Merhabalar, 6-7 yıldır haftada bir ustura kullanırım, çelik usturaya zamanında çok heves etmiştim ancak berberimin ustası vazgeçirmişti, hem pahalıdır hem de bileylemesi kayışlaması zordur diye. Dün makaslı çakı arıyorum, bir bıçakçı-bileyci dükkanı söylediler gittim, sahibi yaşlıca bir usta, dükkanı aradı taradı yokmuş. Bakınırken tavan kirişinde antika kesim aletleri var; paslısı, eskisi, yenisiyle. Orada kırmızı bir kutu içinde güzelce bir ustura kuyruğu gözümü aldı. "Hiç kullanıldı mı" diye sordum, gülümsedi, "yok efendim" dedi. "Bir bakabilir miyim" dedim, "tabii, merdiveni getireyim" dedi, "siz zahmet etmeyin" dedim, tavan alçak ben uzunum, uzandım aldım.
Çeliğini, sapını, pürüzsüzlüğünü sade ama kaliteli duruşunu çok sevdim. Yanak şekli, görülmeyecek kadar incecik olan ağzı ve sapının kuyruğa yakın kısmının sağ elin yüzük parmağına göre açılı yapılmış olmasından çok hoşlandım. Fiyat sordum, "200 lira olur" dedi.Israr ettim, "175'e vereyim, bu çifte cambaz daha da altı olmaz" dedi ikna oldum. "Ya çok pahalıya alıyorsam" düşüncesi içimi kemirerek parayı uzattığımda, kızını alıyormuşum gibi bir sevgiyle usturaya bakıp "isterseniz almayın" dedi. Gülümsedim, parayı masaya, usturayı cebime koydum (...böyle bir şeymiş) ve kayış sordum, "arkadaşlara sorayım varsa yeni, yoksa eski bir tane tedarik ederiz size" dedi. Çıktım geldim.
Dezenfekte etmek için bilgi ararken sitemize rastladım. Üstâdların yazılarını okudukça bilmediğim pek çok şey olduğunu gördüm, bazılarını öğrendim (5/8 düz sırtlı dışbükey yanaklı iyi bir başlangıç usturası olduğu gibi). Bilmediklerimi sizlere bir sorayım dedim.
Öncelikle kullanılmış mı, kullanılmamışsa bile zarar vermeden nasıl dezenfekte edebilirim?
El yapımı mıdır? Hakiki midir, sahte olabilir mi?
Ne kadar eskidir, kağıda bakarsak 20-30 yıllık gibi, bu kadar eski olması kötü müdür?
Pahalı mı almışım, yoksa bu fiyata kelepir midir?
Ağız benim alıştığım usturadan 2.5 kat uzun, traşı daha mı zor olur?
Kuyrukta 50 1/2 yazısı var, ne anlama gelir?
Okuyan/cevap yazan herkese şimdiden teşekkür ederim.
Resimler:
Çeliğini, sapını, pürüzsüzlüğünü sade ama kaliteli duruşunu çok sevdim. Yanak şekli, görülmeyecek kadar incecik olan ağzı ve sapının kuyruğa yakın kısmının sağ elin yüzük parmağına göre açılı yapılmış olmasından çok hoşlandım. Fiyat sordum, "200 lira olur" dedi.Israr ettim, "175'e vereyim, bu çifte cambaz daha da altı olmaz" dedi ikna oldum. "Ya çok pahalıya alıyorsam" düşüncesi içimi kemirerek parayı uzattığımda, kızını alıyormuşum gibi bir sevgiyle usturaya bakıp "isterseniz almayın" dedi. Gülümsedim, parayı masaya, usturayı cebime koydum (...böyle bir şeymiş) ve kayış sordum, "arkadaşlara sorayım varsa yeni, yoksa eski bir tane tedarik ederiz size" dedi. Çıktım geldim.
Dezenfekte etmek için bilgi ararken sitemize rastladım. Üstâdların yazılarını okudukça bilmediğim pek çok şey olduğunu gördüm, bazılarını öğrendim (5/8 düz sırtlı dışbükey yanaklı iyi bir başlangıç usturası olduğu gibi). Bilmediklerimi sizlere bir sorayım dedim.
Öncelikle kullanılmış mı, kullanılmamışsa bile zarar vermeden nasıl dezenfekte edebilirim?
El yapımı mıdır? Hakiki midir, sahte olabilir mi?
Ne kadar eskidir, kağıda bakarsak 20-30 yıllık gibi, bu kadar eski olması kötü müdür?
Pahalı mı almışım, yoksa bu fiyata kelepir midir?
Ağız benim alıştığım usturadan 2.5 kat uzun, traşı daha mı zor olur?
Kuyrukta 50 1/2 yazısı var, ne anlama gelir?
Okuyan/cevap yazan herkese şimdiden teşekkür ederim.
Resimler: