13/03/2022, Saat: 12:31
Çeşitli Coticule Taşları Hakkında Bilgilendirme Ve Bileme Videosu Hakkında
|
13/03/2022, Saat: 13:10
@Sham kotiküller hakkında merak edilenlerle ilgili güzel bir video olmuş. Eline, diline ve ağzına sağlık.
Kotiküllerin hepsinin aynı keskinliği verebileceğini iddia eden Belçikalıların bu konuda doğru beyan vermedikleri tezinize yüzde yüz katılıyorum. Bu konuda SRP'de ve Coticule.be de eskiden yaptığın tartışmaların tamamını okudum. Ve hepsini çok farklı metodlar kullanarak test ettim. Bu metodlara sabun/köpük kullanımı, çok farklı viskozitelerde yağ kullanımı, sadece su kullanmak hatta kuru bileme vs dahil. Siz bunları zaten biliyorsunuz ancak okuyacak arkadaşlar için fikirlerimi paylaşmak istiyorum. Elimdeki mevcut kotiküllere dayanarak tek farkın hız olmadığını ve keskinlik anlamında da ciddi farklar olduğunu biliyorum ancak ince kesebilen Salm Rock, Barber's Special, Old Rock gibi markalarla satılmış kaliteli üst düzey kotikülleri bulabilmek çok zor. Gün geçtikçe değer kaybeden Türk lirası karşısında da inanılmaz pahalılar. Videoda bahsettiğin şekilde sentetik 1k sonrası direkt ince bir çamurla kotikülle veya hiç çamur oluşturmadan hızlı kesebilen bir kotikülle de sadece X strok kullanarak çok bileme yaptım. Hatta sıcağı sıcağına Chosera 1k sonrası Le Grelot biledim. Önce hızlı kesen ancak çok ince bir kenar üretemeyen daha kaba bir kotikülle, daha sonra daha ince kesen bir kotikülle bitirdim. Sadece X vuruşu ( X Strok) yapmanın ağzı homojen aşındırdığını ve ağız üzerindeki baskının yarım X (half x) veya dairesel (circle) metodlara göre daha tutarlı ve homojen bir kenar oluşturacağı fikrine %100 katılıyorum. Ben de bu şekilde çalışıyorum ve bunu öğrenmem de senin payın büyük. Düşük kaliteli/kaba veya yavaş kotiküller ve sentetik kotiküller için sadece X vuruşu yapmak taş kalitesinden dolayı biraz yavaş kalıyor. Çok uğraşmak lazım. Bir süre sonra bileyici yorulacağı için de vuruş kalitesi düşecek ve oluşacak kenarın da mükemmel bir kenar olabilme ihtimali azalacaktır. Bu noktada Belçikalıların bu kotikülleri satmak için türettikleri Dilicot/Unicot gibi çamuru incelterek ilerleme metodu veya sentetik 5k gibi bir taş sonrası çamur kullanmadan bitirmek haricinde başarılı bileme yapabilmek çok zor. Ve çok fazla vuruş yapmak gerekiyor. Bunun için de mikroskop altında X vuruşuyla yapılan bilemeye nazaran daha kötü bir kenar oluştursa da genelde yarım X vuruşu ( half X strok) ve dairesel vuruş (circle) kullanılıyor. Bu tarz düşük kaliteli taşlarla Belçikalıların metodlarıyla yapılan bileme sonrası usturanın ağzının ulaşabileceği maksimum keskinliğin sınırlarını zorlamadığı ve şahsım adına keyif vermediği aşikar. Üzerine varsa farklı bir final taşı olarak Escher, Thuringen gibi farklı bir taş veya kromoksit/pasta kullanımı gereksinimi oluyor ki tıraştan keyif alabileyim. Bu tarz kaba kesen üst düzey incelikte olmayan kotiküllerle elde ettiğim en iyi kenarları daha önceden eğimi ayarlanmış bir usturanın ağzını körleyerek, Naniwa 5k gibi bir taş sonrası donuk ağzı tazeleyip, keten kayış sonrası kotikülle çamur olmadan sadece X vuruşu yaparak tamamladığım bilemelerde elde ettim. Köpük kullanımının yine yavaş kotiküllerde süreci hızlandırdığını gördüm. Yağla yaptığım bitirmelerde de taşa göre çok keyifli kesebilen ağızlar elde ettim. Esasen kotikülle çamur taşı kullanımı sanıldığı kadar eski bir konu da değil. Biraz araştırıldığında bu durumun 1950'li yıllardan sonra ortaya çıktığı görülüyor. 1800 li yılların sonunda çıkmış kitaplara vs baktığımda kotikülün final taşı olarak satıldığı ancak kalite kalite de ayrıldığını görüyoruz. Birkaç resim paylaşıyorum. Bu videonun en büyük faydası insanların Belçikalıların ve yabancı forumlarda yazılan her yoruma bakarak tüm kotiküller aynıdır diyerek düşük kaliteli veya sentetik kotikül almamalarıdır. Tek fark hız değil. Çok teşekkür ediyorum.
13/03/2022, Saat: 13:45
Derya deniz bir yazı olmuş. Elinize sağlık.
SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
13/03/2022, Saat: 14:14
@"Sham" paylaşmınız için çok teşekkürler çok faydalı bir video olmuş. Thuringen'ler ile ilgili bir videonuzu da paylaşırsanız çok seviniriz. @"marv" yazın ve paylaşımın için çok teşekkürler
13/03/2022, Saat: 15:21
Çok öğretici bir video olmuş. Elinize sağlık @Sham
13/03/2022, Saat: 16:36
Videoyu ben göremiyorum.
13/03/2022, Saat: 17:40
@"connect" Mustafa hocam farklı bir tarayıcı dene istersen. Video görünüyor.
13/03/2022, Saat: 17:50
@"marv" Orkun Bey telefondan görünmüyor. Daha sonra kontrol edeceğim.
13/03/2022, Saat: 23:16
Paylaşımınız için teşekkürler. Maşallah bu ne el pratikliğidir böyle .. İzlediğim en iyisiydi.
30/03/2022, Saat: 04:02
(13/03/2022, Saat: 14:14)Timor1322 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: @"Sham" paylaşmınız için çok teşekkürler çok faydalı bir video olmuş. Thuringen'ler ile ilgili bir videonuzu da paylaşırsanız çok seviniriz. @"marv" yazın ve paylaşımın için çok teşekkürler Beli video edecem. Ben uzur diliyerem vaxtim cox olmadigi ucun as as gorunurem |
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|
Konu ile Alakalı Benzer Konular | |||||
Konular | Yazar | Yorumlar | Okunma | Son Yorum | |
Pierre La Lune ve Coticule Bileme Taşları Hakkında | marv | 18 | 8,617 |
23/06/2022, Saat: 22:07 Son Yorum: marv |
|
Jilet Bileme Makinası | Dr.TomFord | 1 | 2,505 |
06/02/2022, Saat: 22:14 Son Yorum: marv |
|
yeşim bileme taşı | simyager | 8 | 3,946 |
29/01/2022, Saat: 01:07 Son Yorum: simyager |
|
Sigun Seramik Bileme Taşları | flame2013 | 4 | 3,779 |
15/10/2021, Saat: 16:55 Son Yorum: EmrahEray |
|
Zwilling J.A Henckels Bileme Taşları | asymptote | 65 | 83,835 |
23/08/2021, Saat: 13:06 Son Yorum: Hexciter |
|
Coticule ile ustura bileme ( Videolu anlatım) | habaz | 32 | 15,791 |
24/05/2021, Saat: 08:11 Son Yorum: marv |
|
Suehiro Bileme Taşları | serkant | 9 | 10,708 |
15/05/2021, Saat: 17:26 Son Yorum: serkant2 |
|
Bileme Taşı Avcılığı | habaz | 18 | 13,414 |
23/03/2020, Saat: 22:53 Son Yorum: EmrahEray |
|
Coticule Bileme Loop Görüntüsü | Stiladam | 5 | 4,708 |
20/03/2020, Saat: 22:56 Son Yorum: habaz |
|
Coticule | cosa_nostra | 17 | 17,624 |
04/05/2019, Saat: 14:41 Son Yorum: bansheee |
Konuyu Okuyanlar: