08/10/2013, Saat: 19:45
(08/10/2013, Saat: 19:34)mornetto Adlı Kullanıcıdan Alıntı:(08/10/2013, Saat: 18:44)bulent45 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: mornetto üstadım kayınpederime açılan bir dava var.2008 yılında k.peder ve başka bir şahıs 3. bir şahsa kefil oluyor.k.pederim 2. kefilmiş.
Kredi çeken şahıs kredinin bir kısmını ödememiş.1. kefil de kalan borcu ödeyip,ödediği tutarın yasal faizi ile birlikte yarısını k.pederimden almak için dava açmış.Mahkeme bankadan bilirkişi raporu istemiş.Bayramdan sonra dava devam edecek.Sizin görüşünüz nedir?Kanun bu konuda ne der?
Kanun maddeleri ile açıklamamı isterseniz bu biraz uğraştırır beni, tıpkı davaya hazırlık gibi dilekçe yazımı gibi.. Ama ön bilgi olarak şunu söyleyebilirim; Kefaletin amacı, asıl borç, asıl borçlu tarafından ödenmediğinde onun adına ödeme yapmaktır, kısmi yahut borcun tamamına kefalet şeklinde vücut bulur. BORÇ ÖDENMİŞSE KEFİLDEN DEĞİL YALNIZCA ASIL BORÇLUDAN TAHSİL EDİLMEK ÜZERE RÜCU DAVASI İKA EDİLİR. KEFİLE AÇILAN DAVA BATILDIR, HUKUKTA YOK HÜKMÜNDEDİR. Mahkemenin bilirkişi raporuna neden ihtiyaç duyduğunu anlamış değilim, kefalet ilişkisi ispat edilip, asıl borçludan iş bu borç tahsil edilmelidir. Kefil, ödediği bir borcu diğer kefilden değil, yalnızca asıl borçludan rücu yoluyla tahsil edebilir..Tşk..
Cevabınız için teşekkürler üstadım.Bende telefonda öğrendiğim için mahkemenin bankadan neden istediğini ve detaylarını tam öğrenemedim.