11/02/2013, Saat: 13:12
Geleneksel tıraşta kullanılan hemen her gerecin aksine eski kondüsyonuna yakın hale getirilip tekrar verim alınması zor olan veya mümkün olmayan nadir araçlardandır kayışlar. Bunun belki bir sebebi doğal organik ürünler olmalarındandır.
Aradan çok uzun yollar geçince kurumaya, sertleşmeye başlarlar. Yüzeylerde çatlama ortaya çıkabilir. En kötüsü de yılların yinelenen kullanımıyla usturanın kayışlanma sırasında bıraktığı metal partikülleri, deri ve sakal kalıntıları zamanla derinin gözenekleri doldurur ve tıkar. Bu da kayışın veriminin kademe kademe düşmesine neden olur.
Normalde bireysel kullanımda belirli periyotlarda kayış temizlenip tekrar yağlanarak eskisine yakın hale getirilebilir. Bir nevi arabaya pasta cila yapmak gibi.
Peki bu nasıl yapılır? Öncelikle kayış eyer sabunu ile güzelce temizlenip pisliğinden olabildiğince arındırılır. Kuruduktan sonra neatsfoot oil adı verilen özel bir tür yağ ile yağlanarak kondüsyonlanır. Bundan sonra yılda bir veya iki kez dovonun sarı kayış pastası ile yağlanarak kuruması önlenir.
Fakat, bu örnekteki gibi uzun yıllar aralıksız hiç bakım görmeden kulanılmış kayışlarda iyi bir temizlik sağlamak çok zordur. Bazı kullanıcılar bir çare olarak yüzeyi kademe kademe ince zımpara ile zımparalayarak tabaklanmış sert kısmı ortadan kaldırıp bir nevi rus derisi tabirinde kullanılan nubuksu bir yüzey ortaya çıkarırlar ve kayışlarını böyle kullanırlar.Fakat belirteyim ki kişisel denemelerimde ben bu yöntemden pek verim alamadım. Bu hale gelmiş kayış ancak üzerine macun sürülüp masat olarak kullanmaya uygun bana göre.
Peki kayışımız nispeten yeniyse ve hafif temizlik ve yağlama yapmak istiyorsak ne yaparız? Valobra çubuk tarzı donyağı oranı oldukça yüksek bir sabunla tüm kayışın üzerini fırçamızla yüzümüzü köpüklüyor gibi güzelce köpükleriz. Bütün yüzey kaplandıktan sonra biraz ve bir cam şişeyi yüzeyde merdane gibi yuvarlayarak köpüğün derinin içine işlemesini sağlarız. Tıpkı hamur açar gibi. Kalan köpüğün fazlası alınır ve kayış kurumaya bırakılır.. Bu işlem sonrası hem yüzey temizlenecek, hem de kayış yağlanarak yumuşayacakır. Bu işlemde birkaç yılda bir yapılabilir.
Yukarıdaki kayış artık temizleme için fazla kullanılmış ver kirlenmiş gibi görünüyor. Belki zımparalanıp macun veya krom oksit için kullanılabilir. Ancak arka tarafındaki keten kayışı gayet iyi duruyor. Bu kısım her tıraş sonrası kullanmak için gayet güzeldir.
Aradan çok uzun yollar geçince kurumaya, sertleşmeye başlarlar. Yüzeylerde çatlama ortaya çıkabilir. En kötüsü de yılların yinelenen kullanımıyla usturanın kayışlanma sırasında bıraktığı metal partikülleri, deri ve sakal kalıntıları zamanla derinin gözenekleri doldurur ve tıkar. Bu da kayışın veriminin kademe kademe düşmesine neden olur.
Normalde bireysel kullanımda belirli periyotlarda kayış temizlenip tekrar yağlanarak eskisine yakın hale getirilebilir. Bir nevi arabaya pasta cila yapmak gibi.
Peki bu nasıl yapılır? Öncelikle kayış eyer sabunu ile güzelce temizlenip pisliğinden olabildiğince arındırılır. Kuruduktan sonra neatsfoot oil adı verilen özel bir tür yağ ile yağlanarak kondüsyonlanır. Bundan sonra yılda bir veya iki kez dovonun sarı kayış pastası ile yağlanarak kuruması önlenir.
Fakat, bu örnekteki gibi uzun yıllar aralıksız hiç bakım görmeden kulanılmış kayışlarda iyi bir temizlik sağlamak çok zordur. Bazı kullanıcılar bir çare olarak yüzeyi kademe kademe ince zımpara ile zımparalayarak tabaklanmış sert kısmı ortadan kaldırıp bir nevi rus derisi tabirinde kullanılan nubuksu bir yüzey ortaya çıkarırlar ve kayışlarını böyle kullanırlar.Fakat belirteyim ki kişisel denemelerimde ben bu yöntemden pek verim alamadım. Bu hale gelmiş kayış ancak üzerine macun sürülüp masat olarak kullanmaya uygun bana göre.
Peki kayışımız nispeten yeniyse ve hafif temizlik ve yağlama yapmak istiyorsak ne yaparız? Valobra çubuk tarzı donyağı oranı oldukça yüksek bir sabunla tüm kayışın üzerini fırçamızla yüzümüzü köpüklüyor gibi güzelce köpükleriz. Bütün yüzey kaplandıktan sonra biraz ve bir cam şişeyi yüzeyde merdane gibi yuvarlayarak köpüğün derinin içine işlemesini sağlarız. Tıpkı hamur açar gibi. Kalan köpüğün fazlası alınır ve kayış kurumaya bırakılır.. Bu işlem sonrası hem yüzey temizlenecek, hem de kayış yağlanarak yumuşayacakır. Bu işlemde birkaç yılda bir yapılabilir.
Yukarıdaki kayış artık temizleme için fazla kullanılmış ver kirlenmiş gibi görünüyor. Belki zımparalanıp macun veya krom oksit için kullanılabilir. Ancak arka tarafındaki keten kayışı gayet iyi duruyor. Bu kısım her tıraş sonrası kullanmak için gayet güzeldir.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/