Çelik Ustura Bileme ve Ağız Açma Teknikleri(Ustalardan Tavsiyeler)
#21
YAZAN: @Lord Sparhawk 01/10/2012, Saat: 23:21
Aslında komşum, hem ustura, hem bıçak, kesici alet bilemede tecrübelenmiş kişiler için(misal ben Smile ) bu değerlerin değişkenliği olmuyor.

Çünkü misal 6k lık bir taşın bir usturada, ve bıçakta nasıl davranacağını, ne derece keskinlik vereceğini biliyorsun. Ona göre seçimlerini yapıyorsun. Açı önemli değil, çünkü açıdan başka, başkı, taşın temizliği ve tipi, çeliğin tipi, aldığı soğuk işlem, sertliği gibi faktörler de nihai keskinliği etkiler. Ama deneyimli biri bir taşın bir gerece ne vereceğini bilir, sınırlarını anlar. Yani 6k usturada da, bıçakta da aynıdır. Sadece tek bir gereci bilemeye alışmış birisi ise elbet bu farkı anlamayabilir. Bu önemli değil.

Önemli olan taşın aşındırıcılık değeri. Ansi ve jis bir karmaşa yaratıyorken, farklı üreticilerin farklı değerleri de karmaşıklık yaratıyor. Misal a üretici belli taşına 12k diyor, b üretici de daha farklı taşına 12k diyor. Aşındırıcıların mikron ölçülerine göre kıyasladığında ise önemli farklar çıkıyor. Misal benim naniwa 12k ss taşım mikron değerinden baktığımızda shaptan 16k taşa eşit. Shapton 12k direk 12k naniwanın muadili gibi görünse de aslında 8k naniwanın muadili. Bu sadece bir örnek. O yüzden taşın kesin kum derecesi hakkında emin olmak istiyorsak aşındırıcısının mikron çap değerlerine bakmamız gerekiyor.

Senin de dediğin gibi açı ve ağzın et kalınlığı nihai keskinlikte en kuvvetli etkenler. Bir bıçağın ustura kadar keskin olması mümkün olmuyor, zaten olması da gerekmiyor çünkü amaçları farklı. Ha bıçakta yüksek keskinlik isteniyorsa 3 önemli şeye dikkat edilmeli.

1. dövme çelik ince profilli japon bıçağı olmalı
2. En az 62rc sertliğinde olmalı, ne kadar fazla, o kadar yüksek nihai keskinlik
3. karbon çeliği olmalı

bu kriterlere uyan bir bıçakla ustura kadar temiz olmasada tıraş olabilirsiniz. Ama gerek yok amaç sebze, et vs kesmek.
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#22
YAZAN: @porsuk 18.09.2012

Taşlar doğal ve sentetik olmak üzere iki çeşittir. Sizin saydıklarınız farklı taşların isimleri. İyi tıraş eden bir ustura yeni körelmeye başlamışsa sadece ince bir taşla eski keskinliğine kolayca kavuşturulabilir.

Fakat ustura kötü durumdaysa varsa ucundaki problemleri düzleyip sonra da ağzını düzeltmek-ayarlamak gerekir ki bu işlem için daha fazla talaş kaldırmak gerekir yani ince taşlarla çooook uzun sürer.

Ağız düzgün olmadan bıçağın ucu ne kadar düzgün olursa olsun iyi kesmez. Yani öncelikle kesici ağızın tıraş etmeye uygun olan açıda olması gerekir. Bunun için kalından inceye doğru bir kaç taşla bilenir.

Kotikul tek başına usturayı baştan sona bileyebilen bir doğal taştır. Bu taşın üzerinde başka bir taşla çamur oluşturulur yavaş yavaş inceltilerek bilenir.
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#23
YAZAN: @taskind 21/11/2017, Saat: 23:50

Çelik usturanın tıraşı, jiletin tıraşına benzemez, his olarak çok farklıdırlar, bu tabi ki normaldir, yapı olarak birbirine benzemez.

Bazı insan birini diğerine göre daha fazla beğenir ve tercih eder bunlar hissiyat ile alakalı olan subjektif tercihlerdir. Ancak, usturanız çekme yapıyor veya geride alınmamış sakal bırakıyorsa bu subjektif birşey değildir, Usturanızın ağzında problem vardır.

Yada jiletle tek perdahta ulaştığınız temiz cilte çelik usturada 5 perdahta ulaşabiliyorsanız bu da subjektif değildir ya tıraş olma metodunuz yanlıştır veya yine usturanızın ağzı istenilen veya sizin sakalınıza uygun olan keskinlikte değildir.


Ben jiletin hissini sevmiyorum usturanın verdiği his daha hoşuma gidiyor Ustura ile jileti kıyaslamayı geçtim.her ustura da aynı hissi vermez ( iç bükey ustura kama usturayla farklıdır, çelikten dolayı farklıdır, imalatta gösterilen özenden kaynaklı farklıdır , bileme yapılan taşın grit derecesinden veya taşın cinsinden dolayı bile fark gösterir, nihayetinde her bir ustura farklıdır.

Bu yüzden jiletli ile çelik usturayı kıyaslamak ikisi de tatlı ihtiyacımızı gideriyor diye bal ile reçeli kıyaslamak gibidir bence
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#24
YAZAN: @ArdıçKatranı 22.11.2017

Teknik deyince, ilk çelik ustura tıraşımda süpürme ile boynu biraz fazla kazıdığımdan tıraş sonrası tahriş ve yanma vardı. Dün akşam @Kubilay üstadın şu videosundaki tekniğini denedim -

usturada slant action mı denir, süpürme yerine dilimleme hareketi mi denir, döner doğrama mı denir bilemedim ancak sonuç inanılmaz fark ediyor.

Çok hızlı ve temiz kesiyor, ancak biraz tehlikeli, 2 kez epitel dokuya girer gibi hissedip durdum.
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#25
YAZAN: @Taskind 22/11/2017, Saat: 12:29

Ertan'ın videoda uyguladığı tıraş tekniği , usturaya yeni başlayan arkadaşlar için uygun bir teknik değil baştan bunu söyleyeyim, sonra ağlamaca, yara için bant aramaca olmasın.

usturanın tekniği derken kastedilen, bu videodaki gibi kaydırmalı tıraş veya bazı videolardaki, baştan tutup aşağıya kadar tek hamlede çekmek falan değildir, bunlar işin varyasyonlarıdır.

Kişinin sakalının yapısına, çıkış yönüne, yüzünün kıvrımlarına göre değişebilecek keyfi uygulamalardır. İşin temeli, usturaynın yüz ile yaptığı açıyı doğru ayarlamak, çelik usturanın jiletliden ayrılan en önemli kısmı olan bıçak kısmının uzunluğundan kaynaklanan sorunlara dikkat ederek tıraş etmek. ( önü ile tıraş ederken arka kısmı kulağı, yanağı ısırabilir ) ve bastırmadan hafif geçişle tıraş olmak...

Geriye kalan işler hepsi bu temelin üstüne kurgulanabilecek işin sonraki kısmıdır. Buz patenindeki artistik patinaj kısmı gibi 3lü saltoları falan sonra denemek lazım önce zorunlu hareketler de yoğunlaşın derim.
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#26
YAZAN: @rewolwer_ 23/11/2017, Saat: 05:27

Bu konuyla ilgili bende birkaç şey karalamak isterim, uzun zamandan beri jiletli usturayla tıraş oluyorum ayrıca elimde ern 6/8 lik ustura var, çelik ustura ile jiletli usturanın karakterleri çok farklıdır, jiletli usturada baskı yapıp tıraş olursanız hapı yutarsınız, kaliteli jilet, sıfır baskı ve doğru açıyla çok harika tıraşlar çıkarabilirsiniz, ama çelik ustura öyle değil sürekli usturanın keskinliğinden emin olmak zorundasınız,

keskinlik standardını sağlayamadığınız sürece olacağınız tıraş size eziyet olur, çelik usturanın hissi tıraş esnasında ve sonrasında gerçekten çok iyidir, çelik ustura tahrişe meyilli değildir,

jiletli ustura gibi sıfır baskı ile değil de biraz baskı yaparak tıraş olunması gerekir, tersten sinek kaydı tıraşlarda çelik ustura daha başarılıdır,

çelik usturayla olduğunuz tüm tıraşları mükemmel çıkarmak her babayiğidin harcı değildir, taşlama, bileme, kayışlama gibi konularda tecrübeli olmanız gerekir, eliniz jiletli usturaya alışıksa çelik usturada çuvallamak gayet normal bir durum,

her iki usturanın da kendine göre avantajları ve dezavantajları var, kısacası örnek vermek gerekirse jiletli ustura Nissan GTR ise çelik ustura Bugatti Veyrondur.
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#27
YAZAN: @dikdik_s 28/11/2017, Saat: 11:23

Ustura acemisinden acemilere oneriler,

*Kucuk yerler ile calısın, cildi gerin, bizim DE deki buffing gibi kısa cekisler yapın.

*Ustura ya alısırken ilk denemeleri sadece yanaklarda WTG kısa cekislerle yapın, geri galan tırası normal alısık oldugunuz DE/Shavette ile bitirebilirsiniz.

(elinizin usturaya alısması, ilk baslarda yasadıgınız gerginligi atmak icin kucuk denemeler gibi dusunun)

*Preshave krem yada ozellikle preshave yag kullanmanız, ustura kullanımı sırasında size biraz guven ve kolaylık saglayacaktır tavsiye ederim.

*Oyle kaydırarak falan kesim sitillerine aman diyim, ehliyeti almadan drift videolarını seyretmeye benzer. Seyredin ama denemeyin.

*The stallion vardı, bayadır takip etmiyorum ama Antony Espezito idi ismi sanırım, guzel ustura tırası videoları vardı, tavsiye ederim.

*Daha once bileme tecrubeniz yoksa, kayısınız yoksa acele etmeyin kullanmayın. Usturanızı taskın ustad gibi birisine yollayabilirseniz biletin ve bir kayıs alın. Bileme vs. islerine girmenizi onermem.

Bilincsizce yapılan bileme yarardan cok zarar verir, acılmıs agzı bozabilirsiniz. Siz kayıslamayı yaparsınız.

*Stres yapmayın, acın arkada bir muzik, zevk almaya bakın.
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#28
YAZAN: @onur98 05/04/2019, Saat: 12:04

Ama daha önemli bir şey söylemek istiyorum.

Tecrübeli bir bileyici değilseniz, aşağısını okumanıza gerek yok ama değilseniz aşağıdaki bilmenizde fayda var.

Her ne kadar ustura bilemek astrofizik gibi bir konu olmasa da, bileme hakkında yeterli tecrübeye sahip değilseniz kotikül acemi bileyiciye saç baş yoldurur.
Youtube daki 10 kere şöyle sürt, 20 kere böyle sürt, yok sula 100 kere geç cillop gibi oldu videoları sizi aldatmasın.

Eğer halihazırda ağzı iyi, tıraş olduğunuz bir usturanız varsa alın Naniwa 8k ve üzeri bir taş, bu sizi uzun uzun seneler götürür.

Özetle, kotikül veya doğal taş öğrenme süreci nispeten uzun bir süreçtir. Taşların geribildirimini (kesme hızını, baskı ve çamur yoğunluğunu) usturanın ağzına ne ölçüde yansıttığını anlamaktan geçer.
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#29
YAZAN: @linguist 02/08/2012, Saat: 02:02

kotikullerin hepsi hemen hemen ayni kalitede ama istanbulda elden almak lazim cunku bout oldugu icin sekil onemli.
6x7=42cm kare yerine 12x2=24cm kareyi kullanmak daha kolaydir ama kisiden kisiye degisir.

ornek bilemeyi genelde tasi elimde tutarak yapiyorum ve 10x5 cm tasi bazen enlemesine kullaniyorum 3 cm surtmek yetebiliyor bevel esit olsun diye. ya da 14*6*2cm tasin 2cmlik yan yuzeyini kayislama hizinda kullanirken daha rahat ediyorum.

not: kucuk taslarda ayni keskinligi veriyor butce sinirliysa ya da benim gibi elde bileme yapiyorsaniz hafif taslar daha kullanisli oluyor.

///
bu konu cok tartisilmis. arkansas ve turingenlerde bu bariz goruluyor ama kotikullerin stratalari daha farkli bir gidisat gosteriyor toplam 13-14 damar var damarlar diklemesine derine inerken bir noktadan sonra kivrilarak tekrar yukari yoneliyor ve stratalarin olusma zamani hepsinde 480 milyon yil. dolayisiyla bir damarin kaliteli olup onceden cikarilip bitirilmesi soz konusu degil. yapilan calismalarda da sonuclar bu yonde. aradaki farklar cok ufak.

bazilari ise eski kotikullerde garnet orani %65 e kadar cikiyor (olcme yapildigina dair belge yok) bu yuzden kaliteli oldugu iddiasinda bulunmuslar ama garnet oraninin fazla olmasi sadece hizini belirler kanisina varmislar.

hatirlarsan vintage kotikul hakkinda sana danismistim. bence vintage olanlarin iyi izlenimi vermesi berberler tarafindan yillarca laplanmadan touchup yapilarak kullanilmasi sonucu yuzeyinin maksimum puruzluge ulasmasi yuzunden. gerci bu tartisilabilir ama benim de kanaatim eski ile yeni cikarilmis kotikuller arasinda cok fark olmadigi yonunde.
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#30
YAZAN: @Lord Sparhawk 03/08/2012, Saat: 02:10

(02/08/2012, Saat: 13:24)linguist Adlı Kullanıcıdan Alıntı:

bu konu cok tartisilmis. arkansas ve turingenlerde bu bariz goruluyor ama kotikullerin stratalari daha farkli bir gidisat gosteriyor toplam 13-14 damar var damarlar diklemesine derine inerken bir noktadan sonra kivrilarak tekrar yukari yoneliyor ve stratalarin olusma zamani hepsinde 480 milyon yil. dolayisiyla bir damarin kaliteli olup onceden cikarilip bitirilmesi soz konusu degil. yapilan calismalarda da sonuclar bu yonde. aradaki farklar cok ufak.

bazilari ise eski kotikullerde garnet orani %65 e kadar cikiyor (olcme yapildigina dair belge yok) bu yuzden kaliteli oldugu iddiasinda bulunmuslar ama garnet oraninin fazla olmasi sadece hizini belirler kanisina varmislar.

hatirlarsan vintage kotikul hakkinda sana danismistim. bence vintage olanlarin iyi izlenimi vermesi berberler tarafindan yillarca laplanmadan touchup yapilarak kullanilmasi sonucu yuzeyinin maksimum puruzluge ulasmasi yuzunden. gerci bu tartisilabilir ama benim de kanaatim eski ile yeni cikarilmis kotikuller arasinda cok fark olmadigi yonunde.

komşum forum yazılanlarına bakarak karar verme. Sana iki farklı koti gösteririm biri yeni biri eski, ulaştırdıkları sonuç farkını görünce ağzın açık kalır. Bir damarın daha kaliteli olması durumu var,damarın belirli bir kısmının daha kaliteli olması var, ve eskiden çıkan taşlar bugün pek çıkmıyor. Bugün 1. sınıf diye satılan taşlar en iyi ihtimalle 2. sınıf taşlar. Profesyonel bileme yapanlara bakın hepsinde en az bir antika kotikül bulunur.
Pek çok çeşit koti arasında deneyler yaptıkça ileride bana hak verirsin.

Granat oranı ile sonuç kalitesi doğrudan ilintili değil, hızla alakalı.

Bunun dışında laplanmadan uzun süre kullanıldığı için maksimum pürüzsüzleşmesinden olabilir demişsin. Söyle söyleyeyim kotikül o kadar sert bir taş değil. Her bilenme esnasında yüzeyini yeniliyor zaten. Granat kristalleri bileme anında yuvalarından kopup taş ve metal arasında yuvarlanarak bileme yapıyorlar. Bu taşa her bir metal cisim sürdüğünüzde yineleniyor. O çıkan granat kristalleri kullanıldıkça ufalıyorlar, yerlerine tıpkı köpüekbalığının kopan dişlerine arkadan yenilerinin çıkması gibi yüzyden yeni taze granat kristalleri ortaya çıkıyor, ki bu zaten hemen hemen tüm sulu bileme taşlarının karakteri.

Ayrıca yeni temizleyip, düzlediğim antika bir kotikül'ün modern bir versiyonuna göre çok çok daha iyi sonuçlar verdiğini pek çok kez gördüm. Zaten dikkat edin bu taşlarla yakından ilgili olanların çok taşı ve belirli favorileri vardır. Sürekli alıp satıp takas ederek taş sirkülasyonunu devam ettirirler ama hiç ellerinden çıkarmadıkları belirli taşları vardır ki bu da taşlar arasındaki ciddi farklar olduğuna bir örnektir.

2 tane king 1k su taşı birebir aynı performanstadır, ki zaten sentetik taşların en büyük olayı bu tutarlılıklarıdır. Neyse odur, her taşta aynıdır. Doğal taşlar ise aynı ahşap malzeme gibidir, biri birine uymaz ki bu da onları özel kılar. Her bir taşı ayrı ayrı denemek, incelemek ve değerlendirmek gerekir.

Aldığınız bir kotikül hızlı, biri yavaş bileme, biri daha iyi, biri daha vasat bileme yapabilir. Biri klasik kotikül konforunda ağız verirken kimi daha keskin gevrek bir ağız verebilir. Şans işi. Yani bir tane kotikül aldım olayı bitirdim olayhı profesyonel anlamda geçerli değil. Amatör kullanıcılar içinse 8k ve üzeri herhangi bir taş'da tatminkar tıraşları vermeye başlamada makul bir adım zaten.
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Ankara da çelik ustura biletme taka 0 1,194 14/06/2023, Saat: 00:14
Son Yorum: taka
  Eikaso Ustura yigit 6 3,841 13/03/2023, Saat: 16:53
Son Yorum: Don Quijote
  Jhon nowill ustura Eren43 1 1,475 25/01/2023, Saat: 22:41
Son Yorum: Eren43
  ÇELİK USTURA SETİ YARDIM Thunder 2 2,015 25/12/2022, Saat: 05:15
Son Yorum: Thunder
Thumbs Up Favori Ustura Sıralaması rewolwer_ 25 14,887 19/12/2022, Saat: 17:59
Son Yorum: habaz
  Çelik ustura tavsiyesi dnzahmetdnz 7 3,866 18/09/2022, Saat: 15:14
Son Yorum: Lord Sparhawk
  İlk Kez Ustura Seti Alacak Olanlara Tavsiyeler ohtararan 76 96,747 02/09/2022, Saat: 21:01
Son Yorum: Lord Sparhawk
  Çelik Ustura Bükeyliği HK. trustalt 4 2,459 16/08/2022, Saat: 14:10
Son Yorum: trustalt
  Çelik Ustura Nasıl Bilenir (Videolu Anlatım) rewolwer_ 51 28,107 11/08/2022, Saat: 12:45
Son Yorum: trustalt
  Çelik Ustura Seti Tavsiyesi ArdaSeremet 5 2,830 10/08/2022, Saat: 21:24
Son Yorum: ArdaSeremet

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: