Boş zamanlarımda forumdaki geçmiş konulara göz gezdiriyorum, konu sahibi dikdik lakaplı beyefendiyi tebrik ederim; ülkemizde yanlış / eksik bilinen ve çok önemsenmeyen tıpkı geleneksel tıraş benzeri bir konuyu oldukça zengin içerikle ele almış. Eskiden ayakkabı pahalı ve kıymeti bilinen bir ürün olduğundan bakımı yaygınca bilinirdi artık kullan-at çağında yaşadığımızdan bu kültür de kaybolmaya yüz tuttu.
Konuda belirtiği gibi eğer ayakkabılarını uzun vadede kullanan biri değilseniz herhangi bir hazır cilalı sünder ve başlığında süngeri olan şişede satılan boyalar işinizi görür. Eğer kaliteli marka ayakkabılarınız var ise uzun yıllar kullanabilirsiniz hatta good year welt (
https://ibb.co/vdx3BCS) gibi tekrar tekrar tabanı dikilebilir model ayakkabılarınız var ise iyi bakılmış ayakkabılar çocuklarınıza da kalabilir. Yapıştırılarak üretilmiş kaliteli bir deri ayakkabıda eğer deriye zarar verilmeden tabanı sökülebilirse benzeri şekilde ilave deri parçalarla elde dikiş yapılabilir ve good year welt 'e dönüştürülebilir ancak yapıştırıcıyı sökerken bağlı olduğu deri kuvvetle muhtemel yırtılacaktır. Allen Edmonds markasının isminin geçtiğini ilk defa bir Türk forum sitesinde gördüm, kremden ziyade kaliteli ve nispeten uygun fiyatlı ayakkabıları ile tanınan bir marka ve malesef yüksek meblalı ayakkabı veya başka ürünlerin amazon üzerinden dahi olsa yurtdışından Türkiye 'ye sipariş ile getirmenin artık kumar olduğunu düşünüyorum. Saphir ise fikrimce edinilebilenecek en kaliteli doğal içerikli bakım ve parlatma ürün gamına sahip bir marka, edinme imkanı olan herkese tavsiye ederim. Collonil ve Fiebing ise kullanıp memnun kaldığım diğer markalar. Bakım ve parlatma için ev yapımı doğal içerikli (saf; badem yağı + shea yağı + kakao yağı + doğal bal mumu) en sağlıklısı olacağını düşünüyorum. Bakım için neatsfoot, balık yağı veya mink oil gibi hayvan kaynaklı içerikler veya yukarıda yazdıklarım yanında saf! hindistancevizi, zeytin yağı, aspir gibi cildi besleyen bitki yağları saf olduğu ve rafta uzun üre beklemediği sürece kullanılabilir. Eğer kullandığınız bakım kreminde silikon yağı veya mineral yağ içeriği bulunuyor ise, bakımına devam etseniz dahi uzun vadede gözenekler tıkanacağı için deride kuruma ve çatlamalar olacaktır. Piyasada çok kaliteli yerli bir marka (ismini vermek istemiyorum) kolayca heryerde bulunabiliyor ancak 18 liraya satılan badem yağı kreminin ne ölçüde doğal içerikli olabileceğini kimyasal analizini yaptırmadıkça sadece tahmin edebiliyorum, dolayısıyla ayakabı bakımına cidde anlamda eğilen biri iseniz kendi doğal içerikli kreminizi yapmanız fikrimce en emin yöntem olacaktır.
dikdik beyin temizlik için yazdığı kısıma ufak bir eklemem olacak, yaşaması için deri içinde yağ muhteva etmektedir. Temizlik için sabun veya deterjan gibi yağları söken malzemelerden uzak durulmalıdır, deri temizliği için özel üretilen sabunlar dahi az miktar da olsa deri içeriğinde yağları sökmektedir. Önce fırçayla temizledikten sonra nemli bir bezle silip kurulamayı öneririm. Fırça'dan bahsederken, doğal at kılı fırça baştan sona temizlik ve parlatma için yeterli olsa da daha profesyonel yaklaşım için 3 tip fırça esas olarak kullanılmaktadır; domuz kılı fırça ayakkabının kaba temizliği için, at kılı fırça cila / krem sürülmesi sonrasında fazla olan cila / krem artıklarını yüzeyden temizlemek dolayısıyla parlamasını sağlamak için ve keçi/yak kılı fırçalar ise son parlaklığını sağlamak için kullanılır. (sırasıyla sert-orta sert - yumuşak fırça) dikdik beyin belirttiği kadife ile son işlemi uygulamak benzeri etkiyi yaratsada doğal kıl fırçaların sürtünmeden dolayı oluşturduğu ısı maksimum parlaklığı sağlıyor. Eğer açık ve koyu renkli ayakkabılarınız var ise ve fırçadaki pigment kalıntılarının ayakkabılarınızın rengini bozmasını istemiyorsanız mecburen iki ayrı fırça kullanmalı ve zaman zaman pamuklu bir kumaş üzerinde fırçalama yaparak fırça kılları üzerinde yapışmış pigment artıklarını temizlemelisiniz.
Bu arada kişisel zevkim olarak işyeri haricinde kullandığım deri ayakkabılarda zamanla oluşan patinayı korumak için boya yerine sadece bakım uyguluyorum.
Süet ayakkabılar için farklı temizlik yöntemi uygunlanmalıdır, temizliği oldukça zahmetli ve dayanıksız bir deri ürünü olan, göz zevkime hitap etmeyen süet ayakkabıyı maalesef sevemedim, belki günlük hayatta uzun süre araç kullanan sürücüler konfor için hafif süet malzemeden yapılmış mokasin ayakkabı tercih edebilir.
Ahşap ayakkabı kalıbı, mutlaka deri ayakkabının her kullanımından sonra ayakkabı içerisine konulup deriye nüfuz eden nemi emmesi için kullanılmalıdır, ayakkabının ömrünü uzatır ayrıca kötü koku oluşumu da azalır. Burada dikkat edilecek husus cilasız sedir ağacından yapılma bir ürün olmalıdır. Plastik ürünler sadece ayakkabının şeklini korur, tavsiye etmem. Deri ayakkabınızı bir gün kullandıktan sonra ertesi günü dinlendirmeye bırakmak kullanım ömrünü uzatacaktır. Ahşap kalıplar ise arada sırada balkon gibi alanlarda açık havada bırakılarak havalandırılmalıdır.
Her nekadar bakım yaparsak yapalım derinin elde edildiği hayvan cinsi, tabaklanma yöntemini bir kenara koyarak, deri ürünün kullanım ömrü ile doğrudan ilşikilidir. Çok narin olan koyun derisi ile inek derisinin arasında ciddi dayanım farkı vardır. İnek derisinden bir tık daha sağlam olan dana derisi dayanıklılığından dolayı daha çok tercih edilir ancak pahalıdır. Özellikle horween ve orjinal french calfskin ürünleri fikrimce efsanedir. At derisi ise yurtdışında oldukça popüler, inek derisine nazaran 4 kat daha fazla aşınma dayanımına sahiptir, eğer yurtdışına iş veya ziyaret amaçlı çıkarsanız gezdiğiniz dükkanlarda bütçeniz dahilinde ve belki indirimli ürünler arasında efsanevi shell cordovan veya en azından horween cxl / charles f. stead üretimi deriden yapılmış ayakkabı ile karşılaşırsanız düşünmeden almanızı öneririm. Bilinen markaların french / itallian calfskin ayakkabıları da harikadır, ucuz ürün gamı olan markalarda french / itallian calfskin yazıyor olsa bile muhtemelen kelime oyunu yapılmıştır, "made in italy" damgası basabilmek için italyada fabrika kuran çinli ayakkabıcı üreticileri bile türedi. Ülkemizde malesef çoğu ayakkabı üreticisi hakiki deri yazıp geçiyor detayını bilmiyoruz. Yerli ve elde dikiş ile kaliteli üretim yapan ancak deri malzemesinin cinsini, kaynağını, ithal olup olmadığını belirtmeye gerek görmeden 3000 lira bandından başlayarak satış yapan üreticilerimiz var, şahsen biraz daha ekleyip içeriği bilinen ithal bir markayı almayı tercih ederim.
Belirtmeliyim ki deri çok dayanıklı bir malzemedir, piyasadaki en ucuz kimsayal içerikli ürünlerle bile ayakkabınızın bakımını yapıyorsanız çok uzun yıllar size hizmet edecektir, yukarıdaki bütün yazdıklarıma karşın giriş seviyesi ithal kaliteli ayakkabılara bile kıyasla ucuz sayılabilecek piyasa ayakabılarımız için en ucuz ayakkabı bakım kremi ve cilası kullanmak fazlasıyla yeterlidir. Ayakkabı tabanı deriden daha önce işlevini yitireceğinden dolayı tabanı yapıştırma olan ayakkabılara saphir gibi kaliteli ürünlerle pahalı sayılacak bakım yapmak muhtemelen ölü yatırım olarak sonuçlanacaktır.
Son olarak hayranlıkla izlemiş olduğum bir videoyu paylaşmak isterim.
https://www.youtube.com/watch?v=2m_eI9WzxKU