Çakı, Bıçak Bileme
#11
Bu konuyu nasıl kaçırmışım bilmiyorum. Bu konu benim kişisel olarak en iddialı olduğum konulardan birisidir.

Bileme konusunda hastalıklıyım, başka bir şey yazmama gerek yok.

Şef bıçakları için eğer 64 rockwell üzere bir bıçağınız yoksa 2000 kum üzerine çıkmanın size hiç bir getirisi olmaz. Çünkü çok kısa sürede o ilk çok keskin ağız körelecektir. Hele cam ya da plastik kesme altlığı kullanıyorsanız bıçağınız normalden de hızlı körelir. Mutlaka ahşap kesme tahtası kullanın.

Bana dönem dönem, özellikle de kurban bayramı öncesinde çok fazla bıçak gelir çevremden bilemem için. Her şeyi deneme yanılmayla 9-10 yılda öğrendim. Ben de zamanında 5-10 k taşlar mı denemedim, elmas pastalar mı denemedim. İyi kalite bir bıçağı bileyim bununla tıraş olmak çok kolay. Ama bir pratikliği yok, çünkü 20 dakikalık kesim sonrası o keskinlikten eser kalmayacak.

Ben bıçaklarımda elmas ve seramik taşları tercih ediyorum. Yeni taş alacaklara da tavsiyem naniwa chosera serisini alıp olayı bitirsinler. 2k üzeirne çıkmaya hiç gerek yok.

Kaliteli ve iyi çelikten iyi bir bıçağı olup da bileyemeyen, bozmaya çekinen herhangi bir komşumun bıçaklarını sorgusuz sualsiz bilerim. Bunu söylememin sebebi yıllar içinde çevremden gelen ucuz burşa işi bıçaklardan bıkmış olmam. Verdiğiniz emeğin karşılığını vermeyecek kadar kısa sürede körelen kaba saba bıçaklar.Varsa santoku'nuz şef bıçağınız, markalı ithal bıçağınız, yapamıyorsanız, çekiniyorsanız yollayın sonucu görün.

Benim şu an favorim Global G2
Global_G2_large.jpg%3F388

Her ne kadar yumuşak ve çabuk körelen bir çeliğe sahip olsada, yeniden keskinleştirmesinin kısa sürmesi ve oldukça ince profilinden dolayı çok yüksek keskinliklere çıkabilmesi hoşuma gidiyor. Tam anlamıyla bir dilimleme bıçağı.

ama yine de daha ağır kullanım şartlarına da uyacak avruğa tipi klaisk bir şef bıçağı da almayı düşünüyorum. Bayadır aklımda wusthof, henckels, mac bıçakları var. Aslında yurtdışında olup da yakın zamanda gelecek bir komşum olsa onun aracılığıyla almak isterdim.


Kai kullanıp da bana test etmem için gönderecek bir komşum var mı?
http://tiraskeyfim.blogspot.com/  
http://saklinotalar.blogspot.com/
WWW
Cevapla
#12
Demek ki neymiş, bu forumda bıçak meraklısı yokmuş. Napalım. Sleepy
http://tiraskeyfim.blogspot.com/  
http://saklinotalar.blogspot.com/
WWW
Cevapla
#13
(27/08/2012, Saat: 22:54)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Demek ki neymiş, bu forumda bıçak meraklısı yokmuş. Napalım. Sleepy

hocam merhaba. bıçak konusundaki yazınızı yeni gördüm ve çok sevindim. nedeni ise son zamanlarda mutfak isine merak salmam. rica etsem bu şef bıçağı nedir ne değildir, santoku ne işe yarar. et/sebze ne ile doğranır açıklar mısınız. bir de yerli olduğu için aklıma yatan bir iki marka var. müfit, sürbısa, behçet gibi bunlar işimi görür mü? şimdiden teşekkürler
Edwin Jagger DE89L + İsana Men + Arko + Astra Superior Platinum + Nivea after shave balsam
Cevapla
#14
bilemeyle ilgili güzel bir yazı (SSS veya FAQ)
http://www.knifeart.com/sharfaqbyjoe.html
Cevapla
#15
(27/08/2012, Saat: 19:44)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bu konuyu nasıl kaçırmışım bilmiyorum. Bu konu benim kişisel olarak en iddialı olduğum konulardan birisidir.

Bileme konusunda hastalıklıyım, başka bir şey yazmama gerek yok.

Şef bıçakları için eğer 64 rockwell üzere bir bıçağınız yoksa 2000 kum üzerine çıkmanın size hiç bir getirisi olmaz. Çünkü çok kısa sürede o ilk çok keskin ağız körelecektir. Hele cam ya da plastik kesme altlığı kullanıyorsanız bıçağınız normalden de hızlı körelir. Mutlaka ahşap kesme tahtası kullanın.

Bana dönem dönem, özellikle de kurban bayramı öncesinde çok fazla bıçak gelir çevremden bilemem için. Her şeyi deneme yanılmayla 9-10 yılda öğrendim. Ben de zamanında 5-10 k taşlar mı denemedim, elmas pastalar mı denemedim. İyi kalite bir bıçağı bileyim bununla tıraş olmak çok kolay. Ama bir pratikliği yok, çünkü 20 dakikalık kesim sonrası o keskinlikten eser kalmayacak.

Ben bıçaklarımda elmas ve seramik taşları tercih ediyorum. Yeni taş alacaklara da tavsiyem naniwa chosera serisini alıp olayı bitirsinler. 2k üzeirne çıkmaya hiç gerek yok.

Kaliteli ve iyi çelikten iyi bir bıçağı olup da bileyemeyen, bozmaya çekinen herhangi bir komşumun bıçaklarını sorgusuz sualsiz bilerim. Bunu söylememin sebebi yıllar içinde çevremden gelen ucuz burşa işi bıçaklardan bıkmış olmam. Verdiğiniz emeğin karşılığını vermeyecek kadar kısa sürede körelen kaba saba bıçaklar.Varsa santoku'nuz şef bıçağınız, markalı ithal bıçağınız, yapamıyorsanız, çekiniyorsanız yollayın sonucu görün.

Benim şu an favorim Global G2
Global_G2_large.jpg%3F388

Her ne kadar yumuşak ve çabuk körelen bir çeliğe sahip olsada, yeniden keskinleştirmesinin kısa sürmesi ve oldukça ince profilinden dolayı çok yüksek keskinliklere çıkabilmesi hoşuma gidiyor. Tam anlamıyla bir dilimleme bıçağı.

ama yine de daha ağır kullanım şartlarına da uyacak avruğa tipi klaisk bir şef bıçağı da almayı düşünüyorum. Bayadır aklımda wusthof, henckels, mac bıçakları var. Aslında yurtdışında olup da yakın zamanda gelecek bir komşum olsa onun aracılığıyla almak isterdim.


Kai kullanıp da bana test etmem için gönderecek bir komşum var mı?

Mesajı anca gördüm o yüzden geç cevap yazıyorum. herşeyden önce global bıçakları sevmiyorum, hızlı köreliyorlar. favorilerim wüsthoff ve her ne kadar elimde mevcut olmasada shun biçaklar. Birde kyocera marka seramik bıçakları seviyorum ki bundan sonra alacağım ilk bıçak muhtemelen bu olacak.
Başlarda bu bıçakları bilemekle ilgili taş falan aradım ancak şimdilerde yine wüsthofun bıçak bileme aparatı ve seramik masatla bıçaklarımı keskin tutabiliyorum. bu çözümü bulmadan önce girit taşı ve tellus ağı ile ikeadan aldığım şef bıçakları ağızlarını bozmadan gayet güzel biçimde bileyebiliyordum ancak wüsthofflara cesaret edemedim.
sinekkaydı tıraş, boyalı ayakkabı, ütülü pantolon...
Cevapla
#16
2wfivqs.jpg
Yeni konu açmamak için bu konuya yazayım dedim.
Amatör olarak bıçak yapma hobisiyle ilgilenen bir arkadaşım bana resimdeki bıçağı hediye etti.
Çizim bana ait.
Çelik D2
Sap gül ağacı.

Ağzını ilk ben açtım. Çok kısa sürede (10 dakikadan az diyebilirim) ağız açma ve bileme işlemi başarıyla sonuçlandı. Ağızdaki beyaz çizgi bilenen kısım oluyor. Bileme sırasıyla 300 grit 600grit 1000 ve 2000grit ile oldu. Kol kıllarını uçuruyor ve amaca hizmet edecek keskinlikte olduğu için daha yukarı gritlere çıkmadım.
Cevapla
#17
(09/11/2012, Saat: 17:03)uataman Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(27/08/2012, Saat: 19:44)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bu konuyu nasıl kaçırmışım bilmiyorum. Bu konu benim kişisel olarak en iddialı olduğum konulardan birisidir.

Bileme konusunda hastalıklıyım, başka bir şey yazmama gerek yok.

Şef bıçakları için eğer 64 rockwell üzere bir bıçağınız yoksa 2000 kum üzerine çıkmanın size hiç bir getirisi olmaz. Çünkü çok kısa sürede o ilk çok keskin ağız körelecektir. Hele cam ya da plastik kesme altlığı kullanıyorsanız bıçağınız normalden de hızlı körelir. Mutlaka ahşap kesme tahtası kullanın.

Bana dönem dönem, özellikle de kurban bayramı öncesinde çok fazla bıçak gelir çevremden bilemem için. Her şeyi deneme yanılmayla 9-10 yılda öğrendim. Ben de zamanında 5-10 k taşlar mı denemedim, elmas pastalar mı denemedim. İyi kalite bir bıçağı bileyim bununla tıraş olmak çok kolay. Ama bir pratikliği yok, çünkü 20 dakikalık kesim sonrası o keskinlikten eser kalmayacak.

Ben bıçaklarımda elmas ve seramik taşları tercih ediyorum. Yeni taş alacaklara da tavsiyem naniwa chosera serisini alıp olayı bitirsinler. 2k üzeirne çıkmaya hiç gerek yok.

Kaliteli ve iyi çelikten iyi bir bıçağı olup da bileyemeyen, bozmaya çekinen herhangi bir komşumun bıçaklarını sorgusuz sualsiz bilerim. Bunu söylememin sebebi yıllar içinde çevremden gelen ucuz burşa işi bıçaklardan bıkmış olmam. Verdiğiniz emeğin karşılığını vermeyecek kadar kısa sürede körelen kaba saba bıçaklar.Varsa santoku'nuz şef bıçağınız, markalı ithal bıçağınız, yapamıyorsanız, çekiniyorsanız yollayın sonucu görün.

Benim şu an favorim Global G2
Global_G2_large.jpg%3F388

Her ne kadar yumuşak ve çabuk körelen bir çeliğe sahip olsada, yeniden keskinleştirmesinin kısa sürmesi ve oldukça ince profilinden dolayı çok yüksek keskinliklere çıkabilmesi hoşuma gidiyor. Tam anlamıyla bir dilimleme bıçağı.

ama yine de daha ağır kullanım şartlarına da uyacak avruğa tipi klaisk bir şef bıçağı da almayı düşünüyorum. Bayadır aklımda wusthof, henckels, mac bıçakları var. Aslında yurtdışında olup da yakın zamanda gelecek bir komşum olsa onun aracılığıyla almak isterdim.


Kai kullanıp da bana test etmem için gönderecek bir komşum var mı?

Mesajı anca gördüm o yüzden geç cevap yazıyorum. herşeyden önce global bıçakları sevmiyorum, hızlı köreliyorlar. favorilerim wüsthoff ve her ne kadar elimde mevcut olmasada shun biçaklar. Birde kyocera marka seramik bıçakları seviyorum ki bundan sonra alacağım ilk bıçak muhtemelen bu olacak.
Başlarda bu bıçakları bilemekle ilgili taş falan aradım ancak şimdilerde yine wüsthofun bıçak bileme aparatı ve seramik masatla bıçaklarımı keskin tutabiliyorum. bu çözümü bulmadan önce girit taşı ve tellus ağı ile ikeadan aldığım şef bıçakları ağızlarını bozmadan gayet güzel biçimde bileyebiliyordum ancak wüsthofflara cesaret edemedim.

Evet artık bende sevmiyorum, gerçekten fazla yumuşak kalıyor. Ayrıca uzun vadede bazı yapısal sorunlar gözlemledim. Ortopedisi yeterinde iyi dğeil, sap ile bıçağın birleştiği kısım fazla yumuşak bıçak eğiliyor. Ben bundan sonrra direk dövme bıçak arayacağım markalı ürünlerle olmuyor. Olacak gibi olanları da türkiyede satılnmıyor misal messermeister, mac, henckles twin cermax..
http://tiraskeyfim.blogspot.com/  
http://saklinotalar.blogspot.com/
WWW
Cevapla
#18
64 rockwel mutfak bıçağı! Bi yaşıma daha girdim. Bilmediğim çok iş var Smile
Cevapla
#19
(17/06/2013, Saat: 21:17)Aersin Adlı Kullanıcıdan Alıntı: 64 rockwel mutfak bıçağı! Bi yaşıma daha girdim. Bilmediğim çok iş var Smile

ohoo aç biraz antenleri komşum, dünyada daha neler var 64 ne ki Big Grin
http://tiraskeyfim.blogspot.com/  
http://saklinotalar.blogspot.com/
WWW
Cevapla
#20
Yav ben 92-93 rockwel ( karbür) ile muhatabım ki bu takımlar dahi 60> üstü çeliklerde sıkıntıya düşer ufak ufak Smile lakin plastik vs kesiminde dahi 55 rockwel üstünü geçmez çelik kesicilerimiz. Adamlar et doğruyor 60> rockwel ile. Nitelikli olduğunu bilirdim ama sertlik noktasında buralara çıktıklarını düşünmezdim Smile
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Makarnadan bıçak yapımı posicor 7 5,324 09/09/2018, Saat: 15:25
Son Yorum: laktik
  Şef Bıçakları Ve Bileme Taşları Hakkında Öneriler _dnz35 15 10,969 08/09/2017, Saat: 18:40
Son Yorum: kokopelli
  Bıçak Bileleme Taşı Hakkında Yardım bhdr003 2 6,501 30/12/2014, Saat: 23:30
Son Yorum: bhdr003
  Kaliteli mutfak bıçağı ve bileme taşı. geldigitti 9 14,529 24/08/2013, Saat: 16:08
Son Yorum: tipsol

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: