Hepimiz gerek onlarca lira verdiğimiz gerek ucuza aldığımız DE aletlerimizle, usturalarımızla, porsuk/domuz/at kılı fırçalarımızla tıraş olmaktan oldukça zevk alıyoruz. Buna ek olarak benim bu işten zevk almamı sağlayan bir diğer nokta ise antika aletlerle tıraş olmak, onların yıllarca biriktirdiği anıları düşünmek ve bunları ilerde kendi çocuklarıma bırakacak olmak. Eee o kadar değer verdiğimiz alet-edavatın hem temiz hem de uzun ömürlü olmaları için kullandığımız her ürünün ara sıra bakıma ve temizliğe ihtiyacı var. Benim her ay ve hey altı ayda bir yaptığım iki rutin bakımım var, onları size anlatmaya çalışıcam =)
1- Gerekli Malzemeler
* Elma Sirkesi veya Beyaz Sirke
* WD-40
* Tatlı Badem yağı veya deri bakım yağı
* Pamuk
* Diş Fırçası
* Su bardağı veya derin bir kap
* Şampuan
* Saç bakım kremi
2- Fırça Bakımı
2.1- Aylık Bakım
Tüm fırçalarınızı rotasyonda kullanıyorsanız bu kısmı atlayabilirsiniz. Kullanmadığınız, kenarda bekleyen fırçalarınız varsa bu bakım küf vs gibi şeylerin önüne geçeceği için tavsiye ederim. Fırçamızı aynı tıraş öncesi yaptığımız gibi ılık suda bekletip sonra istediğiniz bir sabun veya şampuan ile 2-3 dakika köpürtüp iyice durulayıp yerine kaldırıyoruz.
2.2- Altı Aylık Bakım
Bir çoğumuzun fırçaları banyodaki dolap veya çekmecelerde durduğu için sürekli nemli ve sıcak bir ortamda duruyorlar bu yüzden özellikle mantarlar ve diğer bakteriler için bir cennet. Özellikle kullanmadığınız fırçalarınızın küflenmemesi için bu bakım çok iyi olacaktır. Ben bu anlatacağım prosedürü her 6 ayda bir tekrarlıyorum. Öncelikle su bardağımızın 1/4'ünü elma sirkesi ile dolduruyoruz sonra gerisi normal su ile tamamlayıp ilk fırçamızı daldırıp 5 dakika kadar bekletiyoruz. Ben bu beş dakika içinde ya usturaların bakımını yapıyorum yada önceden batırılmış fırçaların işlemlerini yapıyorum (ee tabi eğer usturanız yoksa ilk fırça da kös kös beklemekten başka çareniz yok
). Beş dakika dolduktan sonra sirkeli suyu iyice sıkıp ılık su ile fırçayı güzelce duruluyoruz sonra ister tas ister elinizde bir miktar saç şampuanı ile güzelce köpürtüyoruz. Bu arada diğer fırçayı sirkeli karışıma daldırmayı unutmuyoruz. Bir iki dakika boyunca köpürttüğümüz fırçamızı yine güzelce duruluyoruz. Eğer fırçanızın girintilerinde birikmiş sabun kalıntıları varsa bu aşamada su altında diş fırçası ile iyice fırçalayarak onları da çıkartıyoruz ve yerine kaldırıyoruz. Bu işlemler sırasında fırçasını kremlemek isteyenler olabilir. Fırçamızı kremleyeceksek eğer sirkeli sudan çıkartıp duruladıktan sonra güzel bir saç bakım kremi ile kremleyip 3-5 dakika o halde bekletiyoruz ve sonra kremi durulayıp şampuan işlemine geçiyoruz. Aslında kremin efektifliği için şampuan sonrası kremlenip durulanması daha iyi olabilir fakat ben o kremlerin fırça üzerinde kalmasını istemediğim için şampuandan önce yapıyorum.
3- Ustura Bakımı
Ustura bakımı yine her ay yaptığım rutinin içinde zaten detaylı bir şey olmadığı için vakit almıyor, şöyle ki; usturanın sap ile birleştiği kısma bol miktarda WD-40 sıkıyoruz ve bir otuz saniye bir dakika kadar usturayı açıp kapatarak WD-40'ın iyice derinlere işlemesine yardım ediyoruz. Bu işlemi yaparken eğer ustura pasla karışık WD-40 akıtıyorsa o bölgeden pas sızıntısı gelmeyene kadar iyice
WD-40lıyoruz. Sonra eğer kullanmayacağınız bir usturanız ise ister WD-40 ister başka bir bakım yağı ile yağlayıp kutusuna geri kaldırabilirsiniz.
4- Deri Kayış Bakımı
Deri kayış için herkes farklı bir yağ kullanıyor gibi, kimi avuçlarındaki doğal yağ ile yağlamayı tercih ederken kimi deri bakımı için kullanılan Neatsfoot yağı (Türkçesi ne bunun? Ben bulamadım) kullanıyor kimi ise benim gibi çeşitli bitkisel yağları tercih ediyor. Ben bu iş için tatlı badem yağı kullanıyorum. Kaç ayda bir yapılması gerektiği konusunda net bir fikrim yok, ben 6 ayda bir tekrarlamaya çalışıyorum fakat kayışlarınızı tuttuğunuz yerin sıcaklık, nem vs gibi değişkenleri söz konusu olunca bu süre değişiklik gösterebilir. Ben bakım için cildimiz için sayısız faydası olan tatlı badem yağı kullanıyorum. Kayışınızı düz bir yüzeye serin sonra bir parça pamuğu tatlı badem yağı şişesinin ağzına kapayıp şişeyi ters düz edin ve bu yağlı pamuğu bastıra bastıra kayışınıza sürün. Her tarafa eşit dağıldığından emin olmak için kayışın renk değişimini takip edebilirsiniz.
5- DE/SE Alet Bakımı
Öncelikle belirtmem gerekir ki benim hiç altın ve gümüş kaplama tıraş aletim yok yani bu işlemin o tip aletlere ne yapacağını bilmiyorum fakat klasik paslanmaz çelik, alüminyum, krom veya nikel kaplama ve plastik aletler ile hiç bir sorun yaşamadım.
Fırçalarımız için hazırladığımız aynı karışımı tekrar hazırlıyoruz veya eğer bakımları aynı gün yapıyor iseniz fırçalardan sonra aynı suyu kullanabiliriz. Karışımı hazırlarken suyun ılık veya sıcak olması çözücülüğü arttıracağından sabun artıklarından daha kolay kurtulmamızı sağlar o yüzden ben sıcağa yakın bir su ile karışımı hazırlıyorum fakat sıcak demişken kaynar değil, musluktan akabilecek en sıcak su işte. Karışımı hazırladıktan sonra aletlerimizi bardağa atıyoruz ve 5-10 dakika civarında bekliyoruz. Karışımdan çıkardığımız aletleri akan suyun altında diş fırçası ve istenirse diş macunu ile her yerini iyice fırçalıyoruz. Sonra kalıntı kalmaması için durulayıp kuruluyoruz. Kuruladığımız aletler eğer kelebek tip veya ayarlı ise bütün mekanizmalara bol bol WD-40 sıkıp kapakçıkları açıp kapatıyoruz, ayar mekanizmasını çeviriyoruz ki WD-40 iyice işlesin. Vidalı tip makine ise yine aynı şekilde WD-40 sıkıp bol bol tak çıkar yapıyoruz. Kısacası hareket eden ve sürtünen her yere WD-40 sıkıp hareket ettiriyoruz
Aylık Bakım = 2.1 - 3 - 5
Altı Aylık Bakım = 2.2 - 3 - 4 - 5
Okuduğunuz için teşekkürler
A ship in port is safe, but that's not what ships are built for.
-Grace Hopper