(28/10/2016, Saat: 23:40)msakalli Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Komşum, kullandığınız jiletler bu halde. Peki, acaba sıfır jiletler kusursuz mu? Her ne kadar jilet üretmese de bu soruya @rocnel üstat cevap verebilir belki. Sonuçta bu işi biliyor. Hiç kullanılmayan jiletler pürüzsüz (sıfır pürüz) olabilir mi? (Tabi ki gözle görüneni kastetmiyorum, mikroskobik görüneni soruyorum)
Merhaba arkadaşlar. Hemen size bu konu ile ilgili bir kaç bilgimi aktarmak istiyorum. Forumumuza jilet üreticimiz de mevcut, onun da aktaracağı bilgiler de bulunacaktır @derby
Öncelikle standart yaprak jilet bileme ile çelik ustura bileme isteği arasında fiziki olarak hiçbir fark yok. İkisinin de amacı hemen hemen aynıdır. Mümkün olduğunca sivri sert veya dayanıklı üçgen dış kenar oluşturmak.
Sizin çekmiş olduğunuz fotoğraflar jiletin yan kısımlarını gösteriyor, jiletin yan kısımlarının sivri tepe kısmına iz düşümü tahmin edilerek ortalama uç şekilleri hakkında fikir edinilebilir. Ancak asıl önemli olan jiletin uç/tepe/dik kısımlarının fotoğraflarını çekmektir. Sanırım bir kaç kat daha fazla büyüme oranı ile bu fotoğrafların çekilmesi daha faydalı olur.
Bugün elinize bir konserve kutusu alsanız ve onu bilime taşı ile bileyerek dahi tıraş olabilirsiniz. Ama buradaki amaç tıraş olmaktan çok dünya üzerindeki en iyi konforlu jilet nasıl ortaya çıkarılır ise o zaman durum zor hale geliyor.
Jiletin üretilmesinde kullanılan metalin alaşım oranları, üretim biçimi ve bunların kalitesi,
Jiletin üzerinde uygulanan ısıl işlem yöntemleri ve bunların orantılılığı
Jilet üzerindeki kaplama türü ve bunun kalitesi gibi faktörler jiletin öncelikle malzeme kalitesini ortaya çıkarır.
Tüm bunların doğru ve kaliteli yapıldığını düşünürsek bileme işlemi hakkında konuşabiliriz. Çünkü bileme işleminin düzgün bir şekilde yapılması için istenen özellikte metal/malzeme ortaya konulmuş olmalıdır. Her metal aynı şekilde bileme işlemine sonuç vermez. Verse dahi dayanımları farklı olur. Yani fotoğraf çekerken bir kaç kullanım sonrası fotoğrafların çekilmesi daha mantıklı olacaktır.
Alper bey de jilet dayanımları ve kesme kabiliyetleri hakkında üretici gözüyle doğrudan hepimizi net bilgilendirebilir, saygılar.