Çelik Ustura Bükeyliği HK.
#1
Selamlar dostlar,

Birkaç senedir geleneksel tıraşa merekım var ve forumuda nerdeyse üç senedir üyeyim. Çeşitli çift taraflı aletlerden edindikten sonra jiletli usturalara merak saldım ve birkaçta bu çeşit alet edindim. Ufak ufak elim alıştıkça çelik usturalara da göz kırpmaya başlayacağım gözüküyor ancak burası ayrı derya deniz olduğundan tam anlayamadığım birşeyi sormak istiyorum. Şimdi, jiletlı usturalar bildiğiniz gibi simetrik gibi. Yani ön-arka yüzleri aynı yüzeyler. Kesici kısım jilet olduğundan ön-arka yüze nerdeyse aynı diyebiliriz.
Ancak çelik usturalara bakıyorum işler değişiyor. Bu usturalarda gördüğüm kadarıyla bir büküklük oluyor. Kimisinde az kimisinde fazla gibi. Bu büküklüktem ötürü de ön yüz- arka yüz birebir aynı olmuyor doğal olarak. Bu kesimi, daha doğrusu tutuşu etkilemiyor mu? Yani yüzde, yüzün sağ tarafını keserken bu bükümlü kısım üstte kalıyor, sol tarafında ise normal tutuş olarak düşünürsek bükümlü kısım altta kalıyor. Çelik usturular bu şekilde mi kullanılıyorlar? Yoksa farklı tutuş şekilleri mi söz konusu? Bu bükümün olmadığı ön arka yüzün simetrik olduğu çelik usturalar var mı? Varsa ararken hangi özelliği dikkate alarak aramam gerekiyor?. Ben açıkcası simetrik olmasını tercih ederim.

Yardımcı olacak herkese teşekkür ederim.
Cevapla
#2
Tekrar selamlar, Sorduğum sorunun cevabını Lord Sparhawk'ın bloğunda buldum. Ben fotoğraflardaki görsellerden ötürü yanlış değerledirme yapmışım. Bu usturalarda da ustura çeliğinin ağzı simetrik oluyormuş. Başlık gerek görüldüğü takdirde silinebilir. Buradan Lord'a ayrıca teşekkür ederim gerçekten başarılı bir blog sayfası hazırlamış.
Cevapla
#3
Ben teşekkür ederim komşum. Sorunuzu okurken tam anlayamamıştım, aklıma acaba kamisori ya da mikrotom mu gördünüz düşüncesi gelmişti ki siz de sonra kendi cevabınızı bulmuşsunuz.

Klasik yöntemle üretilen usturalarda içbükeylik iki tane dönen taşın arasında sıkıştırılarak taşlanarak sağlanıyor. Bu manuel bir işlem için oldukça simetrik bir sonuç verse de %100 simetrik olmuyor sonuçta el işi. İyi bir usturanın olabildiğince simetrik olması beklenir. Normalde taşlama ustası fazla ince taşlanmış ya da yamuk olmuş plakaları ıskartaya çıkartır. Ama nadiren de olsa elimize yamuk taşlanmış usturaların geçtiği oluyor. Bunlarda bileme esnasında haliyle bir tarafın ağız açısı bir taraftan farklı oluyor ama bu yüzde bir fark yaratacak derece olmuyor. Yani hissedilmesi mümkün değil. Ancak kamisori gibi olmalı ki yüzde belirgin bir fark hissedilsin.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/  
http://saklinotalar.blogspot.com/
WWW
Cevapla
#4
Sorduğunuz sorunun cevabı eğer usturanın kesici ağız kısmının taşa hiç değmediği ve değmemesi nedeniyle kenarın oluşmaması, hiç temas etmemesi gibi aşırı uç noktada problemli bir ustura değilse hayır asimetrik açılmış ağız sorun yaratmayacaktır. Görmüş olduğunuz simetrik olmayan kenar kısmı değil, uç kısmı sakalınızı kesiyor.

Bu kısımdan sonrasını merak ediyorsanız okuyabilirsiniz.

Normal şartlarda iyi bir usturada eğimin eşit kenar bir üçgen formatında simetrik oluşması beklenir. Lakin bu usturanın taşlama süreci başta olmak üzere üretim sürecindeki birçok parametreye bağlı olarak değişen bir durum. Ve ne olursa olsun %100 kusursuz olmasını da beklemeyin. Elle üretilen ürünlerde tölerans farklılıkları olabilir. Çıplak gözle fark edilemeyecek kadar düzgün bir ağızda bile, mikroskop altında farklılıkları görebilirsiniz. Ayrıca fabrika çıkışı iyi üretilmiş bir ustura olsa dahi zamanla hatalı bilemeye bağlı olarak da sırtın asimetrik aşınması, ağza lokal bölgelerde orantısız fazla baskı uygulanması, bileyicinin vuruş hatalarına bağlı olarak da yine simetrik ağız açılamayabiliyor. Usturanın kozmetiği açısından çok spesifik ve ileri düzey problemli bir durum yoksa müdahale etmemek de yarar var. ( lokal noktalarda ağız açılamayacak kadar temas sorunu vs yoksa ve kenar eşit düzeyde keskinleşiyorsa). Eğer taşlamayla ilgili ciddi bir sorun varsa bunu 1k taşla vs düzeltmeye uğraşmak zaman kaybıdır. Elmas plaka yemezse işi çoksa bant zımpara vs girmek gerekir ki bu bahsettiğim müdahaleler ne yaptığını bilen adamın yapması gereken müdahaleler. Eğim açısını vs de hesaplayarak sırtı aşındır , gerekirse ağzı, gerekirse her ikisini, gerekirse ağza bant çek, gerekirse sırta bant çek vs. Görselden çok şey götürecektir.

Çok önemli değil. Eğimin kenarıyla değil, uç kısmıyla sakalınızı kesiyorsunuz. Kenar eşit derecede keskinliğe ulaşıyorsa veya siz aradaki farkı anlamıyorsanız bırakın öyle kalsın.
Cevapla
#5
Değerli yanıtlarınız için teşekkür ederim. Bazı resimlerden usturalardaki genel şeklin "kamisori" usturasındaki biçimde olduğu yanılgısına kapılmıştım. Daha sonradan bunun bir hata olduğunu anladım. Her ne kadar doğal olarak birebir simetrikliğin tam olarak sağlanmasının zor olduğunu anlasamda her iki yüzün "Hollow" tiplerde birbirlerine yakın olduklarını anladım.
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Ankara da çelik ustura biletme taka 0 1,046 14/06/2023, Saat: 00:14
Son Yorum: taka
  Eikaso Ustura yigit 6 3,707 13/03/2023, Saat: 16:53
Son Yorum: Don Quijote
  Jhon nowill ustura Eren43 1 1,407 25/01/2023, Saat: 22:41
Son Yorum: Eren43
  ÇELİK USTURA SETİ YARDIM Thunder 2 1,919 25/12/2022, Saat: 05:15
Son Yorum: Thunder
Thumbs Up Favori Ustura Sıralaması rewolwer_ 25 14,262 19/12/2022, Saat: 17:59
Son Yorum: habaz
  Çelik ustura tavsiyesi dnzahmetdnz 7 3,706 18/09/2022, Saat: 15:14
Son Yorum: Lord Sparhawk
  İlk Kez Ustura Seti Alacak Olanlara Tavsiyeler ohtararan 76 95,041 02/09/2022, Saat: 21:01
Son Yorum: Lord Sparhawk
  Çelik Ustura Nasıl Bilenir (Videolu Anlatım) rewolwer_ 51 27,050 11/08/2022, Saat: 12:45
Son Yorum: trustalt
  Çelik Ustura Seti Tavsiyesi ArdaSeremet 5 2,711 10/08/2022, Saat: 21:24
Son Yorum: ArdaSeremet
  Ustura Kayışı Hk. yigit 14 5,453 07/11/2021, Saat: 19:42
Son Yorum: alikonyalioglu

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: