06/09/2013, Saat: 14:51
(06/09/2013, Saat: 14:29)Delidumrul Adlı Kullanıcıdan Alıntı:(06/09/2013, Saat: 13:06)deka Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Çay demleme yönteminden de bahsedecek olursak,önce kaynar su ilgili kaba doldurulduktan sonra çay kaynar suyun üzerine koyulursa daha iyi sonuç alınıyor, bitkisel çaylarda da aynı yöntem geçerli,söylenene göre asla sıcak/kaynar suyun çayın üzerine dökülmemesi söyleniyor, sanırım çay haşlanıyormuş.
Ayrıca çayı demleyeceğiniz suyun fokur fokur kaynamadan ocak üstünden alınması da lezzet açısından etkili oluyormuş.
Bunu test etmedim hiç, dün gece okuduğum bir kitapta geçiyordu kaynayan su içerisindeki oksijen azalıyormuş ama bunun çaya etkisi nedir açıklamamış kitapta.
Bu çok önemli. Su ısındığında dökmek lazım, hani kenarlara değince tıss tıss eder ya o zaman, fokurdayacak kadar kaynayan sıcak suyla dem yapılınca çay hiç güzel olmuyor, buruk, lezzetsiz oluyor. Dem süresini de kısa tutmak lazım. Fazla tutunca çayın tadı kaçıyor. 5 dakika kısık ateşte demleyip altını kapatıp bir 5 dakika da öyle bekleyip içmek gerekiyor ve en güzel bir seferde içilip tüketilecek kadar çay yapmak, her seferde taze çay yapmak. Canım çekti gidip çay yapayım şimdi.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/