Domuz kılı fırçalar için detaylı break-in rehberi
#1
Thumbs Up 
Herkese merhaba.Malesef domuz fırçaların break-in süreci ile ilgili yeterince açıklama yok.Benim de bir dönem çok sevdiğim domuz fırçalara çizici yapıları sebebiyle elim gitmedi ve bu konu üzerine eğildim. Merak edilenler hep oluyor,özellikle yeni başlayan arkadaşlara faydalı olması maksadı ile böyle bir yazı hazırlamak istedim.
Bilindiği üzere domuz kılı sert/gergin yapıdadır.Ancak kullanılıp deforme oldukça uç kısımları çatallanmaya başlar.
(Soldaki)
1tri1z.jpg

Bu sürecin nihayetinde de; yeni aldığınız ve “performansı yeterince iyi değil” , “uçları batıyor”  , “yüzümü çiziyor” “hiç esnemiyor”  dediğiniz domuz fırçalarınız  baştacınız haline gelebilir.
Şimdiye dek 10 kadar domuz fırçada bu sürece sahip oldum ve söyleyebilirim ki fırça bu süreçte resmen evrim geçiriyor.
Yalnız domuz fırçayı –tabiri caizse- adam edebilmek için tek ihtiyacımız olan şey çatallanma değil.
“Yeni bir domuz fırça aldım,e cildim de kösele değil.Bu fırçayı ne yapıp zevkle kullanabilir hale getireyim?” sorusunun cevabını açıklayayım:

Adım  1 : Sirke uygulama
Kutusundan çıkarıp bir kez şampuanla yıkayıp,sabunla köpürtüp kuruttuğumuz fırçayı bir kasenin içinde (kıl boyunun üçte biri kadar)  sirkeye bastırın.Bu işlemi yaparken beyaz sirke kullanmanız,hem ağır koku bırakmaması hem de kırmızı sirkeye göre daha zayıf bir madde olması sebebiyle beyaz sirke kullanmanızı öneririm,migros larda satılıyor.Sirke uygulaması hem dezenfeksiyonu sağlayacak,(belki biraz kokuyu da giderecek) hem de kıl uçlarının daha rahat açılmasını sağlayacaktır.Sonrasında yıkayıp köpürtüp durulayın ve kurumasını bekleyin.Eğer koku şikayetiniz varsa kıvamlı bir köpükte en az 7-8 saat bekletin.

Adım 2: Yıpratma
Yıpratma için ihtilaf üstadın forum jargonuna kazandırdığı Sabun Rodajı uygulamasını günlük,imkanınız varsa günde birkaç kez yapın.Bu işlem için Arko gibi bir sabunu (veya bir el sabununu) feda edebilirsiniz.Fırça köpürttükçe kıvamına gelmeye başlayacak.
Yalnız buradaki etkili yöntem , fırça açılsın diye tek seferde oturup uzuun saatler köpürtmek değil.Çünkü fırça en çok ıslanıp kurudukça çatallanıyor.O yüzden her seferinde fırçayı sıcak suda bekletin,birkaç sefer köpürtün ve tam kurumasını bekleyin.
Kurumaya bırakmadan önce suyunu silkip muhakkak havluya  süpürme hareketleriyle,fırçayı arada çevirerek birkaç dakika sürtün.
Yine sonraki sefer köpürtmeye başlamadan kuru halde de,bastırmadan biraz havluya sürtün.
Bu süreç fırçanın kıl yapısına göre değişkenlik gösterecektir.Gözlemlediğim kadarıyla daha az işlem görmüş kıllar daha kolay çatallanıyor.Benim gözlemime göre ortalama;  yerli fırçalar için bir hafta – 10 gün, omegalar için 15 gün , semogue lar için 20-30 gün sürüyor.Bu illa bu süreleri bekleyeceksiniz anlamına gelmiyor.Eğer cildiniz izin veriyorsa bu sürenin bir kısmını tıraşınızda kullanarak da geçirebilirsiniz.Fırçanın verdiği keyif gitgide artacaktır.

Adım 3 : Ayıklama
İşte en can alıcı kısım bu arkadaşlar.Gördüğüm kadarıyla hiçbir domuz fırça safa yakın bir düğüm kullanmıyor.Premium bir porsuk fırçayı alırsınız baktıınızda kılların özenle seçilmiş olduğunu görüsünüz ama bu durumu en kaliteli domuz fırçada bile göremedim.Sebebini bilmiyorum.
Fırçayı bu adi kıllardan arındırmak gerekiyor.Çoğu kişi düğümdeki siyah kıllardan çekinir ama emin olun onlar daha masum  Smile  .Peki düğümün içindeki adi kılları nasıl tanıyacağız?

- Ters kıllar : Bunlar adi kılların en zalımlarıdır.Domuz kılı normalde dipten uca doğru incelerek gelir.Ama bazı kılların uç kısmında top şeklinde kıl kökünü görürsünüz.İnce/zayıf tarafı düğümün tabanına geldiğinden bunlar nispeten kolay ayıklanır.Bunları gördüğünüzde ince-kalın affetmeyin.Çünkü o uçlar hiçbir zaman açılmayacak ve yüzünüzü çizmeye devam edecek.
242e842.jpg

- Kalın kıllar: Normal yapıda olup da çapı çok fazla olan kıllardır.Uçlarını yokladığınzıda bazen –çatallanmış olsa bile- batıcı olduğunu görürsünüz.

- Şeffaf kıllar : Düğümün içinde bu kılları dikkatli seçmeniz lazım.Çünkü açık renklidirler ve kolay görülmezler.İncedirler,uçlarında kıl kökü yoktur.Dikkatli baktığınızda renginin diğerleri gibi sarı değil de daha açık ve şeffaf olduğunu görürsünüz.Uçlarını yokladığınızda muhtemelen batıcı olacaktır.

- Kırık kıllar : Dipleri ince olup ucunda birkaç mm si kalın olan kıllardır ve genelde uçlar esnemediği için kırılırlar.Bunlar da genelde batıcıdır.

- Siyah kıllar : Bunlar zaten kabak gibi ortadadır.Ucunu kontrol edin batmıyorsa bırakın gitsin  Smile

Peki bu kılları en pratik şekilde nasıl seçeriz ve ayıklarız?
Birkaç hafta yıpratma uyguladığımız fırçayı aldık,yine köpürttük,silktik ve havluda sürterek büyük oranda kuruladık.Nemli fırçayı önce ışığa doğru tutun.Çatallanan kıllar öbek öbek büküleceği için çatallanmayanlar dimdik iğne gibi düğümün ucundan çıkacaktır.İşte hedef aldığımız adi kıllar da bunların arasında.

2mmu2j5.jpg

Saydığım tipteki kılları gördüğünüzde ayıklayın.Diğer çatallanmamış olanları parmak ucunuzla kontrol edin.Eğer normal görünümdeyse ve batmıyorsa bırakın,zamanla açılacaktır.
Sonra düğümü avcunuzla sıkın.Yine dikkatlice bakın ve  parmak ucunuzla kontrol edin .Aradan kaçanları bu şekilde yakalarsınız.

vzhhlc.jpg

Ardından bölge bölge kılları mümkün olduğunca seyrek/tek sıra oalcak şekilde ayırın.Bu şekilde ayıklayın.

2mphb9h.jpg

Son olarak da fırçayı yine düz bırakın parmağınızla değişik yönlerde uçları okşayın batma olan bir bölge varsa az önceki işlemi yaparak o tek sıra içindeki adi kılı bulun ve ayıklayın.
Ayıklama için cımbız kullanın.Cımbızla diğer kılların ince,çatallanmış ularını yakalamamaya özen gösterin.Çok uçtan tutarsanız kopar,biraz altından tutun ve esnetin.(Nemli kıl esner).Eğer kopmaz ve iyice gerilirse kılları ayırarak kenara doğru çekin ve mümkün olduğunca dipten makasla kesin.Kılları ortadan koparrırsanız yüzünüze sürerken fırça açılıp bu yarım kıllar batabilir.

2rdx2fr.jpg

Bu işlemleri de yaptık,fırçamız kötülüklerden arındı  Smile

Adım 4 : Ağartma
Hidrojen peroksit konusunda konuştuğumuz şekilde,güvenlik önlemlerine dikkat ederek uygulamayı yapın.Doğru uyguladığınız takdirde uçlarda bariz çatallanma ve yumuşama göreceksiniz.

Buradan:  http://www.geltir.com/thread-7259.html

Ağartma sonrasında muhakkak suda bekletin yıkayın ve durulayın.Sonrasında tercihe göre bir süre daha yıpratma yapabilrisinz.Bu son yıpratma sizin tercihinize kalmış.
Bunun yanında;

-Fırçayı fazla bastırmayın
-Fırçayı ezmeyin,çekiçle dövmeyin
-Çok sıcak suya batırmayın.

Bütün bu işlemlerden sonra fırçanız tam verimle kullanılır hale gelmiş olacak.
“Alt tarafı fırça ne uğracağım kardeşim alır bi porsuk rahat ederim” de diyebilirsiniz,saygı duyarım.
Domuz fırçanın da kendince bir karakteri ve kullanım zevki vardır.Eğer ki bundan vazgeçmeyip de batmasın/daha zevkli kullanayım diyorsanız tecrübelerim bunlar.Umarım faydalı olmuştur.
http://enfiyemeraki.blogspot.com.tr/
Cevapla
#2
@saltuk hocam fevkalade güzel inceleme olmuş keyifle okudum . Ayıklamayı fırça Islakken yapmak hain kılların daha kolay ayıklanmasını sağlıyor .
Cevapla
#3
Elinize sağlık üstad... Domuz kılı fırçalari tercih etmeye yeni yeni başladım... Tavsiyelerinize uyacağım..

LG-D802 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Cevapla
#4
@Saltuk
Üstad keyifle okudum teşekkürler
Kesin sonuç için önce ayıklama sonra ağartma yada önce ayıklama sonra sabun rodajı görünüyor,ayıklama kaçınılmaz
Cevapla
#5
Domuzlara Fısıldıyan Adamdan beklenen yazı gelmiş.

Bende ıslak yapmıyordum valla, bir daha öyle deneyim. Çok faydalı bir yazı. Eline saglık kardeşim.
Cevapla
#6
Tesekkur ederim.Haklisiniz @ihtilaf hocam yalniz ilk etapta killar catallanmadigi icin hem digerlerinden ayirmak zor olur hem de sıkı dugumler acilmiyor diye bu sekilde dusundum.ama sizin dediginiz gibi yapilabilirse kullanarak yipratmak da mumkun olur .cok da guzel olur Smile

@dikdik_s domuzlara fisildayan adam ha,tuttum bunu Big Grin
http://enfiyemeraki.blogspot.com.tr/
Cevapla
#7
@Saltuk hocam uçmuşsunuz; nefis bir inceleme olmuş.. 3 domuz kullanan biri olarak, başka da kaynak aramam artık.. Bilgi ziyafeti çektim sayenizde.. Emeğinize sağlık.. Teşekkürler.
Cevapla
#8
Benim gibi yeni başlayanlar için süper bir konu oldu bu. Baya emek harcamışsınız, çok teşekkürler.
Cevapla
#9
@Saltuk komşum eline sağlık Smile
Cevapla
#10
Rica ederim dostlar.domuzcuklarla iyi.vakit gecirin Smile
http://enfiyemeraki.blogspot.com.tr/
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  SATILIK: Semogue 1470 Domuz Kılı Fırça asrnnn 2 1,153 11/10/2023, Saat: 14:03
Son Yorum: farukkati
  Semogue Torga-C5 Premium Domuz Kılı Tıraş Fırçası Fatih23 18 8,819 05/04/2023, Saat: 12:22
Son Yorum: Mecanica
  Yerli domuz fırçalar Second pass 15 6,335 23/02/2023, Saat: 16:10
Son Yorum: anlatıcı
  Domuz kılı fırça temizlik problemi Oldstyle 5 2,652 20/11/2021, Saat: 23:10
Son Yorum: Oldstyle
  Domuz Kılı Fırça Seçimi esevetnov 313 182,082 11/10/2021, Saat: 19:27
Son Yorum: Bakkal
  Domuz Kılı Fırçalarda Sertlik Oranı/Cetveli muhendisbey 11 3,620 06/04/2021, Saat: 17:57
Son Yorum: muhendisbey
  Temizel domuz kılı fırçaları Soner 9 7,963 25/10/2020, Saat: 12:02
Son Yorum: kral arthur
  En iyi 5 domuz kılı fırça ckeskin 60 75,782 05/09/2020, Saat: 23:50
Son Yorum: marv
  Domuz Fırça Break-İn İşlemi ve Kimya 101 dikdik_s 28 22,806 27/06/2020, Saat: 15:33
Son Yorum: trooper_gs
  Domuz kılı fırça alerjisi yaşayan oldu mu? Kecelan 26 10,697 15/06/2020, Saat: 20:20
Son Yorum: Kecelan

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: