03/09/2012, Saat: 11:18
Ben buna slurry değil de türkçe olarak pasta demeyi uygun görüyorum. Bileme esnasında pasta hem doğal hem sentetik taşlarda çıkabilir.
Temel vazifesi bileme işlemini hızlandırmaktır. Şöyle düşünelim bileme yani aşındırma işini yapan taşın yüzeyine gömülmüş olan aşındırıcı kristallerdir. Bunlare taşın tipine göre yuvalarına sıkı ya da gevsek olarak bağlıdırlar. Kimi taşlarda metali sürerken bile yerlerinde kolayca kopup suyla karışarak pastayı oluştururlarken, kimi taşlarda yerlerine sıkıca bağlıdır ve aynı karakterde başka bir taşın, bu taş yüzeyine agresifçe sürtlümesiyle yerlerinden kopmaları sağlanarak pasta hazırlanır.
Pasta çıktığı zaman aşındırıcı parçalar metal ve taş yüzeyi arasında yuvarlanarak hızlı bir aşındırma sağlarlar. Ayrıca sürtünmenin etkisiyle giderke ufalarak taşın normal kumundan daha yüksek bir hale gelerek daha keskin bir ağız elde edilmesini sağlayabilirler. ama gene de arada çıkan metal partikülleri de düşünülerek pasta ile nihai honlamaya çok fazla güvenmemek gerekir.
Doğal japon su taşları gibi bazı çok sert ve sıkı yapılı aynı zamanda da çok yüksek kumlu doğal taşlarda ise, yüksek kumlardaki farklı tip pasta taşları ile ön bileme yapılır. Misal taşın normal kumu 30k ise bileme yapmaz. Buna 8k'lık bir nagura taşı sürülerek yüzeyde 8k lık bir pasta oluşturulur. İlk bileme yapılır. Sonra 10k'lık, 15k lık naguralarla işlem tekrarlanır. En son ya taş yüzeyi tamamen pastadan arındırılıp su ile taşın doğal yüzeyi ile nihai honlama yapılır ya da tomo nagura yani taşın kendisinden kesilmiş bir pasta taşı ile aynı taş üzerinde kendi pastası oluşturularak honlama bitirilir.
Bu teknikler taşlara, bilenen gereçlere, istenen ağıza göre değişkenlik gösterebilir.
Temel vazifesi bileme işlemini hızlandırmaktır. Şöyle düşünelim bileme yani aşındırma işini yapan taşın yüzeyine gömülmüş olan aşındırıcı kristallerdir. Bunlare taşın tipine göre yuvalarına sıkı ya da gevsek olarak bağlıdırlar. Kimi taşlarda metali sürerken bile yerlerinde kolayca kopup suyla karışarak pastayı oluştururlarken, kimi taşlarda yerlerine sıkıca bağlıdır ve aynı karakterde başka bir taşın, bu taş yüzeyine agresifçe sürtlümesiyle yerlerinden kopmaları sağlanarak pasta hazırlanır.
Pasta çıktığı zaman aşındırıcı parçalar metal ve taş yüzeyi arasında yuvarlanarak hızlı bir aşındırma sağlarlar. Ayrıca sürtünmenin etkisiyle giderke ufalarak taşın normal kumundan daha yüksek bir hale gelerek daha keskin bir ağız elde edilmesini sağlayabilirler. ama gene de arada çıkan metal partikülleri de düşünülerek pasta ile nihai honlamaya çok fazla güvenmemek gerekir.
Doğal japon su taşları gibi bazı çok sert ve sıkı yapılı aynı zamanda da çok yüksek kumlu doğal taşlarda ise, yüksek kumlardaki farklı tip pasta taşları ile ön bileme yapılır. Misal taşın normal kumu 30k ise bileme yapmaz. Buna 8k'lık bir nagura taşı sürülerek yüzeyde 8k lık bir pasta oluşturulur. İlk bileme yapılır. Sonra 10k'lık, 15k lık naguralarla işlem tekrarlanır. En son ya taş yüzeyi tamamen pastadan arındırılıp su ile taşın doğal yüzeyi ile nihai honlama yapılır ya da tomo nagura yani taşın kendisinden kesilmiş bir pasta taşı ile aynı taş üzerinde kendi pastası oluşturularak honlama bitirilir.
Bu teknikler taşlara, bilenen gereçlere, istenen ağıza göre değişkenlik gösterebilir.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/