taş düzleştirme
#1
merhabalar
elimdeki naniwa bileme taşlarını düzleştirmek için gerekli,
olan zımparaların grit değerleri sırası ile ne olmalı acaba yardımcı olursanız sevinirim

birde taşlar farklı grit lerde olduğu için her taşa ayrı değer zımparalarmı lazım yoksa değişiklik gösteriyormu ve yntem ne olmalı

saygılar

elimdeki taşkar

naniwa 1k 2k 5k 10k 12k
Cevapla
#2
Hepsi için 300 civarında zımpara olur. Taş isteyene DMT 325 (coarse) tavsiye ederim.

Kurşun kalemle taşın yüzeyine rastgele çizgiler çizin (çok düzgün olması şart değil). Zımparayı düz bir yere koyun. Taşı zımparayı ıslatın. Taşı zımparanın üzerinde ileri geri sağ sol veya 8 çizerek gezdirin. Kurşun kalem izlerinin hepsi gidene kadar devam edin. Taş temizlenince düzlenmiş demektir. Düzlenecek taşı açılı sürerek taşın sivri kenarlarını da yumuşatın bunu çok az yapmanız yeterli, keskin kenarlar usturayı bilerken sorun olabilir. Düzleme taşı ile akan çeşmenin altında da taşları birbirine sürerek yapabilirsiniz. Taşın zımparaya göre avantajı pratik olduğu için çok sık bileme yapanlar için kolay olması. Youtube de Hone lapping, stone lapping gibi vidyolara da bakabilirsiniz.

2cwwrgn.jpg
Yurtta barış, dünyada barış. Atatürk
Cevapla
#3
teşekkürler üstat...
Cevapla
#4
Tavsiyem bir tane dmt 325 edinmeniz, zimpara ucuz bir cozum fakat naniwa neredeyse her bilemeden sonra lapping istiyor, tas duz olsa bile cok fazla celik tozu yapisiyor. Her bilemeden sonra zimpara merasimi inanin cok cekilmez bir hal aliyor. Tabi coticule ve diger thuringian ler icin lapping cok daha az ihtiyac oluyor, zimpara dogal taslar icin daha uygun gibi, o da surekli lapping ihtiyaci dogmadigi icin.

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk 4 ile gönderildi
Cevapla
#5
(10/09/2013, Saat: 23:12)hedehodo Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Tavsiyem bir tane dmt 325 edinmeniz, zimpara ucuz bir cozum fakat naniwa neredeyse her bilemeden sonra lapping istiyor, tas duz olsa bile cok fazla celik tozu yapisiyor. Her bilemeden sonra zimpara merasimi inanin cok cekilmez bir hal aliyor. Tabi coticule ve diger thuringian ler icin lapping cok daha az ihtiyac oluyor, zimpara dogal taslar icin daha uygun gibi, o da surekli lapping ihtiyaci dogmadigi icin.

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk 4 ile gönderildi

teşekkür ederim komşu o nada bi bakayım
Cevapla
#6
porsuk üstadın belirttiği gibi yapılıyor

tanıdık birinin videosu Smile
yalnız kendisi videoda bir düzleştirme taşı kullanıyor. Sattığı bir kitin parçasıymış.

http://www.youtube.com/watch?v=blutw9FI-Vc
Cevapla
#7


Cevapla
#8
teşekkürler suhulet hocam
Cevapla
#9
Düzleştirmeden kasıt bileme taşın bileyici yüzey(ler)inin DÜZLEM haline getirilmesidir. Yüzey düzlem olmalıdır ki, ustura taşın üzerine ağzı ve sırtı ile birlikte bütün noktalardan tam olarak temas etsin ve her yeri tam olarak bilenebilsin, hem de taş anormal olarak aşınmasın. Bunun için ihtiyacımız olan şey düzgün (düzlem) ve aşındırıcı bir yüzeydir. Taşı bu yüzeye yumuşakça ve mümkün olduğunca her noktasından aynı basınçla (tercihen kendi ağırlığıyla veya tersi, aşındırıcı cizmin kendi ağırlığıyla) bastırıp yumuşak hareketlerle aşındırarak ve yüksek kısımların aşındırılmasını sağlayarak düzlem bir yüzeyi olan taş elde ederiz. O nedenle düzgün ve sert bir yüzeye serilmiş zımpara levhası kullanılabileceği gibi naşka bir yaş da bu amaçla kullanılabilir. Neyi ne amaçla yaptığımızı bilir ve uygun bir gereçleri yeterli el işçiliğiyle kullanırsak sonuç almamak mümkün değildir.
Cevapla
#10
Ben bugün iki taş düzleştirdim. Biri siyah yerli taş, diğeri sarı coticule. Tezgahın üzerine 300 zımpara serdim, hafif ıslatarak çok kısa dairesel ve sekiz hareketleri, çapraz ve düz sürüşler yaptım. Coticule zaten iyiymiş, bütün çizgiler birlikte ve hemen yokoldu (bu taşın yüzeyinin düzlem olduğunu gösterir), siyah taş biraz daha fazla zaman aldı (coticule 30 sn ise bu 60 sn). Yerli taşın kenarlarındaki çizgiler hemen gitti, orta kısmındakiler bariz bir şekilde kaldı, ama birkaç saniye sonra onlar da gitti.Smile
Böyle bir deneyimim oldu...
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: