07/11/2013, Saat: 01:43
(07/11/2013, Saat: 01:02)theunnamed Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bu facette sistemi hakkında daha başka bilgi bulamadım ben
Özel bir bilgiye gerek yok, bant işlemi ile ikincil veya üçüncül mikro ağız açmak, zorunlu kalmadıkça benim tasvip etmediğim bir durum. Isıl işlemi iyi, tanecik yapısı küçük çelik usturalarda hiç gerek olmayan olay. Usturadaki en mükemmel mikro açı taş, pasta vs ile değil, deri ile olur. Çünkü en pürüzsüz deri dahi az da olsa aşındırıcıdır. Haliyle zamanla olur. Bu usturayı bileme sonrası ilk kayışlamada değil ama tıraşta kullandıkça 5-6 tıraş sonrası belirginleşmeye ve ağzın konforu kıvama gelmeye başlar.
Kimseye saldırmak değil amacım, kişisel izlenimlerim ustura ya da başka kesici gereç bilenme/honlamasında bantla ya da başka metodlarla mikro açı elde etmeye çalışanların çok büyük bir kısmı metalurjiden, kesme fiziğinden bihaber ve/veya gerekli bileme/honlama tekniğinden yoksun ya da bunda kolaya kaçmaya çalışan kişiler. En basiti hakiki kamaları bantla bilemeye çalışanlar misal. Mikro açı kullanan kişilerin çok azı doğru zamanda, ne yaptıklarını bilerek bunu yapıyorlar. Çoğunluğu forumlardan gördükleriyle her gerece aynı işlemi uyguluyorlar.
Usturaya dönersek bant ancak iki durumdan dolayı kullanılabilir, aksi taktirde usturanın simetrisi bozarsınız. Ustura bilendikçe sırtı gibi ağzı da aynı oranda aşınarak ağız açısı hep sabit kalır. Ağzı az aşınır sırtı çok aşınır diye birşey yok. Bunu yapanın ağız açma ve bileme tekniği kusurludur. Ya da antika usturalara bakarak böyle bir korkuya kapılıyordur. Bazen belli durumlarda ilk ağız açmada çelik yamuk dövülmüşse ve sırtta asimetriklik varsa, mecburen o sırt dengesiz ve fazlaca yenilerek simetrik hale getirilmek zorundadır. Bundan sonra bir sonraki kullanıcı bunu sırtı çok aşınmış olarak algılayabilir. Halbuki herşeyin basit açıklamaları var.
Daha önce de yazdım bu bant ve mikro açı olayını. Hatta murray carter videosunu da paylaşmıştım. Bahsettiğim iki durum şudur. Bir, usturanız çok süslü, alengirli, altınlı maltınlı bir usturayla, dovo pearlex vs gibi, belki görüntüsü bozulmasın, kaplamaları aynı kalsın isteğiyle bant kullanabilirsiniz. bu tip usturalar çok güzel olmakla birlikte bakımları hep sıkıntıdır. Aynı şekilde sırtta filework dediğimiz süslemeleri eğe işi varsa bazı üst sınıf thiers issardlarda görülen o zaman taşa ve özellikle kayışa zarar vermemesi için de bant kullanabilirsiniz.
Gelelim daha teknik ve önemli bir gereksinime ise, eğer çeliğin tane yapısı büyükse, kırımaya, çapaklanmaya müsat bir çelikse -ki bunun nasıl birşey olduğunu tarif etmem pek mümkün değil, elinizden çok kesici gereç geçtikçe farkı algılayacağınız bir durum- bu durumda bant kullanımı ile daha küt bir ikincil mikro açı oluşturak daha dayanıklı ve tok bir nihai ağız elde edersiniz ki bu sizi problemlerden kurtarır, ayrıca o büyük tanecikli çelikten daha mümkün iyi bir keskinlik elde etmenizi sağlar. Bir diğer çelik sıkıntısı olarak da çeliğin ısıl işleminin sorunlu olması ve/veya alaşımının genel olarak yumuşak kalmasından dolayı genel olarak çok yumuşak, çabuk körelmeye meyilli bir çelikten usturanız varsa bu oluşturduğunuz daha küt açılı mikro ağız ile biraz daha uzun süre dayanıklılık elde edersiniz ki bu ustura dışında özellikle ahşap aletlerinde sıkça kullanılır.
Bunun dışında ağız her zaman tek açı olmaldır. Gerisini zaten kayış hallediyor. Maksimum performans tek açı ile olur. Baskı ve testere tipi iki kesim vardır. Baskı kesim de düşük baskı kesim ve darbeli baskılı kesim olarak ikiye ayrılabilir. Sakalı kesme işlevi düşük baskılı kesim. Bunun için olabildiğince düşük açılı, çapaksız ve honlanmış bir kesme ağzına ihtiyaç duyulur. Bu da tek açılı, bantsız bilenmiş ağızdan geçer. İşin özeti sorunsuz ve iyi çeliğe sahip bir usturanız var ve bantla biliyorsanız usturanızdan alacağınız verimi yüksek oranda kısıtlıyorsunuz demektir. Bu tamamen geometri ve fizik kuralları ile belli kesin bir durumdur. Açı düştükçe karşı baskı azalır, kesim rahatlar, dayanıklılık azalır, açı kütleştikçe karşı baskı artar, kesim zorlaşır, dayanıklılık artar. Herşeyi kesmenin doğru açısı vardır ve usturanın sakal kesme açısı sırtın kalınlığı ile sabit ayarlanmıştır. Bant vs takarak bunu bozmayınız.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/