02/10/2013, Saat: 11:16
Kişisel fikrim kontrfileden bir cacık olmaz, kaliteli etler arasında en sert kısımdır. Hele ülkemizdeki et kalitesini düşünürsek. İyi et yemek istiyorsanız sırasıyla fitilsiz bonfile(bonfile madalyon - fillet mignon), yoksa normal bonfile, o da yoksa antrikot. Antrikotta iyi mermer damarı misali yağlanma yoksa almayın. Bol yağından dolayı mangalda antrikot en lezzetlisidir ama bonfile kadar yumuşak olmaz. Tercih meselesi.
bakınız vasat/orta kalite antrikot:
ideal/iyi kalite antrikot:
Kasabınızdaki antrikot ilk resimden de daha az yağlıysa alınmaz değil ama antrikotun bol yağından gelen sulu lezzeti alamayacağınızı bilin, ayrıca bilmeyenlere kasaplar antrikot diye kontrfile kakalamayı çok severler. O yüzden emin değilseniz size gösterince "o kontrfile değil mi?" diye sorun anlıyormuş gibi, o zamanki anlık hareketlerinden dürüst olup olmadıklarını anlarsınız. Zaten zamanla neyin neye benzediğini iyice algılıyorsunuz.
Bonfile daha yumuşak bir kas olduğundan bu yağlanma durumuna bakmanıza çok gerek yoktur, ama kasaptan kasaba et lezzetinde fark olur o yüzden hep farklı yerlerden deneyerek alın, ki zaten fitilsiz bonfile satan kasap bulmak da zordur. Balıkesir taraflarında yaşayanlar çok şanslı, oraların eti çok lezzetli mesela.
Bir de yiyecekseniz/alacaksanız t-bone yerine varsa her zaman porterhouse biftek alın. T-bone'da kontrfile kısmı çok, bonfile kısmı az olur, porterhouse'da daha fazla olur. Dolayısıyla daha üst sınıf bir biftektir ve genellikle bir tanesi 600-700gr çeker. Tabi böyle şeyler yarım ekmek döner yemenin bile artık lüks olduğu ülkemizde(yetmez ama evetçiler sağolsun) iyice hayale kaçmaya başlasada, an geldiğinde kazıklanmamak için önemlidir.
Buyrun güzel bir porterhouse videousu:
bakınız vasat/orta kalite antrikot:
ideal/iyi kalite antrikot:
Kasabınızdaki antrikot ilk resimden de daha az yağlıysa alınmaz değil ama antrikotun bol yağından gelen sulu lezzeti alamayacağınızı bilin, ayrıca bilmeyenlere kasaplar antrikot diye kontrfile kakalamayı çok severler. O yüzden emin değilseniz size gösterince "o kontrfile değil mi?" diye sorun anlıyormuş gibi, o zamanki anlık hareketlerinden dürüst olup olmadıklarını anlarsınız. Zaten zamanla neyin neye benzediğini iyice algılıyorsunuz.
Bonfile daha yumuşak bir kas olduğundan bu yağlanma durumuna bakmanıza çok gerek yoktur, ama kasaptan kasaba et lezzetinde fark olur o yüzden hep farklı yerlerden deneyerek alın, ki zaten fitilsiz bonfile satan kasap bulmak da zordur. Balıkesir taraflarında yaşayanlar çok şanslı, oraların eti çok lezzetli mesela.
Bir de yiyecekseniz/alacaksanız t-bone yerine varsa her zaman porterhouse biftek alın. T-bone'da kontrfile kısmı çok, bonfile kısmı az olur, porterhouse'da daha fazla olur. Dolayısıyla daha üst sınıf bir biftektir ve genellikle bir tanesi 600-700gr çeker. Tabi böyle şeyler yarım ekmek döner yemenin bile artık lüks olduğu ülkemizde(yetmez ama evetçiler sağolsun) iyice hayale kaçmaya başlasada, an geldiğinde kazıklanmamak için önemlidir.
Buyrun güzel bir porterhouse videousu:
http://tiraskeyfim.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/