İlk Kez Ustura Seti Alacak Olanlara Tavsiyeler
#61
@Lord Sparhawk elinize sağlık, keyifle okudum
Cevapla
#62
Lord üstad tam admin kabiliyeti ile derinlemesine güzel bir toparlayıci yazı olmuş. Ustura ilgim olmasa da keyifle okudum
Cevapla
#63
(21/01/2020, Saat: 19:31)mustbe Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Lord üstad tam admin kabiliyeti ile derinlemesine güzel bir toparlayıci yazı olmuş. Ustura ilgim olmasa da keyifle okudum
Ne demek ustura ilgim yok!8703eda53e052398f76aabafaa35182a.jpg
Cevapla
#64
(21/01/2020, Saat: 20:28)FearOfATG Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Ne demek ustura ilgim yok![im.jpg[/img]

Kör filarmonica yı boğazıma tuttum bu benim harcım değil dedim Smile vedalaştım işin zirvesi ile
Cevapla
#65
Bir de şunu ekleyeyim; eski ustura alacaksanız ilk aşamada dovo, boker, ern, henckels, zaza veya muadil solingen usturalarını tercih edin. Bunların çelikleri optimumdur ve iyi ağız alması kolaydır. Zaten ustura dünyasında Solingenden babamız çıksa yeriz.

Filarmonica'lar sıkıntılıdır çünkü antika versiyonları haricinde güncel serilerindeki çelikleri ben pek beğenmiyorum. Antikaları çok harika ama bulması da zor ve çok tuzlular, acemilere uygun değiller. Dorko gibi aşırı sert çelikli usturalardan ilk aşamada uzak durun. Yine aynı şekilde sheffield yapımı usturalar daha kibar yapılıdır ama ağızlarını tam ayarlaması zordur çelikleri almanlara göre yumuşak olduğu için, honlamayı öğrenirken sizi bunaltabilirler. Bunları tecrübelendikten sonra düşünürseniz daha iyi olur. Onun dışında rus usturaları, kuzey usturaları, eskiltsunalar falan tecrübeniz daha arttıkça alınacak usturalardır. Çinden de iş gören şeyler çıkıyor ama dediğim gibi baya bir adam etmeniz gerekiyor. Çok eskilerde üretilen gold dollar usturalarla bugünküler aynı kalitede değiller.

Hemen gidip kocaman ustura aramayın, 3/8, 4/8 ufak usturaların tıraş keyfi de bir başka güzeldir. Ama tabi satır gibi bir wade&butcher'ın da yanaktaki tadı bir başkadır. Deneyimlemediğim iki ustura tipi eski avrupa tipi japon usturaları ile hart steel gibi takım çeliğinden yapılma usturalar. Bir gün denk gelirse ben de denemek istiyorum.

El yapımı usturalara pek güvenemiyorum çünkü metalurjisinin çok iyi olması, çok doğru tavlanması lazım. Tane yapısı küçük olacak, ağzı çapaklanmayacak. Bunlar zor şeyler. Bir de çoğu kaba oluyor marka ürünlere göre o yüzden ben yılların oturmuş markalarını daha çok seviyorum. Ama tercih tabi. Paranız çoksa koleksiyonluk amaçlı revisor, mastro livi ve wacker alabilirseniz. O kadar çok paranız varsa bir tane de bana hediye edebilirsiniz. Smile
http://tiraskeyfim.blogspot.com/  
http://saklinotalar.blogspot.com/
WWW
Cevapla
#66
Merhabalar saygı değer üstadlarım Çelik usturaya başlamaya düşünüyorum aklıma takılan soru bileme işlemi ne zaman yapılır , gerek duyduğunu zamanlar nedir nasıl anlarım . Çelik usturaya başladığım zaman kayışlama zor korkulacak durumlar nedir. Bilgilendirmelerinizi , önerilerinizi, yorumlarınız ve düşüncelerinizi bekliyorum. Saygılar tahrişsin tıraş dilerim
Cevapla
#67
(21/01/2020, Saat: 16:10)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Arkadaşlar ustura şöyle bir şeydir, hani bazı şeylere başlarken önce ucuzunu alayım sonra daha iyisini alayım dersiniz de, o ucuza aldığınız o kadar kötü olur ki, iyisini bile almayı düşündürmez artık size ya. Bunun gibi. Burada sorun ucuz ve kaliteli ürünler arasında olan farkın muazzam olmasıdır.

Usturanın kendisi, taş, kayış hepsi ayrı ayrı öneme sahiptirler. Bunların herhangi birinin kalitesinden feragat etmeye çalışmak tıraş kalitenizi çok ciddi anlamda düşürür. Hiç boşuna ben gold dollar alırım, efendim çinden 10 dolarlık taş alırım, eski kemerimi kayış yaparım diye düşünmeyin. Olmaz. Olduğunu sanabilirsiniz, ta ki olması gerektiği gibi bir setup ile karşılaşana kadar. Vay be ben tıraş olmuyor yüzümü kazıyormuşum dersiniz.

Bu konuda yapılan bir başka hata da, ben çok ustura almam bir tane alırım, şöyle kallavi bir şey olsun 9/8lik, özel işlemeli vs diye alınan usturalar. Arkadaşlar evnizide üst kalite şef bıçağını var mı? Bunu profesyonel şekilde elde bileyebiliyor musunuz? Misal dışarıda bir bıçakcının yapabileceğinden çok daha iyi bir ağız verebiliyo musunuz bıçaklarınıza? Hayır mı? O zaman o 500 dolar verdiğiniz özel usturanızı honlayamazsınız. Hatta sırtını yiyip, geometrisini bile bozabilirsiniz.

Elinizden kaç tane, kaç çeşit bileme taşı geçti? Arkansas, kil bazlı japon, seramik bazlı japon, doğal taş türevleri, kotikül kullandınız mı? Çeliğin temel özelliklerini biliyor musunuz? Honlama esnasında çeliğin ağzını incelediğinizde nasıl bir karakteri olduğunu, taşa sürerken taşın elinize verdiği histen nasıl bir karakteri olduğunu anlayabiliyor musunuz? Anlamıyorsanız mükemmel şekilde honlayamazsınız.

O kadar para verdiğiniz usturayı, eski bir kemerle güzel tıraş edecek hale getirebileceğinizi veya aliexpresten alacağınız 5-10 dolarlık kötü, hatta sentetik derilerle keskinleştirebileceğinize gerçekten inanıyor musunuz? Bu, jiletli tıraş makinesine ladas jilet takıp feather jilet gibi kesmesini beklemek gibi olacaktır.

Onun için usturaya başlarken kayışa ve taşa tam önem vermelisiniz. Bunlardan ucuza kaçmanızı kesinlikle tavsiye etmem. Ve bu konuda bir sınır yoktur. Sürekli alıp denemeler yapar, sakalınıza, usturanıza uyan taşları ararsınız. Her taş, her çelikle anlaşamaz. Kayış zaten ustura için özel üretilmiş, bilindik kaliteli markalardan olmalı mutlaka.

Taş olarak ilk aşama bir kotikül alıp sadece onunla ve kayışla sakalınıza yetip yetmediğine bakarsınız. Genelde bizim türk sakal tipi sert olduğundan yetmeyebiliyor. O zaman 12-15k aralığından bir sentetik alır işi bitirirsiniz. Doğal taşları çok tavsiye etmem öçünkü hem ne çıkacakları belli olmuyor, hem daha pahalı oluyorlar, hem de verimli şekilde kullanabilmek için yıllarca bileme taşlarıyla haşır neşir olmanız lazım. Mesleği gereği sürekli takım, bıçak bileyen biri değilseniz sizi çok zorlar. Eğer eski ustura alıp restore etme niyetindeyseniz bu sefer kotikül tek başına yetmez, çünkü o bir honlama taşıdır. Ağız açma taşı değil. Ağız açma taşı 800-1500 kum aralığında olur. Bileme taşı bundan sonra 6000'e kadar diyelim. Sonrası honlama taşıdır. Kotiküller genelde 8-9000 kum aralığında oluyorlar.

Usturaya gelirsek, bana göre en mantıklı iş bu konuda uzman markaların en temel modellerini sıfır veya ikinci el alarak başlamak. En azından elinizde çelik metalurjisi, taşlaması, sertliği, tavlaması olması gerektiği gibi olan bir ustura olacaktır. Hamlığınızı bunla giderdikten sonra ister ömür boyu o tek usturayla devam edersiniz, ister yenilerini almaya devam edersiniz. Her usturanın tıraşı arasında muazzam his farkı vardır, o yüzden genellikle tek usturayla yetinilemez bunu da ekleyeyim.

Bir diğer yaklaşım ülkeden veya çinden gold dollar gibi ucuz çin malı usturalar almak. Bunlar her ne kadar tıraş edebilecek usturalar olsa da beraberlerinde sorunları vardır. Bir kere çoğunda geometri ve taşlama bozuk. Yani usturalar yamuk. Taşlamaları kaba, balansları kötü, çelikleri iyi değil. Temiz ağız için uğraştırıyorlar. Örneğin bir Dovo usturayı gold dollar'a göre çok daha kısa sürede daha keskin yapabilirsiniz. Böyle baktığınızda evet ilk alım ücreti düşük görünür ama kullanım ve bakım konularında sizi sıkabilir. O yüzden bu yaklaşımı fazla önermiyorum.

Özetle ustura mevzusu ilk başta malesef maliyetlidir. Usturayı da, taşı da, kayışı da kalitelisinden almanız lazım. Ustura tıraşı tam bir hobidir ve bu hobide 3 kuruşa 5 köfte olmuyor. Renault alıp mercedes kalitesi bekleyemezsiniz. Ama şöyle düşünün bunları bir kere aldıktan sonra, kırmadıktan sonra çok uzun yıllar aynı şekilde kullanabilirsiniz. Belki ilk kayışınızı acemilikle orasını burasını kesersiniz, bu çok normaldir. Bir 5-10 sene sonra onu daha iyisiyle değiştirirsiniz. Taş ve ustura ise düşürüp kırmadıkça ya da dikkatsizlikle aşırı paslanmadıkça size ömrünüzün sonuna kadar hizmet eder. İyi honlanmış ve kayışlanmış bir ustura ağzının verdiği tıraşın konforunu başka hiç bir tıraş gerecinden bulamazsınız.

Birden fazla usturaya sahip olmanın avantajı; artık sadece ustura ile tıraş olmaya başlayacaksanız, bunları sırayla kullanıp tıraş öncesinde vakit kaybetmemektir. Hatta eskiden bunun için 7 günlük ustura setleri olurdu, her gün taze ağızlı olan bir diğeri kullanılır, hafta sonu hepsi kayışla bir elden geçirlir ve bu şekilde sonraki hafta da aynı şekilde kullanılırdı. Tek usturayla kalırsanız haliyle ağzı daha hızlı körelecek ve daha sık aralıklarla ağız tazeleme ve kayışlama isteyecektir.

Bu arada ağız tazeleme ve honlama farklı şeylerdir. Tazeleme sadece eskisi kadar yakın tıraş etmeyen ağzı düzeltmek için bir 12-15k gibi final taşıyla az pas ile yapılır. Alternatif olarak krom oksit ya da pastalı masatlar da kullanılablir. Honlama ise sıfırdan yeni ağız oluşturmaktır. Bu ister en başta temiz ağız açıp, kademe kademe honlamaya kadar gider, ister çapaklanmış ağzı belli bir seviye taş ile temizleyip tazeledikten sonra honlamaya gider. Haliyle honlama işi daha uzun süren detaylı bir aşamadır ve çok sık yapılmaz. Usturasına, sakalınıza, tıraş alışkanlıklarınıza, tecrübenize, kayışınıza göre yılda 1-3 arası gerekebilir. Tazeleme ise size kalmıştır ister 10 günde bir ister ayda bir. İster daha seyrek aralıkta.
Yaptığınız detaylı açıklamalar için teşekkür ederim. Yirmi yılı aşkın süredir DE kullanıyorum. Gözüm hep çelik usturalara gidiyor. Başlamak için verdiğiniz bilgiler çok işime yarayacak. Konu ile ilgili sorularımda rahatsızlık vereceğimi şimdiden belirtirim.
Cevapla
#68
Merhabalar,

Hem bloğunuzda hemde burada farklı yerlerde çok detaylı yazılarınız var. Benim gibi çelik usturaya başlamayı düşünenler için çok aydınlatıcı oluyor, teşekkürler.
Şimdi malesef döviz kurları sebebiyle işin bu tarafı epeyce bir masraflı gibi gözüküyor.
Sentetiklerden 1-3-8-12k Naniwa toplama işi bayağı pahali gibi duruyor. (400 Dolar civarı, vergi ve kargo hariç.)
Usturayı iyi bir ustura misal Dovo ve çok eski olmayan az kullanılmış bir ustura bulduk diyelim. Bu usturayı kullanabilmek için iyi bir kayışım kesin olacak, 1 adet Kotikülüm kesin olacak ancak aşağıdaki giib sorularım var. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

1. Habaz beyfendinin vidyosundaki bileme sistemine göre 2 adet kotikülü birbirine sürterek bir çamur oluşturuyor daha sonra bu çamuru kullanıp her defansında bu çamuru seyrelterek bilemeyi yapıyordu. Bu durumda temelde en az 2 adet Kotikül taşımın mı olması lazım? (Vidyoda kotikül tipine göre tek taşında çamur çıkartan tipi olduğundan bahsettiği ama standart bir kotikül için soruyorum sorumu.)
2. Kotikülle 9Kya kadar bileyleme yapabiliyorum anladığım kadarıyla. keskinliği biraz daha arttırmak istersem sanırım 12Klık sentetik bir taşımın olması gerekiyor sanırım. Doğru mudur?
3. Daha detaylı en baştan temiz ağız açmalı bir sistemle bileme yapmam gerektiğinde ise yine sentetik 1K ve 3K taşımın olması mı lazım? Yada ağız için sadece 1K sentetik yeterlidir, Kotikülle 3K ve sonrası 8K taşlamasını yapabiliyor muyum?

Özetle;
1K Sentetik
1 veya 2 adet Kotikül
12K Sentetik
1 adet Kayış
En temel listem bu listemidir?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Cevapla
#69
(25/08/2022, Saat: 15:44)trustalt Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Merhabalar,

Hem bloğunuzda hemde burada farklı yerlerde çok detaylı yazılarınız var. Benim gibi çelik usturaya başlamayı düşünenler için çok aydınlatıcı oluyor, teşekkürler.
Şimdi malesef döviz kurları sebebiyle işin bu tarafı epeyce bir masraflı gibi gözüküyor.
Sentetiklerden 1-3-8-12k Naniwa toplama işi bayağı pahali gibi duruyor. (400 Dolar civarı, vergi ve kargo hariç.)
Usturayı iyi bir ustura misal Dovo ve çok eski olmayan az kullanılmış bir ustura bulduk diyelim. Bu usturayı kullanabilmek için iyi bir kayışım kesin olacak, 1 adet Kotikülüm kesin olacak ancak aşağıdaki giib sorularım var. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

1. Habaz beyfendinin vidyosundaki bileme sistemine göre 2 adet kotikülü birbirine sürterek bir çamur oluşturuyor daha sonra bu çamuru kullanıp her defansında bu çamuru seyrelterek bilemeyi yapıyordu. Bu durumda temelde en az 2 adet Kotikül taşımın mı olması lazım? (Vidyoda kotikül tipine göre tek taşında çamur çıkartan tipi olduğundan bahsettiği ama standart bir kotikül için soruyorum sorumu.)
2. Kotikülle 9Kya kadar bileyleme yapabiliyorum anladığım kadarıyla. keskinliği biraz daha arttırmak istersem sanırım 12Klık sentetik bir taşımın olması gerekiyor sanırım. Doğru mudur?
3. Daha detaylı en baştan temiz ağız açmalı bir sistemle bileme yapmam gerektiğinde ise yine sentetik 1K ve 3K taşımın olması mı lazım? Yada ağız için sadece 1K sentetik yeterlidir, Kotikülle 3K ve sonrası 8K taşlamasını yapabiliyor muyum?

Özetle;
1K Sentetik
1 veya 2 adet Kotikül
12K Sentetik
1 adet Kayış
En temel listem bu listemidir?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

Birde birkaç yerde okudum. Bu taşların da arada bir yamukluk ve demir tozlarının giderilmesi için DMT325 diye ayrı bir zımparamı artık herneyse böyle bir şeye de ihityacım oluyor mu?
Cevapla
#70
Üstadım bir ilavem daha olacak.
Bu kotikül taşlarının da standart ve selected olarak iki türü var. Stadart olan başlangıç aşamasındaki birisinin işini görür mü? Farkı nedir?

Ebat olarak 5/8" bir ustura için taş boyutu min kaç olmalıdır? Misal 125x40 işimizi rahatlıkla görür mü?
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Ankara da çelik ustura biletme taka 0 1,194 14/06/2023, Saat: 00:14
Son Yorum: taka
  Eikaso Ustura yigit 6 3,838 13/03/2023, Saat: 16:53
Son Yorum: Don Quijote
  Jhon nowill ustura Eren43 1 1,475 25/01/2023, Saat: 22:41
Son Yorum: Eren43
  ÇELİK USTURA SETİ YARDIM Thunder 2 2,014 25/12/2022, Saat: 05:15
Son Yorum: Thunder
Thumbs Up Favori Ustura Sıralaması rewolwer_ 25 14,870 19/12/2022, Saat: 17:59
Son Yorum: habaz
  Çelik ustura tavsiyesi dnzahmetdnz 7 3,864 18/09/2022, Saat: 15:14
Son Yorum: Lord Sparhawk
  Çelik Ustura Bükeyliği HK. trustalt 4 2,453 16/08/2022, Saat: 14:10
Son Yorum: trustalt
  Çelik Ustura Nasıl Bilenir (Videolu Anlatım) rewolwer_ 51 28,043 11/08/2022, Saat: 12:45
Son Yorum: trustalt
  Çelik Ustura Seti Tavsiyesi ArdaSeremet 5 2,826 10/08/2022, Saat: 21:24
Son Yorum: ArdaSeremet
  Ustura Kayışı Hk. yigit 14 5,829 07/11/2021, Saat: 19:42
Son Yorum: alikonyalioglu

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: