ustura ağzı düzeltme
#1
herkese merhaba

ustura bilerken karşılaştığım bir sorun var
usturanın arka kısmındaki ağız açıklığı ön taraftan
daha az oluyor bu usturnın şeklinden kaynaklanıyor sanıyorum
çünkü her usturam bu şekilde değil arkayı daha fazla bileyim derken busefer orta kısım iç bükey olup tamamen bozuk bir ağız oluşuyor bu sorunu hangi bileme yöntemi ile aşa bilirim bilenler varsa yardım bekliyorum saygılar
Cevapla
#2
(19/02/2013, Saat: 11:08)error... Adlı Kullanıcıdan Alıntı: herkese merhaba

ustura bilerken karşılaştığım bir sorun var
usturanın arka kısmındaki ağız açıklığı ön taraftan
daha az oluyor bu usturnın şeklinden kaynaklanıyor sanıyorum
çünkü her usturam bu şekilde değil arkayı daha fazla bileyim derken busefer orta kısım iç bükey olup tamamen bozuk bir ağız oluşuyor bu sorunu hangi bileme yöntemi ile aşa bilirim bilenler varsa yardım bekliyorum saygılar

Şimdi bunun çeşitli nedenleri olabilir. En temel ve basit olanı kullanıcı hatası. Özellikle düşük kumlu kaba taşlarda bastırarak ağız açılmaya çalışıldığında usturanın sırt kısmı dengesizce aşındığında bu dengesizlik ağza da yansıyor.

Misal antika bir ustura alıyorsunuz, uç tarafa sırt kısmı daha çok yenmiş. Bu usturayı bilerken ağzın uçta daha fazla açıldığını görüyoruz, neden, çünkü sırt orada daha düşük, yani profil, yani bileme açısı, haliyle böyle oluyor.

İkinci nedeni, usturanın üretim kusurundan. Bazı usturalar fabrikadan sırt kalınlığı uçtan dibe tam eşit olmayacak şekilde çıkıyor. Bunu bilemeye başladığınızda haliyle sırtın daha ince olduğu yerde ağız daha çok açılıyor.

Bazen de sırt yani ustura boylamasına hafif yamuk oluyor. Bunu bilemeye çalıştığınızda sırtın tam değmediğini görüyorsunuz. O sırt tamamen değene kadar taşlamak gerekiyor ve sonuçta bir yerin açısı biraz daha düşük oluyor. Bu da aynı sonuca çıkıyor.

Normalde farklılık aşırı değilse kullanımda bariz bir fark yaratmaz. Sorunun birince nedenden kaynaklandığını düşünüyorsanız dikkat etmek gerekir, çünkü agresif şekilde sırtı yemek usturanın profilini, estetiğini bozar. Yapamıyorsanız, izole bantla ağız açıp, sonra normal şekilde bilemeyi deneyebilirsiniz.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/ usturanızın bilenmesi konusunda öm atabilirsiniz.
http://saklinotalar.blogspot.com/
WWW
Cevapla
#3
(19/02/2013, Saat: 11:49)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(19/02/2013, Saat: 11:08)error... Adlı Kullanıcıdan Alıntı: herkese merhaba

ustura bilerken karşılaştığım bir sorun var
usturanın arka kısmındaki ağız açıklığı ön taraftan
daha az oluyor bu usturnın şeklinden kaynaklanıyor sanıyorum
çünkü her usturam bu şekilde değil arkayı daha fazla bileyim derken busefer orta kısım iç bükey olup tamamen bozuk bir ağız oluşuyor bu sorunu hangi bileme yöntemi ile aşa bilirim bilenler varsa yardım bekliyorum saygılar

Şimdi bunun çeşitli nedenleri olabilir. En temel ve basit olanı kullanıcı hatası. Özellikle düşük kumlu kaba taşlarda bastırarak ağız açılmaya çalışıldığında usturanın sırt kısmı dengesizce aşındığında bu dengesizlik ağza da yansıyor.

Misal antika bir ustura alıyorsunuz, uç tarafa sırt kısmı daha çok yenmiş. Bu usturayı bilerken ağzın uçta daha fazla açıldığını görüyoruz, neden, çünkü sırt orada daha düşük, yani profil, yani bileme açısı, haliyle böyle oluyor.

İkinci nedeni, usturanın üretim kusurundan. Bazı usturalar fabrikadan sırt kalınlığı uçtan dibe tam eşit olmayacak şekilde çıkıyor. Bunu bilemeye başladığınızda haliyle sırtın daha ince olduğu yerde ağız daha çok açılıyor.

Bazen de sırt yani ustura boylamasına hafif yamuk oluyor. Bunu bilemeye çalıştığınızda sırtın tam değmediğini görüyorsunuz. O sırt tamamen değene kadar taşlamak gerekiyor ve sonuçta bir yerin açısı biraz daha düşük oluyor. Bu da aynı sonuca çıkıyor.

Normalde farklılık aşırı değilse kullanımda bariz bir fark yaratmaz. Sorunun birince nedenden kaynaklandığını düşünüyorsanız dikkat etmek gerekir, çünkü agresif şekilde sırtı yemek usturanın profilini, estetiğini bozar. Yapamıyorsanız, izole bantla ağız açıp, sonra normal şekilde bilemeyi deneyebilirsiniz.

ben kalın taşlarda sürekli elektrik bantı kullanıyorum
ince taşa geçincede çıkartıyorum bantı. dün şunu farkettim taştada yamukluk var bu da neden olurmu acaba zımpara ile düzlemeye çalışıcam
ama kıyamıyorum taşa koticül baya inceldi eğer çok etkisi olmayacaksa uğraşmayacağım
Cevapla
#4
Unutmuşum bir de; eğer ustura smile tarzı konveks bir ağza sahipse, bileyici zamanında taş üzerinde ağzı bükme hareketini net yapamamışsa sırtın uç kısmı ve ağzın orta kısmı hep daha fazla temasta olduğundan daha fazla aşınır ve ağızda orantısızlık olabilir.

Bu bahsettiğimi anlatan bir örnek ustura:

dh33id.jpg
http://tiraskeyfim.blogspot.com/ usturanızın bilenmesi konusunda öm atabilirsiniz.
http://saklinotalar.blogspot.com/
WWW
Cevapla
#5
(19/02/2013, Saat: 11:55)error... Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(19/02/2013, Saat: 11:49)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(19/02/2013, Saat: 11:08)error... Adlı Kullanıcıdan Alıntı: herkese merhaba

ustura bilerken karşılaştığım bir sorun var
usturanın arka kısmındaki ağız açıklığı ön taraftan
daha az oluyor bu usturnın şeklinden kaynaklanıyor sanıyorum
çünkü her usturam bu şekilde değil arkayı daha fazla bileyim derken busefer orta kısım iç bükey olup tamamen bozuk bir ağız oluşuyor bu sorunu hangi bileme yöntemi ile aşa bilirim bilenler varsa yardım bekliyorum saygılar

Şimdi bunun çeşitli nedenleri olabilir. En temel ve basit olanı kullanıcı hatası. Özellikle düşük kumlu kaba taşlarda bastırarak ağız açılmaya çalışıldığında usturanın sırt kısmı dengesizce aşındığında bu dengesizlik ağza da yansıyor.

Misal antika bir ustura alıyorsunuz, uç tarafa sırt kısmı daha çok yenmiş. Bu usturayı bilerken ağzın uçta daha fazla açıldığını görüyoruz, neden, çünkü sırt orada daha düşük, yani profil, yani bileme açısı, haliyle böyle oluyor.

İkinci nedeni, usturanın üretim kusurundan. Bazı usturalar fabrikadan sırt kalınlığı uçtan dibe tam eşit olmayacak şekilde çıkıyor. Bunu bilemeye başladığınızda haliyle sırtın daha ince olduğu yerde ağız daha çok açılıyor.

Bazen de sırt yani ustura boylamasına hafif yamuk oluyor. Bunu bilemeye çalıştığınızda sırtın tam değmediğini görüyorsunuz. O sırt tamamen değene kadar taşlamak gerekiyor ve sonuçta bir yerin açısı biraz daha düşük oluyor. Bu da aynı sonuca çıkıyor.

Normalde farklılık aşırı değilse kullanımda bariz bir fark yaratmaz. Sorunun birince nedenden kaynaklandığını düşünüyorsanız dikkat etmek gerekir, çünkü agresif şekilde sırtı yemek usturanın profilini, estetiğini bozar. Yapamıyorsanız, izole bantla ağız açıp, sonra normal şekilde bilemeyi deneyebilirsiniz.

ben kalın taşlarda sürekli elektrik bantı kullanıyorum
ince taşa geçincede çıkartıyorum bantı. dün şunu farkettim taştada yamukluk var bu da neden olurmu acaba zımpara ile düzlemeye çalışıcam
ama kıyamıyorum taşa koticül baya inceldi eğer çok etkisi olmayacaksa uğraşmayacağım

Taş yamuksa etkisi olur tabiki, cam gibi dümdüz olması gerekli.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/ usturanızın bilenmesi konusunda öm atabilirsiniz.
http://saklinotalar.blogspot.com/
WWW
Cevapla
#6
(19/02/2013, Saat: 12:07)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Unutmuşum bir de; eğer ustura smile tarzı konveks bir ağza sahipse, bileyici zamanında taş üzerinde ağzı bükme hareketini net yapamamışsa sırtın uç kısmı ve ağzı orta kısmı hep daha fazla temasta olduğundan daha fazla aşınır ve ağızda orantısızlık olabilir.

Akşam bir resim ekleyeceğim, şimdi salak websense resim upload etmemi engelliyor.

teşekkür ederim üstat
bende usturanın fotoğrafını ekleyeceğim gerçi evde internet yok anca yarına kalır
Cevapla
#7
Resim eklendi.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/ usturanızın bilenmesi konusunda öm atabilirsiniz.
http://saklinotalar.blogspot.com/
WWW
Cevapla
#8
(19/02/2013, Saat: 17:04)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Resim eklendi.

teşekkür ederim bende ki ustura bu tarz değil düz bir yapıda
bu tarz usturalar zaten usta işçiliği istiyor herkesin bileyebileceği bir ustura değil yanılmıyorsam
Cevapla
#9
(19/02/2013, Saat: 18:04)error... Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(19/02/2013, Saat: 17:04)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Resim eklendi.

teşekkür ederim bende ki ustura bu tarz değil düz bir yapıda
bu tarz usturalar zaten usta işçiliği istiyor herkesin bileyebileceği bir ustura değil yanılmıyorsam

Evet smile tip usturaları bilemek biraz daha teknik gerektiriyor. Yeni başlayanların tam düz ağızlı usturalarla başlamaları avantajlarına olacaktır.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/ usturanızın bilenmesi konusunda öm atabilirsiniz.
http://saklinotalar.blogspot.com/
WWW
Cevapla
#10
Kimse bahsetmemiş, usturam yok ama son kullandığınız (en ince gritli) bileme taşının her bilemeden sonra düzelitilmesi gerektiğini biliyorum, bbunun için çeşitli taşlar var, bbbunlara laapping stone veya lapping plate diyorlar, internette öğrendiğim kadarıyla en iyilerinden biri DMT Dia-Flat Lapping Plate. naniwa ve norton markalarınında var ama onlar kendi su taşları için, her taşta çalışırlarmı bilmiyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=-C2TNsAoJD8
--
Chubby 2 almayacağım, Chubby 2 almayacağım, almayacağıım, alma..........
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  NTS Çelik Ustura KASSAM 2 82 4 saat önce
Son Yorum: KASSAM
  İlk Kez Ustura Seti Alacak Olanlara Tavsiyeler ohtararan 78 17,803 22/11/2016, Saat: 16:10
Son Yorum: serjames
  Krone & Schwert Magnetic Çelik Ustura Rusty 12 1,259 13/10/2016, Saat: 17:46
Son Yorum: OnLyTNT
  Exellence Thiers dovme çelik ustura Kubilay 2 807 06/07/2016, Saat: 23:17
Son Yorum: Kubilay
  Solingen'de son ustura ustalarina ziyaret Kubilay 21 13,362 10/06/2016, Saat: 22:38
Son Yorum: rock83
  ustura kayislarken kullanilan macunlar ynspektas 5 1,783 12/02/2016, Saat: 12:04
Son Yorum: taskind
  Mastro Livi ustura okulu video serisi taskind 6 2,430 30/12/2015, Saat: 13:08
Son Yorum: Saltuk
  Ustura İle Yakın Tıraş olmak Cadet 15 5,526 30/10/2015, Saat: 09:37
Son Yorum: Straht
  Zaza ustura Şahin2 11 4,434 26/10/2015, Saat: 14:10
Son Yorum: Chinaski
  ustura için yardım mceyhan 18 6,014 06/10/2015, Saat: 08:54
Son Yorum: Chinaski



Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi