Yorumları: 773
Konuları: 45
Kayıt Tarihi: 2012
herkese merhaba
ustura bilerken karşılaştığım bir sorun var
usturanın arka kısmındaki ağız açıklığı ön taraftan
daha az oluyor bu usturnın şeklinden kaynaklanıyor sanıyorum
çünkü her usturam bu şekilde değil arkayı daha fazla bileyim derken busefer orta kısım iç bükey olup tamamen bozuk bir ağız oluşuyor bu sorunu hangi bileme yöntemi ile aşa bilirim bilenler varsa yardım bekliyorum saygılar
Yorumları: 3,517
Konuları: 125
Kayıt Tarihi: 2011
(19/02/2013, Saat: 12:08)error... Adlı Kullanıcıdan Alıntı: herkese merhaba
ustura bilerken karşılaştığım bir sorun var
usturanın arka kısmındaki ağız açıklığı ön taraftan
daha az oluyor bu usturnın şeklinden kaynaklanıyor sanıyorum
çünkü her usturam bu şekilde değil arkayı daha fazla bileyim derken busefer orta kısım iç bükey olup tamamen bozuk bir ağız oluşuyor bu sorunu hangi bileme yöntemi ile aşa bilirim bilenler varsa yardım bekliyorum saygılar
Şimdi bunun çeşitli nedenleri olabilir. En temel ve basit olanı kullanıcı hatası. Özellikle düşük kumlu kaba taşlarda bastırarak ağız açılmaya çalışıldığında usturanın sırt kısmı dengesizce aşındığında bu dengesizlik ağza da yansıyor.
Misal antika bir ustura alıyorsunuz, uç tarafa sırt kısmı daha çok yenmiş. Bu usturayı bilerken ağzın uçta daha fazla açıldığını görüyoruz, neden, çünkü sırt orada daha düşük, yani profil, yani bileme açısı, haliyle böyle oluyor.
İkinci nedeni, usturanın üretim kusurundan. Bazı usturalar fabrikadan sırt kalınlığı uçtan dibe tam eşit olmayacak şekilde çıkıyor. Bunu bilemeye başladığınızda haliyle sırtın daha ince olduğu yerde ağız daha çok açılıyor.
Bazen de sırt yani ustura boylamasına hafif yamuk oluyor. Bunu bilemeye çalıştığınızda sırtın tam değmediğini görüyorsunuz. O sırt tamamen değene kadar taşlamak gerekiyor ve sonuçta bir yerin açısı biraz daha düşük oluyor. Bu da aynı sonuca çıkıyor.
Normalde farklılık aşırı değilse kullanımda bariz bir fark yaratmaz. Sorunun birince nedenden kaynaklandığını düşünüyorsanız dikkat etmek gerekir, çünkü agresif şekilde sırtı yemek usturanın profilini, estetiğini bozar. Yapamıyorsanız, izole bantla ağız açıp, sonra normal şekilde bilemeyi deneyebilirsiniz.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/
Yorumları: 773
Konuları: 45
Kayıt Tarihi: 2012
(19/02/2013, Saat: 12:49)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: (19/02/2013, Saat: 12:08)error... Adlı Kullanıcıdan Alıntı: herkese merhaba
ustura bilerken karşılaştığım bir sorun var
usturanın arka kısmındaki ağız açıklığı ön taraftan
daha az oluyor bu usturnın şeklinden kaynaklanıyor sanıyorum
çünkü her usturam bu şekilde değil arkayı daha fazla bileyim derken busefer orta kısım iç bükey olup tamamen bozuk bir ağız oluşuyor bu sorunu hangi bileme yöntemi ile aşa bilirim bilenler varsa yardım bekliyorum saygılar
Şimdi bunun çeşitli nedenleri olabilir. En temel ve basit olanı kullanıcı hatası. Özellikle düşük kumlu kaba taşlarda bastırarak ağız açılmaya çalışıldığında usturanın sırt kısmı dengesizce aşındığında bu dengesizlik ağza da yansıyor.
Misal antika bir ustura alıyorsunuz, uç tarafa sırt kısmı daha çok yenmiş. Bu usturayı bilerken ağzın uçta daha fazla açıldığını görüyoruz, neden, çünkü sırt orada daha düşük, yani profil, yani bileme açısı, haliyle böyle oluyor.
İkinci nedeni, usturanın üretim kusurundan. Bazı usturalar fabrikadan sırt kalınlığı uçtan dibe tam eşit olmayacak şekilde çıkıyor. Bunu bilemeye başladığınızda haliyle sırtın daha ince olduğu yerde ağız daha çok açılıyor.
Bazen de sırt yani ustura boylamasına hafif yamuk oluyor. Bunu bilemeye çalıştığınızda sırtın tam değmediğini görüyorsunuz. O sırt tamamen değene kadar taşlamak gerekiyor ve sonuçta bir yerin açısı biraz daha düşük oluyor. Bu da aynı sonuca çıkıyor.
Normalde farklılık aşırı değilse kullanımda bariz bir fark yaratmaz. Sorunun birince nedenden kaynaklandığını düşünüyorsanız dikkat etmek gerekir, çünkü agresif şekilde sırtı yemek usturanın profilini, estetiğini bozar. Yapamıyorsanız, izole bantla ağız açıp, sonra normal şekilde bilemeyi deneyebilirsiniz.
ben kalın taşlarda sürekli elektrik bantı kullanıyorum
ince taşa geçincede çıkartıyorum bantı. dün şunu farkettim taştada yamukluk var bu da neden olurmu acaba zımpara ile düzlemeye çalışıcam
ama kıyamıyorum taşa koticül baya inceldi eğer çok etkisi olmayacaksa uğraşmayacağım
Yorumları: 3,517
Konuları: 125
Kayıt Tarihi: 2011
19/02/2013, Saat: 13:07
(Son Düzenleme: 19/02/2013, Saat: 18:04, Düzenleyen: Lord Sparhawk.)
Unutmuşum bir de; eğer ustura smile tarzı konveks bir ağza sahipse, bileyici zamanında taş üzerinde ağzı bükme hareketini net yapamamışsa sırtın uç kısmı ve ağzın orta kısmı hep daha fazla temasta olduğundan daha fazla aşınır ve ağızda orantısızlık olabilir.
Bu bahsettiğimi anlatan bir örnek ustura:
http://tiraskeyfim.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/
Yorumları: 3,517
Konuları: 125
Kayıt Tarihi: 2011
(19/02/2013, Saat: 12:55)error... Adlı Kullanıcıdan Alıntı: (19/02/2013, Saat: 12:49)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: (19/02/2013, Saat: 12:08)error... Adlı Kullanıcıdan Alıntı: herkese merhaba
ustura bilerken karşılaştığım bir sorun var
usturanın arka kısmındaki ağız açıklığı ön taraftan
daha az oluyor bu usturnın şeklinden kaynaklanıyor sanıyorum
çünkü her usturam bu şekilde değil arkayı daha fazla bileyim derken busefer orta kısım iç bükey olup tamamen bozuk bir ağız oluşuyor bu sorunu hangi bileme yöntemi ile aşa bilirim bilenler varsa yardım bekliyorum saygılar
Şimdi bunun çeşitli nedenleri olabilir. En temel ve basit olanı kullanıcı hatası. Özellikle düşük kumlu kaba taşlarda bastırarak ağız açılmaya çalışıldığında usturanın sırt kısmı dengesizce aşındığında bu dengesizlik ağza da yansıyor.
Misal antika bir ustura alıyorsunuz, uç tarafa sırt kısmı daha çok yenmiş. Bu usturayı bilerken ağzın uçta daha fazla açıldığını görüyoruz, neden, çünkü sırt orada daha düşük, yani profil, yani bileme açısı, haliyle böyle oluyor.
İkinci nedeni, usturanın üretim kusurundan. Bazı usturalar fabrikadan sırt kalınlığı uçtan dibe tam eşit olmayacak şekilde çıkıyor. Bunu bilemeye başladığınızda haliyle sırtın daha ince olduğu yerde ağız daha çok açılıyor.
Bazen de sırt yani ustura boylamasına hafif yamuk oluyor. Bunu bilemeye çalıştığınızda sırtın tam değmediğini görüyorsunuz. O sırt tamamen değene kadar taşlamak gerekiyor ve sonuçta bir yerin açısı biraz daha düşük oluyor. Bu da aynı sonuca çıkıyor.
Normalde farklılık aşırı değilse kullanımda bariz bir fark yaratmaz. Sorunun birince nedenden kaynaklandığını düşünüyorsanız dikkat etmek gerekir, çünkü agresif şekilde sırtı yemek usturanın profilini, estetiğini bozar. Yapamıyorsanız, izole bantla ağız açıp, sonra normal şekilde bilemeyi deneyebilirsiniz.
ben kalın taşlarda sürekli elektrik bantı kullanıyorum
ince taşa geçincede çıkartıyorum bantı. dün şunu farkettim taştada yamukluk var bu da neden olurmu acaba zımpara ile düzlemeye çalışıcam
ama kıyamıyorum taşa koticül baya inceldi eğer çok etkisi olmayacaksa uğraşmayacağım
Taş yamuksa etkisi olur tabiki, cam gibi dümdüz olması gerekli.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/
Yorumları: 773
Konuları: 45
Kayıt Tarihi: 2012
(19/02/2013, Saat: 13:07)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Unutmuşum bir de; eğer ustura smile tarzı konveks bir ağza sahipse, bileyici zamanında taş üzerinde ağzı bükme hareketini net yapamamışsa sırtın uç kısmı ve ağzı orta kısmı hep daha fazla temasta olduğundan daha fazla aşınır ve ağızda orantısızlık olabilir.
Akşam bir resim ekleyeceğim, şimdi salak websense resim upload etmemi engelliyor.
teşekkür ederim üstat
bende usturanın fotoğrafını ekleyeceğim gerçi evde internet yok anca yarına kalır
Yorumları: 3,517
Konuları: 125
Kayıt Tarihi: 2011
Resim eklendi.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/
Yorumları: 773
Konuları: 45
Kayıt Tarihi: 2012
(19/02/2013, Saat: 18:04)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Resim eklendi.
teşekkür ederim bende ki ustura bu tarz değil düz bir yapıda
bu tarz usturalar zaten usta işçiliği istiyor herkesin bileyebileceği bir ustura değil yanılmıyorsam
Yorumları: 3,517
Konuları: 125
Kayıt Tarihi: 2011
19/02/2013, Saat: 19:49
(Son Düzenleme: 19/02/2013, Saat: 19:50, Düzenleyen: Lord Sparhawk.)
(19/02/2013, Saat: 19:04)error... Adlı Kullanıcıdan Alıntı: (19/02/2013, Saat: 18:04)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Resim eklendi.
teşekkür ederim bende ki ustura bu tarz değil düz bir yapıda
bu tarz usturalar zaten usta işçiliği istiyor herkesin bileyebileceği bir ustura değil yanılmıyorsam
Evet smile tip usturaları bilemek biraz daha teknik gerektiriyor. Yeni başlayanların tam düz ağızlı usturalarla başlamaları avantajlarına olacaktır.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/
Yorumları: 76
Konuları: 2
Kayıt Tarihi: 2016
Kimse bahsetmemiş, usturam yok ama son kullandığınız (en ince gritli) bileme taşının her bilemeden sonra düzelitilmesi gerektiğini biliyorum, bbunun için çeşitli taşlar var, bbbunlara laapping stone veya lapping plate diyorlar, internette öğrendiğim kadarıyla en iyilerinden biri DMT Dia-Flat Lapping Plate. naniwa ve norton markalarınında var ama onlar kendi su taşları için, her taşta çalışırlarmı bilmiyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=-C2TNsAoJD8
--
Chubby 2 almayacağım, Chubby 2 almayacağım, almayacağıım, alma..........
|