İyi günler,
Bugün sütlü karamelli lezzetleri seven komşulara yönelik bir tarif paylaşmak istiyorum. Tatlımızın ismi Dulce de Leche veya dilimize giren ismiyle Süt Reçeli. İspanyolca ve Portekizce konuşulan ülkelere has bir tatlı. Yapıldığı her ülkede kıvamı ve şeker oranı değişiyor. Siz de damak tadınıza ve kullanım yerinize göre kıvamını ve şekerini ayarlayabilirsiniz.
Nasıl yenir ne yapılır bunla diye merak etmenize hiç gerek yok çünkü neredeyse her şeyin içine girebilen bir tatlı bu. Un kurabiyesinin arasına sürüp tost yapabilirsiniz, mikro dalgada bir kaç saniye ısıtıp dondurmaya sos yapabilirsiniz, kahvaltıda kreple beraber çok güzel oluyor veya bunu kullanarak kek, pasta gibi hamur işlerinin üstüne lezzetli bir katman ekleyebilirisiniz. Kısaca neler yapacağınız hayal gücünüze kalmış.
Malzemeler
-1 litre Süt
-1 su Bardağı Toz Şeker (200 gram)
-Çeyrek Kaşığı Kabartma Tozu
-Yarım Çay Kaşığı Kalın Taneli Tuz (Öğütme tuzlar, şef tuzu vs)
-(Opsiyonel) Vanilya kökü, tozu, fasulyesi artık ne bulursanız.
-(Opsiyonel) Çubuk Tarçın
Ne kadar şeker sevdiğinize göre şeker miktarını 1/4 bardak arttırabilir veya azaltabilirsiniz.
Önce kabartma tozu, vanilya ve tarçın harici bütün malzemeleri 1 litre sütümüzle beraber bir tencereye koyup şeker eriyene kadar kısık ateşte karıştırıyoruz. Şekerin eridiğinden emin olunca ateşten alıp kabartma tozunu ilave ediyoruz ve iyice çözünene kadar karıştırıyoruz. Kabartma tozunun çözündüğünden emin olunca tenceremizi tekrar ocağa alıp orta ateşte pişirmeye başlıyoruz. Sütün ne fokur fokur kaynaması ne de tepkisizce tencerede yatmaması lazım. Ateş öyle bir ayarda olmalıki süt kenarlarından baloncuk baloncuk kaynasın ama fokurdamasın. Ateşi bu şekilde ayarladıktan sonra 15 dakikada bir kontrol edip karıştırarak 1 saat kadar bekliyoruz. Sütün cinsine göre 1-1.5 saat kadar sonra rengi önce sarıya ordan da karamel tonlara doğru dönmeye başlıyacaktır işte burda artık dikkatli olmamız ve başından ayrılmamamız lazım çünkü olaylar hızlanıyor. Bu noktada artık istiyorsanız vanilya ve/veya tarçını da karışıma ekliyoruz.
Sütün rengi koyulaşmaya başladıktan sonra 5 dakikada bir karıştırmaya devam ediyoruz ki dibi tutmasın. Arq sıra tadarak istediğiniz tada ulaşınca ve rengi karamel tonlarında istediğiniz kıvama gelince ocaktan alıp ağzı kapalı bir kavanoza koyuyoruz. Afiyet olsun
Dolapta 1 aya kadar bozulmadan bekleyebiliyor.
A ship in port is safe, but that's not what ships are built for.
-Grace Hopper