Çelik Ustura Bileme ve Ağız Açma Teknikleri(Ustalardan Tavsiyeler)
#41
YAZAN: @Lord Sparhawk

27/11/2014, Saat: 11:07
Haircraft önerilen markalardan değildir. İyi ağız aldığını söylediğimiz ustura markalarını forumda yazmıştık bir dahaki ustura tercihlerinize onları göz önünde bulundurun.

İkincisi hht testlerinin hiçbir geçerliliği yoktur. Sentetik testlerdir ve yapay bilgi verirler. Ağızdaki mikro kılağı hht5 verebilir misal, siz çok keskin oldu zennedersiniz usturanız, tıraşta bir yanağınız bittiğinde usturanız aniden körelir. Ya da hh5 verir ama tıraş son derece konforsuzdur vs gibi. Honlamanın gerçek testi tıraş testi'dir Kafanızı takmayın hht masalına. Ben yeterli sertlikte herhangi bir materyali hht 3 seviyesine getirebilirim. Dandik teneke mutfak bıçaklarını hht 4 seviyesine getirebilirim. Victorinox çakılar kolayca hh4 oluyor. Bu düzgün tıraş verebilecekleri anlamına gelmez.

Tıraş olurken -eliniz usturaya alışkınsa- ustura sizi rahatsız etmeden rahatça kesim yapıyorsa o ustura tıraşa uygundur.

Tıraş ederken yüzünüzde rahatça kayıyorsa ve ikinci perdeye pek de birşey bırakmıyorsa ustura iyi derecede keskindir.

Tıraş ederken sanki kesmiyormuş gibi su gibi akıp gidiyorsa ve elinizi yüzünüze götürdüğünüzde hiç bir sakal tanesi bırakmadan mermer gibi tertemiz almışsa o ustura olabilecek en iyi seviyededir. Her taş bu verimi veremez, her ustura bu ağzı alamaz. Ben açıkcası şimdiye kadar 4-5 usturada bu kadar iyi ağız alma yetisi gördüm.


Usturanın çeliği çok iyi olsada onu doğru taşla kombine etmek gerek. Bazı çelikler yumuşak ağız veren taşları sever kotikül gibi. Bazıları ise gevrek ağız veren taşları sever sert doğal taşlar gibi.


Yani öyle herhangi bir usturayı alıp, herhangi bir taşla honlayıp herhangi bir macunlu masatla yada kayışla hep aynı ideal performansı alacağını zanneden büyük yanılgıda olur. Usturaları aynı çakılar gibi düşünün. Hepsinin farklı karakteri, farklı çeliği vardır. Bileme konusu da bitmeyen bir denemeler, başarılar ve başarısızlıklar söz konusudur. Siz piştikçe adamına göre şerbet verir gibi çeliğine göre taş verirsiniz.
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#42
YAZAN: @habaz

14/02/2020, Saat: 17:39
Arkadaşlar Coticule'de zımpara ile çamur oluşturmayı tavsiye etmiyorum ben.

Çünkü zımpara kağıdına yapıştırılan aşındırıcı parçacıklar kolayca ayrılabiliyor.

Bir tanesi bile Coticule çamurunun içine karışsa usturanın ağzını mahveder. Superstone'ları bilmiyorum ama burada kural kullanılacak malzemenin Coticule çamurunun içine parça dökmemesi olmalı. Örneğin 600-1000 gritlik kullanılmış ve hatta yıpranmış bir elmas taş kullanılabilir.

Fakat yenisi kullanılmamalı çünkü onlardan da parça kopabiliyor. Bu işin ideali çamuru başka bir coticule taş ile oluşturmak
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#43
YAZAN: @habaz

14/02/2020, Saat: 17:50 (Son Düzenleme: 14/02/2020, Saat: 18:02, Düzenleyen: habaz.)
(14/02/2020, Saat: 17:41)manuple Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
Haldun bey bu bilgiyi verdiğiniz iyi oldu.
Elimde aşağıdaki GGS var, onunla pasta oluştursak olur mu?

https://www.mutfakkitap.com/ggs-bicak-bileme-tasi

Bu taşı bilmiyorum. Bileme yaparken taştan parçacık kopuyorsa yani kendisi de çamur oluşturuyorsa bence riske girmeyin. Aklıma mermer veya granit parçası olur mu diye geliyor ama denemedim.

Bir soru da Coticule taşını çamursuz kullanabilir miyiz di. Coticule taşının sadece su ile kullanımındaki grit değeri yaklaşık 8000. Sadece 1000 gritlik bir taşla ağzı açılmış bir usturayı bu şekilde bileyemezsiniz. Colticule de yoğun kıvanlı çamurla bileme yaparsanız grit değeri 3000 civarında. Bu şekilde başlayıp çamuru yavaş yavaş sulandırarak 8000 grit değerine kademeli olarak çıkmanız lazım. Ama usturanın sadece ağzını tazeleyecekseniz Coticule taşını sadece su ile kullanabilirsiniz.

Bir de ustura bileyecek arkadaşlara mutlaka en az 60 kez veya ideali 100 kez büyüten bir mercek (lup) edinmeleri olacak. Yoksa gözü kapalı yolda yürümek gibi birşey olur. Aliexpress'de çok uygun fiyata bulabilirler. Ben şunu kullanıyorum oldukça başarılı
https://www.aliexpress.com/item/32839833...233325%235
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#44
YAZAN: @rewolwer_ 03/01/2020, Saat: 11:55

Çelik Ustura

1- Bana göre de tıraşın nirvanasıdır, plastik ve metal kaşık arasındaki fark gibidir, kendi bilediğiniz usturayla tıraş olmak farklı bir durum, ilk alımda maliyetli olsa da sonrasında telafi eder bunu.

2- Yıllardan beri sadece çelik usturayla tıraş oluyorum, cildime çok iyi geliyor ve hiç tahriş yaşatmıyor, tahriş olmadığı için cilt daha parlak ve sağlıklı görünüyor, jiletler de durum böyle değil malesef, jiletler çok keskın olduğu için cildi yoruyor.

3-çelik usturalar cilde daha az dalma eğilimindedir, bu bakımdan jiletli usturaya göre daha güvenlidir,

4- ilk etapta kaliteli çeliği olan iyi bilenmiş bir ustura ve iş görebilecek 1 adet kayış (strop) alarak deneyimleyebilirsiniz.

5- El becerinizi (sağ, sol el kullanımı) geliştirme açısından jiletli ustura ile birlikte konforlu jilet kombinasyonu (sedef, ali bıyıklı ustura ve yeşil astra jilet gibi) yaparak tıraş olmanızı ve daha sonra çelik ustura alımı yapmanızı tavsiye ederim. Çelik usturalarda çelik kalitesi ve yapısı en belirleyici özelliğidir.
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#45
YAZAN: @dikdik_s

04/01/2020, Saat: 02:36 (Son Düzenleme: 04/01/2020, Saat: 19:08, Düzenleyen: dikdik_s.)
Degerli komsularım guzel cevaplar vermisler.
Sahsi dusuncelerimi kısaca paylasmak istedim.

1- Geleneksel tıraşta ustura gelinebilecek en son basamak mıdır yoksa kendi içinde, farklı kulvarlarda yarışan 2 ayrı konumudur ?
Bence bir baslangıc veya ust level yoktur. Hersey tecrube ile sabittir. İster DE ister ustura olsun, emek ve zaman verirseniz bir sekil vucut ve zihin kendi yontemini bulur ve ona gore alısır. İnat et istedigin usturayı kullanırsın, inat et istedigin makinayı veya jileti kullanırsın.

2- DE gibi nispeten daha risksiz bir yöntem varken niçin ustura gibi karşıdan göz korkutan bir tıraş yöntemi ?
Bence nostalji ve o klasik rituel zevki. Sonucta amac tıras olmak ise mach 3 lede kesersin o sakalı ama, inan aynı zevk ve hissiyat yok ayrıca cildinize bakım ve saglık olarakta farkları var. Ustura icin konusuyorsak isin ozunde hani klasik bir araba ile dolasmak gibi dusun, onun zevkini yeni bir arac belki vermez senin icin. Tercih zevk meselesi. Ama su da var, ustura jilete gore nispeten kalın oldugu icin batık vs. riski daha azdır.

3- Usturalar kendi içinde ayrılıyorlar. Çelik ustura ve jiletli ustura diye. Çelik usturalar bana daha az tehlikeli gibi geldi doğrumu düşünüyorum?
Sahsen kesinlikle oyle dusunuyorum, DE jiletli usturalara hic sıcak bakmadım ama Feather gibi yeni tarz shavetteler kullandıkları kalın jiletler yuzunden ve bazılarının ucundaki ozel acı tasarımından dolayı daha farklı, guvenilir ve celik ustura hissiyatına daha yakın. Yakın diyorum aynı degil. O sakalı keserken ki cınlaması bile cok farklı celik usturanın.

4- Usturalara merak salan birinin, en tehlikesiz ve en ekonomik yol ile bunu deneyimlemesi için hangi ekipmanlara sahip olması gerekiyor ?
Gercek ustura zevkini ekonomik sekilde yasamak icin 2ci el veya cin malı gold dolar tarzı usturalar gibi cesitli yontemler var, ama bunun yanında kayısı, bilemesi vs. derken sorumluluk altına girilen turlu dıs masraf kalemleri var. İyi bir usturanın uc tutması ile ucuz cin malının uc tutması cok ayrı gibi mevzular var. Celik ustura isi uzun vadede ekonomik, ama kısa vadede masraflı bir is. Ama sizi usturalar cekiyorsa, satılık bolumumuzde mutlaka guzel urunler bulursunuz zaman icinde.

5- Ustura ile tıraşa karar verme aşamasından sonraki aşamada, DE gibi çeşitli seviyelerde mi ilerlemek lazım yoksa çelik usturaya karar verip, bütçenin elverdiği en iyi ( bu kavramıda merak ediyorum, çelik usturalarda sınıflandırma neye göre yapılıyor ? ) usturayı mı almak lazım ?
O sizin tercihiniz ben once sorunsuz guvenli guzel bir DE oneririm, ama 89, ama 34 veya cinden bir future clone gibi(gecenin bu vakti aklıma ilk gelenler affınıza sıgınarak, yoksa secenek cok) Ama siz bakınca sizi ceken ustura veya ustura turevleri ise, size tavsiyem kai veya feather shavettelerin clonu unu soylemeniz, impa veya razorus dan orjinal feather jileti alarak kullanmanız. Boylece merakınızı nispeten ekonomik sekilde gidermeniz. Hosunuza gider eliniz alısırsa ister orjinal bir feather 50mm shavett ile veya guzel bir bir celik ustura ile ileride devam etmeniz.
https://www.aliexpress.com/item/33029903...b201603_55

https://www.aliexpress.com/item/40003324...b201603_55

Ama bu sorulardan anladıgım kurt bir kere iceri dusmus, sanki bu isin sonu yemisim ekonomisini alacam ya bir tane laflarıyla beraber yeni veya ikinci el bir Dovo, Thiers-Issard, Boker, J.A. Henckels gibi bir celikle bitecek gibi duruyor. Smile

Ne kullanırsanız kullanın, uff gene uzamıs şu sakal demeden, muziginizi acıp zevke mutlulukla tıras oldugunuz surece her yol mubah. O noktaya gelene kadar aklınıza takılan baska sorular icin, degerli komsularımız burada karsılıksız yardımcı olmaya calısır. Foruma katkı saglayan bu guzel sorular icin ayrıca tesekkurler.
Saygılar.
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#46
YAZAN: @rewolwer_

09/02/2020, Saat: 14:54
(09/02/2020, Saat: 13:33)Stiladam Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
Arkadaşlar selamlar. Forumu uzun süredir takip ediyorum. Bu sayede 3 adet celik ustura edindim. Ayrıca bir adet coticule, girit tasi ve masatım var. Usturularimi kendim bileyliyorum ve traş oluyorum. Ama celik ustura traşını jiletli ustura gibi rahat olamiyorum. Sanki sakalimi cekistiyor gibi jiletli usturya gore. Forumdaki bazi yorumlarda celik usturaninda jiletli ustura gibi akip gitmesi gerekir tarzinda görüşler var. Acaba bileylemede mi sıkıntı yaşıyorum.

Dediğim gibi 3 adet usturam var. Solingen, filarmonica, shfeild. Bu konuda yorumlarınızı ve yardim edebilecek arkadaşlar varsa yardimlarinizi bekliyorum. Teşekkürler.

Üstadım çelik ustura ile jiletli ustura karakter olarak çok farklıdır, çelik usturayı çok iyi bilediğinizi varsayarsak yinede jiletli ustura gibi dalma tahriş etme eğilimde olmaz, jiletli ustura baskıyı hiç kabul etmezken çelik usturada biraz baskı yapmak gerekir,

kullandığınız usturanın çeliği, kullanılan ekipman ve bileme becerisi de bu durumu çok etkiler, çelik ustura ile tıraş olurken kör bir jiletle tıraş oluyormuş gibi hissediyorsanız bileme yaparken bir yerde hata yapıyorsunuz demektir.
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#47
YAZAN: @taskind

09/02/2020, Saat: 21:51
1 yıl önce youtube de The Japan Stone da bu kapton tape i duymuştum. O zaman aradım epey pahalıydı. Şimdi fiyatları çok uygun. Elektrik bandına göre kullanımda üstünlükleri varmı ne söyleyebilirsin. Bir de tüm arkadaşlara bilgi ve öneri olarak şunu belirtmek isterim.

Ustura bilemede Naniwa şirketinin süperstone ve Chosera modelleri tercih ediliyor genelde .

Nanivanın süper stoneları daha yumuşak taşlar olduğu için ağız açmada Naniwa chosera 1000 griti kullanmanızı önemle öneririm. İnanılmaz farkediyor gerçekten, ancak iş parlatmaya geldimi choseranın son taşı olan 10.000 grit süperstone 8000 grit kadar iyi parlatma yapamıyor.

chosera serisinin yeni adı Naniwa professionel stone olarak değiştiğinden bazı sitelerde farklı farklı kullanılabiliyor. Senin aldığın 2cm lik taşlar ile 1 cm lik taşların tek farkı kullanım ömürleri ve fiyatı.
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#48
YAZAN: @Lord SparHawk 10/02/2020, Saat: 11:45

(10/02/2020, Saat: 10:31)Delidumrul Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
@rewolver_ emeğine sağlık başlangıç videosu gibi olmuş, sanırım devamı gelecek gibi
Diğer taraftan @taskind üstadın açıklamasındaki bilgileri ne zamandır merak ediyordum epey araştırmış ama bunların ayrımına dair bilgi bulamamıştım teşekkür ederim kendisine.

Birde bu bileme seti genelde 1-5-8-12 şeklinde tercih ediliyor 1000 grid çok fazla gelmiyormu, ağız açmak için 2000 grid olsa olmazmı ? hani sanki 1000 grid taşa usturayı sürtsem usturada ağız burun dağıtırım gibi bir hisse kapılıyorum nedense.

Rolleyes Komşum usturada 800-1000 kum yeni ağız açmak için idealdir. 2000 fazla ince kalıyor.
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#49
YAZAN: @rewolwer_

10/02/2020, Saat: 15:16
@Delidumrul üstadım naniwanın 1000 grit taşı çok ince aslında, diğer bir çok taşın 3000 grit taşı gibi, 2000 grit taşta olur lakin daha fazla uğraştırır.

@manuple üstadım sorduğunuz sorulara gelecek olursak;

1- Videoda yer alan görüntüde işlem yapmadan önce bileme yapacak taşın hazırlanması için başka bir taş ile işleme hazır getirme durumu Coticule(Vintage) için de geçerli midir?
Cevap 1- Bence geçerlidir üstadım, taşlarla alakalı olmayan diğer malzemelerin hepsi ortak kullanılıyor.

2- Sizin tabirinizle kapalı olan taşı ağız açmaya veya çalışmaya hazır hale getirme işlemi için kullandığınız özel taşın yerine zımpara kağıdı(en ince kumlu) kullanılabilir mi?
Cevap 2- 800 grit bence ideal üstadım,lakin zımparayı elle atacaksanız olmaz, çünkü yüzeyin düzlüğünü bozabilirsiniz, lakin düz bir malzemeye zamparayı yapıştırıp kullanabilirsiniz.

3- Coticule'nin mermerimsi tarafı bileyleme yapmak için kullanılıyor. Altında yer alan siyah kısmı ağız açma amacıyla kullanılıyor mu veya kullanılabilir mi?

Cevap 3- Üstadım inanın coticule ile hiçbir tecrübem yok, @habaz üstad sanırım coticule kullanıyor, size yardımcı olacağını düşünüyorum.
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla
#50
YAZAN: @habaz 10/02/2020, Saat: 15:47

(10/02/2020, Saat: 15:25)manuple Adlı Kullanıcıdan Alıntı:

Coticule kullanmak bazı üstatların tabiriyle kimilerine "Saç baş yoldurur" olsa da bazı nedenlerden dolayı kullanmak istiyorum.
Bakalım @habaz Usta ne diyecek.

Komşum iki tür Coticule taşı var. Biri ocaktan çıkarıldığında bir tarafı siyah bir tarafı sarı olanlar. Bunların siyah tarafı mavi coticule olarak adladırılıyor. Grit değeri sarı tarafa eşdeğer fakat aşındırma hızı yavaş. Bu tarafını da ustura bilemede kullanan var. Diğer tip taş ise ocaktan sadece sarı olarak çıkıyor, bunlara sonradan kırılmasın diye dayanıklılık sağlaması için siyah bir tabaka yapıştırılıyor. Bu siyah tabaka bileme amaçlı kullanılamıyor genelde. Ama istisnalar da var. Bazen bu yapıştırılan tabaka daha düşük grit değerinde bir taştan seçiliyor ve taş iki kademeli bilemede kullanılıyor. Deneyip görmeniz lazım.

Coticule ile bilemeyi öğrenmek biraz zaman ve çaba gerektiriyor ama sonuç genelde memnun edici oluyor. Kolay gelsin şimdiden
__________________________________________

E n v i r o n m e n t a l i s t

Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Ankara da çelik ustura biletme taka 0 1,194 14/06/2023, Saat: 00:14
Son Yorum: taka
  Eikaso Ustura yigit 6 3,841 13/03/2023, Saat: 16:53
Son Yorum: Don Quijote
  Jhon nowill ustura Eren43 1 1,475 25/01/2023, Saat: 22:41
Son Yorum: Eren43
  ÇELİK USTURA SETİ YARDIM Thunder 2 2,015 25/12/2022, Saat: 05:15
Son Yorum: Thunder
Thumbs Up Favori Ustura Sıralaması rewolwer_ 25 14,882 19/12/2022, Saat: 17:59
Son Yorum: habaz
  Çelik ustura tavsiyesi dnzahmetdnz 7 3,865 18/09/2022, Saat: 15:14
Son Yorum: Lord Sparhawk
  İlk Kez Ustura Seti Alacak Olanlara Tavsiyeler ohtararan 76 96,738 02/09/2022, Saat: 21:01
Son Yorum: Lord Sparhawk
  Çelik Ustura Bükeyliği HK. trustalt 4 2,458 16/08/2022, Saat: 14:10
Son Yorum: trustalt
  Çelik Ustura Nasıl Bilenir (Videolu Anlatım) rewolwer_ 51 28,095 11/08/2022, Saat: 12:45
Son Yorum: trustalt
  Çelik Ustura Seti Tavsiyesi ArdaSeremet 5 2,830 10/08/2022, Saat: 21:24
Son Yorum: ArdaSeremet

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: