15/04/2020, Saat: 14:41
Bir Japon bıçak markası olan Miyabi, Alman markası Zwilling (J. A. Henckels) tarafından alındığından beri iki marka ortak olarak özel birkaç çelik türünü paylaşıyorlar.
Friodur, Alman çeliği. 57 HRC sertlikte işlenen, Avrupa tipi bıçaklarda tercih edilen çelik türü.
FC61, İsveç çeliği 13c26 veya AEB-L de deniyor. 60~61 HRC sertlikte işleniyor. Genelde Miyabi bıçaklarda olmak üzere Zwilling Diplome modeli gibi Avrupa tipi bıçaklarda da görmek mümkün.
MC63, SG2 de denen toz çelik. 63 HRC civarında işleniyor. Miyabi serilerinde rastlanıyor.
MC66, ZDP-189 denen toz çelik. Bu da a 66 HRC sertlikle sunulan bir çelik. Zwilling Cermax ve Miyabi'nin üst serilerinde görülüyor.
Friodur'u nispeten birçok makul fiyatlı bicakta da görüyoruz ama diğer çelik türleri 1000TL ve üzeri bıçaklarda olduklarından pek sık yorum çıkmıyor. Soracaklarim :
1. FC61 çok keskin ama çabuk köreliyor diyenler olmuş. Aktif kullanan ve başka kaliteli çelikler de kullanan arkadaşlar bu çeliği Vg10 ve MC63 gibi diğerleri ile karsilastirabilirler mi lütfen?
2. MC66 kullanan arkadaşlar varsa, ZDP 189 hafif oksitlenebilen bir çelik diye geçiyor. Bu çelikten mutfak bicaklarinizin özel bir bakıma ihtiyacı olduğunu gördünüz mü? 66 HRC de çok kırılgan ve alıngan davranıyor mu?
3. MC63 ve MC66 bileyleme konusunda ne kadar yorar? MC66 veya MC63 alacağıma FC61 alırım, en azından akıl sagligim yerinde kalır der misiniz? Elimde mevcutta Miyabi (by Chosera) 400 ve 1000 taşlar (ve usturalar için kullandığım ötesi) var halihazırda.
Şimdiden teşekkürler.
~SB
Friodur, Alman çeliği. 57 HRC sertlikte işlenen, Avrupa tipi bıçaklarda tercih edilen çelik türü.
FC61, İsveç çeliği 13c26 veya AEB-L de deniyor. 60~61 HRC sertlikte işleniyor. Genelde Miyabi bıçaklarda olmak üzere Zwilling Diplome modeli gibi Avrupa tipi bıçaklarda da görmek mümkün.
MC63, SG2 de denen toz çelik. 63 HRC civarında işleniyor. Miyabi serilerinde rastlanıyor.
MC66, ZDP-189 denen toz çelik. Bu da a 66 HRC sertlikle sunulan bir çelik. Zwilling Cermax ve Miyabi'nin üst serilerinde görülüyor.
Friodur'u nispeten birçok makul fiyatlı bicakta da görüyoruz ama diğer çelik türleri 1000TL ve üzeri bıçaklarda olduklarından pek sık yorum çıkmıyor. Soracaklarim :
1. FC61 çok keskin ama çabuk köreliyor diyenler olmuş. Aktif kullanan ve başka kaliteli çelikler de kullanan arkadaşlar bu çeliği Vg10 ve MC63 gibi diğerleri ile karsilastirabilirler mi lütfen?
2. MC66 kullanan arkadaşlar varsa, ZDP 189 hafif oksitlenebilen bir çelik diye geçiyor. Bu çelikten mutfak bicaklarinizin özel bir bakıma ihtiyacı olduğunu gördünüz mü? 66 HRC de çok kırılgan ve alıngan davranıyor mu?
3. MC63 ve MC66 bileyleme konusunda ne kadar yorar? MC66 veya MC63 alacağıma FC61 alırım, en azından akıl sagligim yerinde kalır der misiniz? Elimde mevcutta Miyabi (by Chosera) 400 ve 1000 taşlar (ve usturalar için kullandığım ötesi) var halihazırda.
Şimdiden teşekkürler.
~SB