Sabunculukta kullanılan bazı yağlar ve özellikleri
#5
Aklıma geldikçe, vakit bulup araştırdıkça buraya ekleyeceğim. Tıraş sabunlarında kullanılan herhangi bir malzeme için siz de bir kaç satır objektif bilgi yazmak isterseniz ya da yazılanlar hakkında bir düzeltme yapmak isterseniz, buyrun. Maksat bir ürün alacak olduğumuzda içerisindekilere bu başlık altından bakınca zararlı birşey var mı yok mu görebilelim. Alıyorsak da bilerek alalım.

A

Aqua (water): Bu bizim bildiğimiz su. Kozmetikte ve ilaç sanayisinde aqua olarak geçiyor. Genellikle de aqua (water) şeklinde yazıyor üreticiler. Sanırım distile suyu ifade ediyor. Üzerinde pek durulması gerekli bir bileşen değil. Su, bildiğimiz su işte.



D

Denatonium Benzoate: Etil alkol ve parfüm üretiminde kullanılan, ticari adı bitreks olan madde. 10 ppm kadar küçük seyreltmeleri bile çoğu insan için dayanılmaz ölçüde acıdır. Yenmesi uygun olmayan maddelerin yenmesini önlemek için caydırıcı ajanlar olarak kullanılırlar. Denatonyum, denatüre alkol, antifiriz, tırnak yeme önleyiciler, solunum maskeleri, hayvan kovucular, sabunlar ve şampuanlarda kullanılır. (Alıntı) @pundoe



G

Gliserin (gliserol): Şerbet kıvamında, renksiz sıvı formda. Hem sabunlaşma reaksiyonunun yan ürünü olarak bulunabiliyor, hem de tıraş sabunlarına (ayrıca aftershavelere de) sonradan da eklenebiliyor. Yumuşatıcı, nemlendirici etki sağlıyor. Bilinen bir zararı yok.



M

Magnesium Tallowate: Aşağıdaki Tallow açıklamasına bakınız. Detaylı bilgi için bu linke göz atabilirsiniz.



P
Potassium Tallowate:: Aşağıdaki Tallow açıklamasına bakınız. Detaylı bilgi için bu linke göz atabilirsiniz.



S

Sodium Tallowate: Aşağıdaki Tallow açıklamasına bakınız. Detaylı bilgi için bu linke göz atabilirsiniz.


T

Tallow: Kelime anlamı olarak sığır ya da koyundan elde edilen iç yağ/don yağı. Fakat sabun söz konusu olunca anlam biraz genişlemiş domuzdan elde edilen iç yağını da (lard) kapsıyor. Bunu nereden biliyoruz? Forumda bu konuyu merak eden arkadaşlar zamanında tallow bazlı sabun olduğunu yazan bir üreticiye mail atıp sormuşlar ve sabunlarında domuz iç yağı bulunur/bulunabilir gibi bir cevap almışlar. (böyle bir başlık hatırlıyorum bizim forumda, yanlışım varsa düzeltin.) Bu kısmını herhangi bir nedenle domuz yağı içeren sabun kullanmak istemeyenlere bilgi olması açısından yazdım. Şüphe duyuyorsanız üreticilerle temasa geçebilirsiniz. Hatta o konu da başka bir başlık altında (eğer yoksa) toplanabilir.

Okuduğum bir kaç değişik kaynağa göre, şimdilerde iç yağının illa ki hayvansal olması da gerekmiyor. Bir takım kimyasal metodlarla üretilebiliyormuş. Bunu da akılda tutmakta fayda var.

Sodium Tallowate
Magnesium Tallowate
Potassium Tallowate


Bunlar da iç yağının asitlerinden (oleic acid, palmitic acid, stearic acid, myristic acid, linoleic acid)  sabunlaşma reaksiyonu sonucu ortaya çıkan ürünler(tuzlar). Köpüğe kıvam ve hacim kazandıran, kaygan olmasını, aynı zamanda sabunun topaklamamasını ve temizleme işini yapmasını sağlayan maddeler.

Şöyle anlatalım olayı çok kabaca: Elimizde sığır veya koyundan elde edilmiş bir iç yağ var. Bu iç yağ bir takım asitlerden oluşan bir madde. Bu yağı doğru oranda bazla karıştırıyoruz ve reaksiyon sonucu sabunlaşıyor. Ortaya çıkan üründe artık en azından eskisi kadar yağ asiti yok. Bunun yerine sodium tallowate vb. tuzlar var. Yani içindekiler kısmına bakıp da 30 çeşit malzeme gördüğümüz bir ürüne aslında 30 farklı bileşen eklenmemiş olabilir. Peki bu maddeler zararlı mı? Kısa yoldan cevaplayalım. Değil. CIR (Cosmetics Ingredients Review - Amerika ) hem don yağını, hem de bunun yağ asitlerini kozmetikte mevcut kullanım şekilleriyle zararsız kabul etmiş. buradan detaylı olarak bakılabilir.


Tetrasodium EDTA: Hemen alt paragraftaki Tetrasodium Etidronate maddesi ile hem içeriği, hem de kullanım amacı olarak benzer bir madde. Kullanım alanı ondan çok daha yaygın. Bulduğum yabancı kaynaktaki çeviri benim değil İngiliz, Türkçe limitlerimi de bir hayli aştı. Yok ben illa da ne olduğunu bilmek isterim diyenler için, bu maddeye ilişkin kısa açıklamanın Türkçe çevirisi şöyle :

Üründe bulunabilecek metal iyonlarının sayısını azaltmak ve reaktivitesini düşürmek için kullanılan şelatlama/kenetleme/kıskaçlama ajanıdır.

Bizi biraz daha ilgilendiren haliyle, maddenin kendisi zararlılık ölçeğinde 10 üzerinden 2 puan almşıtır. Kozmetikte kullanımı ve miktarı düşünüldüğünde, zararsız sınıftadır. Hayvan deneylerinde kanserojen bir etki gözlenmemiştir. Herhangi bir alerjik, zehirli vs. etkiden bahsedilmemektedir. Bence tek sıkıntısı diğer bir çokları gibi kimyasal olması. Daha detaylı bilgi için buradan buyrun.


Tetrasodium Etidronate: Renkli kozmetik ürünlerinde, sabunlarda, şampuanlarda renk, doku ve koku değişimini engellemek için kullanılır. Suda çözünebilir, bazı mineral iyonlarını bağlayarak pasifize eder, küf ve mikroorganizmaların gelişmesine engel olur. Diğer bir kullanım alanı ise kişisel bakım ürünlerinin sert suda daha iyi performans göstermelerini sağlamaktır. Toksik ve zararlı olarak sınıflandırılsa da, deri tarafından emilimi kolay olmadığı için kozmetik ürünlerinde kullanımında sakınca yoktur. @pundoe
Cevapla


Bu Konudaki Yorumlar
Tıraş Sabunlarında Kullanılan Malzemeler - Yazar: pilotic - 25/12/2017, Saat: 22:42
RE: Tıraş Sabunlarında Kullanılan Malzemeler - Yazar: pundoe - 25/12/2017, Saat: 23:11
RE: Tıraş Sabunlarında Kullanılan Malzemeler - Yazar: protti - 25/12/2017, Saat: 23:26
RE: Tıraş Sabunlarında Kullanılan Malzemeler - Yazar: pundoe - 30/12/2017, Saat: 17:36

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Android kullanıcılarına bazı sorularım var Lord Sparhawk 33 35,389 13/12/2013, Saat: 00:53
Son Yorum: ihtilaf
  Elektronikte kullanılan iletkenler Delidumrul 0 2,826 02/07/2013, Saat: 01:33
Son Yorum: Delidumrul
  Bitkisel Yağlar Delidumrul 3 4,808 28/05/2013, Saat: 18:04
Son Yorum: ihtilaf

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: