıçakları sonuna kadar açılır.) Arka planı bulanık konunun net olduğu fotoğraflar çekebiliriz. Mesela doğa ve manzara fotoğrafı çekiyoruz bu rakamı f11 ve üstünde max f16 ya kadar çıkarmak gerekir buda fotoğraftaki bütün alanların net ve keskin çıkmasını sağlar.
Bunun haricinde makinede otomatik ayarlar vardır bunu seçerseniz makine ortamdaki ışığa göre kendi karar verir ve bütün değerleri kendi seçer. Bunun dezavantajı çekmek istediğiniz fotoğrafta istediğiniz etkiyi verememesidir. Onun için Manuel modu kullanmak gerekir. Vakit kaybetmek istemiyorsanız diyafram öncelikli moduda kullanabilirsiniz diyaframı siz seçersiniz ortamda ki ışığa göre enstantane ve isoya makine karar verir.
Umarım anlatabilmişimdir komşum baştan biraz karışık gibi gelebilir ama inan çok basit.